Musorujsag
Élő Eredmények
 

Halálcsók és megaláztatás – Pool-játékosok, akiknek rögös út vezetett a BL-döntőig

Halálcsók és megaláztatás – Pool-játékosok, akiknek rögös út vezetett a BL-döntőig

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
A június elsejei Bajnokok Ligája-döntőbe sem volt könnyű bejutnia a Liverpoolnak, de a csapat sok játékosa még ennél is rögösebb utat járt be, hogy első osztályú labdarúgó váljon belőle. Volt, akinek szegénysége miatt kellett szégyenkeznie, akadt, aki napi nyolc órákat utazott, hogy edzésre járhasson, más az édesanyját volt kénytelen egy évig nélkülözni egy meglehetősen nehéz életszakaszban, míg volt, akire bolondok napján lehelt csókot a halál. Még szerencse, hogy van az öltözőben egy pszichológus, de sosem találnák ki, hogy hívják.

A Tottenham–Liverpool Bajnokok Ligája-döntőt június 1-jén, szombaton 21 órától az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

Kétségtelen, két kiváló csapat játssza majd a madridi finálét, a Liverpool és a Tottenham is bizonyította, rendkívül egységes és vert helyzetből is képes az utolsó pillanatig harcolni, s ha hozzátesszük, hogy a mostani minden idők egyik, ha nem a legőrültebb BL-szezonja, szinte borítékolhatóan parédés finálénk lesz a nyár első napján. Annál is inkább, mert a két együttes nem egy játákosa szívszaggató, miként jutott el addig, hogy ma ünnepelt sztárként kezeljék, így forrhat bennük a bizonyítási vágy.

Cikkünkben most a Liverpool náhány futballistáját vettük górcső alá, akik túl azon, hogy az előző szezonban a Real Madrid ellenében elbukták a Bajnokok Ligája-döntőt, vélhetően azért is küzdenek majd a szombati, Tottenham elleni fináléban, hogy igazolják, megérte a sok szenvedés és áldozat, melyet azért hoztak, hogy egy napon klasszis játékos váljon belőlük, s mint ilyen, felülhessenek az európai klubfutball trónjára.

Elöljáróban annyit elárulhatunk, nem véletlen áradozott legényeiről Jürgen Klopp. A Mersey-partiakat első ránézésre is összeköti valami megmagyarázhatatlan erő, ami példás közösséggé formálta a csapatot. S hogy mi ez? Véleményünk szerint az, hogy nemcsak játékosként kiválóak, de emberként is kifejezetten szerethetőek és értékesek.

Sadio Mané

Fotó: LIVERPOOL, ENGLAND - MAY 06: Sadio Mane of Liverpool reacts during a training session ahead of their UEFA Champions League second leg semi finals match against Barcelona at Melwood on May 06, 2019 in Liverpool, England. (Photo by Jan Kruger/Getty Images) Sadio Mané egy kifejezetten szeretetre méltó figura, akinek viszont szégyenkeznie kellett egy próbajátékon (Fotó: Jan Kruger/Getty Images)

Mély szegénységbe született

A nagybátyja nevelte fel, mivel a szüleinek olyan sok gyereke volt, hogy a kis Sadióra már nem futotta anyagilag. „A szüleimnek sosem volt pénze, hogy iskolába küldjenek” –nyilatkozta a szenegáli játékos.

Az egész falu azon volt, hogy megvalósíthassa álmát

Mané családja nem volt futballrajongó, ezért nem is érdekelte őket a kisfiú sportág iránti rajongása. Egyre inkább látták azonban, szíve csak a labdáért dobban, így a farmjukon található minden termést eladtak, hogy pénzhez segítség Sadiót, akinek a tehetsége annyira nyilvánvaló és inspiráló volt, hogy végül az egész falu pénzt gyűjtött, hogy megvalósíthassa álmát.

„Először kinevetnek, majd elismernek. A kettő közt eltelt időt pedig kitartásnak nevezik.”

