Bajnokok Ligája

A Tottenham húszmérkőzéses sorozatát szakította meg az Ajax

Andre Onana (a kapus) magabiztosan tartotta érintetlenül a holland csapat hálóját (Fotó: EPA/WILL OLIVER)
A Bajnokok Ligája elődöntőjének odavágóján az Ajax Londonban verte a Tottenhamet 1-0-ra, ezzel nagy lépést tett a finálé felé. Azzal, hogy az angol csapatnak nem sikerült gólt szereznie, egy húszmérkőzéses sorozat szakadt meg.

A selejtezőből induló amszterdami klub egyre magabiztosabban menetel a BL-ben, már a finálé is elérhető közelségbe került az Ajaxnak.

A fiatal Van de Beek idegenben lőtt gólja nagyon sokat érhet a visszavágó előtt, mert a Tottenham támadóegysége roppant erős. Ezt mi sem támasztja alá jobban, minthogy a londoniakkal legutóbb 2016. november 2-án esett meg a BL-ben, hogy nem talált az ellenfél hálójába. Akkor a német Bayer Leverkusen védelme parancsolt megálljt a angoloknak.

Azóta húsz mérkőzést játszott végig úgy a Spurs, hogy legalább egy gólt szerzett. Ennek a sorozatnak mondhat búcsút az angol gárda. Tekinthető ez a holland csapat védelmének – vagy inkább védekezésének – dicséreteként is, pedig a BL-ben utolsó öt mérkőzésén egyszer sem tudta érintetlenül hagyni hálóját.

Ajax – Bayern München 3-3
Ajax – Real Madrid 1-2
Real Madrid – Ajax 1-4
Ajax – Juventus 1-1
Juventus – Ajax 1-2

Ebből az eredménysorból is kitűnik, hogy idegenben nagyon veszélyes a holland csapat. A BL-ben utolsó négy fellépése vendégként győzelemmel végződött az Ajaxnak (A Spurs, Juventus, Real hármas mellett még a görög AEK Athén volt a kárvallott a csoportkörben).

Hasonlóra 1995 novembere és 1997 márciusa között volt példa a sorozatban, akkor hétszer távozott győztesen vendégként.

A londoni csapat dolgát jelentősen nehezíti, hogy a visszavágón sem számíthat gólzsákjára, Harry Kane-re, akit az idei szezonban alaposan próbára tesznek a sérülések. Visszatérhet viszont a koreai Son Heung-Min, aki az angol válogatott csatár hiányában képes a vállára venni a csapatot. Kedden este eltiltása miatt nem léphetett pályára.

Merészség lenne azt állítani, hogy ez a párharc már eldőlt.

További hírek