Bajnokok Ligája

Káosz és anarchia a Napolinál a BL-meccs után, Ancelotti távozása sem kizárt

A Napoli kedd este 1–1-es döntetlent játszott a Salzburg ellen a Bajnokok Ligája negyedik fordulójában, így elmulasztotta a továbbjutás bebiztosításának lehetőségét. A lefújáskor aligha gondolta valaki, szerda reggel ez lesz a legkisebb gondja a klubnak, amelyben kitört a káosz és az anarchia.

(fotó: EPA/CESARE ABBATE)

Két hete Ausztriában találkozott a két csapat, akkor 3–2-re nyert a Napoli, de ennek ellenére nincs jó formában: azóta egy meccset sem nyert az olasz bajnokságban, csak a hetedik helyen állnak és 2012 óta nem kezdtek ilyen gyengén (11 mérkőzés/18 pont) a Serie A-ban.

A klubnál abban bíztak, a Salzburg másodszori legyőzése, ezzel a továbbjutás bebiztosítása (már két fordulóval a csoportkör vége előtt), majd rendezi a sorokat. Most már tudjuk, másképp alakult.

Aurelio De Laurentiis, a Napoli elnöke a szombati, AS Roma vendégeként elszenvedett 2–1-es vereség után egyhetes edzőtáborba rendelte a csapatot, azaz a Salzburg és a Genoa elleni mérkőzések előtt, alatt és után minden időt együtt töltöttek a játékosok, nem mehettek haza a családjukhoz.

Aurelio De Laurentiis (fotó: Reuters)

Fontos megjegyezni, a döntés a klubvezetés felől érkezett, Carlo Ancelotti vezetőedző már a Salzburg elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján kijelentette: nem tartja jó döntésnek a büntető jellegű edzőtábort, azaz nyíltan kritizálta a klubelnök döntését.

A játékosok egyébként szemmel láthatóan dekoncentráltnak voltak a Salzburg ellen, úgy végződött 1–1-re a mérkőzés, hogy 30 lövési kísérletből összesen háromszor találták el a kaput, igaz, volt két kapufa is.

A történet lefújás után vett érdekes fordulatot: a Napoli részéről sem Ancelotti, sem az arra kijelölt játékos nem jelent meg a kötelező sajtótájékoztatón, amiért garantáltan büntetésre számíthat a klub az UEFA-tól, amely magyarázatot sem kapott a történtekre. Emellett a sajtó munkatársainak sem állt meg senki nyilatkozni az olaszok részéről.

A játékosok ezt követően nem tértek vissza az edzőtáborra kijelölt szállodába, hanem hazamentek a családjukhoz. Sajtóinformációk szerint Carlo Ancelotti támogatta a döntésüket, amiből még komoly feszültségek adódhatnak.

A játékosok részéről Lorenzo Insigne csapatkapitány vezette az ellenállást, a csapat döntését ő közölte a klubelnök stadionban tartózkodó fiával, majd mindenki hazament – írta Gianluca Di Marzio oldala.

(fotó: EPA/CESARE ABBATE)

Olasz újságok szerint Carlo Ancelotti jövője ezzel erősen kérdésessé vált a klubnál, de abban nem teljes az egyetértés, hogy ő mond le (La Gazzetta dello Sport), a klub meneszti (Sport Mediaset) vagy marad a helyén.

A szerda délután a Napoli kiadott egy közleményt, amely szerint a klub jogi lépéseket tesz a klub döntését figyelmen kívül hagyó játékosokkal szemben és Carlo Ancelotti felelőssége eldönteni, folytatódjon-e a hétre kiírt edzőtábor. A sajtónak határozatlan ideig senki sem nyilatkozhat.

További hírek