Felszerelése miatt kellett szégyenkeznie

15 éves volt, mikor egy próbajátékra utazott, de az nem úgy kezdődött, ahogy elképzelte. Egy idősebb férfi úgy nézett rá, mint aki eltévedt, annyira régi, kopott cipővel és csúf nadrággal jelent meg. „A tesztre jöttél? Ezzel a cipővel? Hogy fogsz játszani benne? És ilyen gatyában?” Mire a 15 éves Mané csillogó szeme könnybe lábadt, tekintetét szégyenkezve lesütötte, s azt felelte: „Ezek a legjobb holmijaim, amiket csak hozni tudtam.” Ezt követően felment a pályára és elvarázsolta a férfit, aki beválogatta a helyi csapatba, amelyben 90 meccsen 131 gólt szerzett.

Késéseinek köszönhetően kötött ki a Liverpoolban

Az igazi ok, amiért mennie kellett a Southamptontól az volt, hogy edzéseken és meccsnapokon is rendre késve érkezett, amit Ronald Koeman vezetőedző nem tűrt tovább. Ezt a rossz szokását a Liverpoolnál gyorsan levetkőzte.

A leggyorsabb PL-mestrhármas

A Southampton játékosaként 176 másodperc alatt triplázott az Aston Villa elleni bajnokin (2015), ezzel ő szerezte a Premier League leggyorsabb mesterhármasát.

Dühös szurkolók támadtak a családjára 

Mané egyszer tizenegyest hibázott az Afrika Kupában, amely miatt Szenegál kiesett. Ekkor dühös szurkolók támadták meg az otthonát, a családjának pedig el kellett menekülnie hazulról. A rokonait 24 órán keresztül katonák és rendőrök védték.

Mohamed Szalah

Mohamed Szalahnak aranyból van a szíve (Fotó:EPA/PETER POWELL)
„Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról.”

Eltökéltségből (is) csillagos ötös

Négy éven keresztül napi nyolc órát utazott (négy oda, négy vissza) úgy, hogy közben tízszer szállt át, s mindezt azért, hogy edzésre járhasson.

 

Veszélybe került a karrierje

2014-ben már a Chelsea játékosa volt, mikor eltörölték azt az egyiptomi oktatási programot, melynek köszönhetően Szalah külföldön tartózkodhatott. Ennek következtében haza kellett térnie Egyiptomba, ahol több mint egy évig katonai szolgálat várt volna rá, ha a miniszterelnök nem menti fel kötelezettségei alól.

Aranyból van a szíve

A Pool támadója havonta több ezer fontot adományoz nélkülöző afrikai családok számára, szülővárosában, Nagrigban kórházat és iskolát is építtetett, így nem csoda, hogy az „örömhozó” becenévvel illetik.

Szalah és a tolvaj esete

Mikor Szalah egyszer Alexandriában játszott, egy tolvaj betört az otthonába. A rendőrség néhány nappal később elkapta az elkövetőt, a futballista viszont megkérte édesapját, vonja vissza a feljelentést és a vádakat. Szalah inkább találkozott a tolvajjal, pénzt adott neki, hogy rendezhesse az életét, sőt segített a férfinak munkát találni.

Roberto Firmino

Maribor, 2017. október 18. Roberto Firmino, a Liverpool játékosa (b) örül, miután gólt lőtt a Maribor csapatának a labdarúgó Bajnokok Ligája mérkőzésen Mariborban 2017. október 17-én. A Liverpool 7-0-ra győzött. Firmino két gólt szerzett. (MTI/EPA/Antonio Bat) Roberto Firmino egy nehéz időszakban nem láthatta hosszabb ideig az édesanyját (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)
„Ahová érdemes eljutni, oda nem vezet könnyű út.”

