Bajnokok Ligája

BL-korrekordokat döntöget az Ajax

A győztes gól szerzője még nem is élt, a mikor a holland klub legutóbb BL-elődöntőben szerepelt.

epa07538950 Donny van de Beek of Ajax Amsterdam (R) reacts during the UEFA Champions League semi-final first leg soccer match between Tottenham Hotspur and Ajax Amsterdam at the Tottenham Hotspur Stadium in London, Britain, 30 April 2019. EPA/WILL OLIVER

Az Ajax  1-0-ra nyert Londonban a Tottenham Hotspur elleni Bajnokok Ligája elődöntőben a párharc első mérkőzésén. A holland együttes átlagéletkora 25 év és 216 nap, ennél fiatalabb csapat az elődöntőben csak egyszer szerepelt, 2013-ban a Real Madridot kiverő Borussia Dortmund átlagéletkora 25 év és 102 nap volt.

Ezek után nem is meglepő, hogy a hollandoké minden idők legfiatalabb csapatkapitánya az elődöntőket tekintve, hiszen Matthijs de Ligt mindössze 19 éves és 261 napos. Az eddigi rekorder Cesc Fàbregas volt, 21 éves és 360 naposan vezette az Arsenalt a Manchester United ellen elveszített elődöntőben.

Matthijs de Ligt és Frenkie de Jong egyébként még meg sem született, amikor az Ajax utolsó alkalommal, Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott a Juventus ellen 1997 áprilisában. De Jong egyébként a kapus Onannával egyetemben három éve játszotta első meccsét az Ajax utánpótlásában, most pedig a BL-elődöntőben szerepelhettek.

Az amszterdamiaknak ez volt a 20. góljuk a sorozatban, ennél többet csak az 1995-96-os szezonban szereztek. Akkor a döntőig meneteltek, de ott alulmaradtak azzal a Juventus ellenében, amelyet most a negyeddöntőben búcsúztattak. Az Ajax legutóbb 1996-ban szerepelt BL-elődöntőben. Akkor a mostani gólszerző, Van de Beek még nem is élt, hiszen 1997. április 18-án született.

További hírek