Könnyek távol a családtól

A brazil támadó annak érdekében, hogy profi labdarúgó válhasson belőle, 14 évesen Florianopolisba költözött, 3000 kilométerre a családjától. Komoly honvágy gyötörte, ezért sokszor felhívta édesanyját, akivel együtt sírtak a telefonban. Arra kérte, hozzák haza, de a családnak nem volt erre pénze. Több mint egy évig nem látta az édesanyját, de nem adta fel az álmát.

Nem volt mindig csatár

Szülővárosa, Maceió csapatában még szélső vagy középső védő poszton játszott, s csak 18 éves kora után kezdett feljebb lépdelni a pályán, mígnem csatár lett belőle. Idolja Ronaldinho, de Ronaldo, Ramário és Rivaldo játéka is nagy hatással volt rá.

Virgil Van Dijk

Jobb későn, mint soha – Virgil van Dijk 26 éves kora után, Liverpoolban lett elismert klasszis (Fotó: EPA/NIGEL RODDIS)

Családi viszály miatt nem hordja a hátán vezetéknevét

Virgil sosem bocsátotta meg igazán, hogy 12 éves korában az édesapja elhagyta az édesanyját és vele együtt két testvérét. A viszony manapság is hűvös, mert az apja fontos időszakokban nem volt van Dijk mellett.

„Az élet az erőfeszítéseket díjazza, nem a kifogásokat.”

A mosogatófiú

16 évesen, óránként négy euróért egy bredai étteremben mosogatott, hogy legyen pénze az edzésekre vonatozni.

 

Bolondok napi halálcsók

20 évesen a Groningen játékosa volt, mikor veszélybe került az élete. Már egy hete gyötrődött, nem érezte jól magát, de úgy volt vele, biztos elmúlik az érzés. Nem múlt el, 2012. április 1-jén begyulladt a vakbele. Azonnal kórházba szállították, ahol kiderült, hashártyagyulladás és vesefertőzés is kínozza, ezért azonnali, életmentő műtéten kellett átesnie.

„Nem fogok hazudni, valóban nagyon féltem, akár meg is halhattam volna.”

Sokáig nem ismerték el

Bár a világ egyik legjobb védőjének tartott Van Dijk már 27 éves, mégis csupán 26-szor ölthette magára a holland válogatott mezét – 24 esztendős volt, mikor először lépett pályára a nemzeti csapatban. Karrierje azért indult lassan, mert szülei válása miatt neki kellett vigyázni testvéreire, ami a futball rovására ment. Megrekedt a fejlődésben és az edzők közt az a hír járta, hogy rossza a mentalitása.

A Liverpool drágasága

Van Dijkért 2018 januárjában 75 millió fontot (megközelítőleg 85 millió euró) fizetett a Liverpool, amivel ő a világ legdrágább védője.

Divock Origi

Divock Origi (jobbra, míg balra Xherdan Shaqiri) – pszichológus az öltözőben (Fotó: EPA/PETER POWELL)
„Az egyetlen személy, akinél jobbnak kell lenned, az az ember, aki tegnap voltál.”

A könyvmoly pszichológus

A belga támadót roppant mód érdeklik a különféle személyiségtípusok, azok viselkedése, valamint az agy működésének mechanizmusa. Ehhez rengeteg könyvet búj, havonta általában három könyvet kiolvas, többnyire pszichológia témakörben. Sok előadást is néz a témában. Mielőtt profi játékos lett volna, pszichológiát kezdett tanulni. Állítása szerint nem kizárt, hogy miután szögre akasztja a stoplist, visszaül az iskolapadba pszichológiát tanulni.

Nem igen vannak nyelvi nehézségei

Folyékonyan beszéli az angol, a francia, a szuahéli és a flamand nyelvet.

Kikosarazta az MU-t

15 éves korában a Manchester United szerette volna az akadémiájára vinni, de Origi a Lille-t választotta, mert nagyon inspirálta a francia klub néhány játékosa, Eden Hazard, Joe Cole vagy Gervinho.

 

További tartalmak