Bajnokok Ligája

Megakadályozná a Liverpool, hogy történelmet írjon a Salzburg

Szoboszlai Dominikék a címvédő ellen jutnának tovább, de alakulhatnak úgy a dolgok, hogy mindkét együttes folytathatja az egyenes kieséses szakaszban.

A Pool a nyáron BL-győzelmet ünnepelt, kedden a továbbjutásért harcol. EPA/PETER POWELL

Kedden és szerdán nyolc-nyolc mérkőzéssel zárul a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre. Kedden tíz csapat küzd a kiadó hat helyért. Köztük van a címvédő Liverpool és a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Salzburg is, ráadásul a két együttes egymással találkozik. A találkozót az M4 Sport és az m4sport.hu 18:55-től élőben közvetíti!

A salzburgi összecsapáson már egy döntetlen is elég az angol bajnokságban toronymagasan éllovas Liverpoolnak a továbbjutáshoz, vereség esetén viszont az osztrákok beérik őket, és akkor az egymás elleni eredmény dönt.

Angliában 4-3-ra győzött Jürgen Klopp együttese, amelynek kiesése nagy meglepetés lenne. Legutóbb a 2012-13-as BL-kiírásban nem jutott az egyenes kieséses szakaszba a címvédő, akkor a Chelsea végzett a csoportjában harmadikként, miután az egymás elleni összevetésben alulmaradt a vele azonos pontszámmal végzett Sahtar Donyeckkel szemben. A kiesése után viszont megnyerte az Európa Ligát.

De a salzburgiak is követhetik a londoni kékeket egy másik úton, hiszen eddig ők voltak az egyetlen együttes, amelyik úgy nem jutott tovább, hogy legalább 16 gólt szerzett. Az osztrák csapat jelenleg ennyinél jár és az idei sorozatban csak két együttes, a Bayern München (21) és a Tottenham (17) szerzett náluk többet.

A salzburgiakat külön motiválhatja, hogy ők lehetnek az első osztrák csapat, amelyik eljut a BL egyenes kieséses szakaszába. Ha a jelenleg nyolc gólnál járó norvég játékosuk Erling Haaland betalál, ő lehet az első labdarúgó, aki valamennyi csoportmeccsen eredményes volt. Márpedig gólokra lehet számítani, hiszen az idei sorozatban egyik csapat sem tudott még olyan meccset játszani, amelyiken ne kapott volna gólt.

Ugyanakkor a Liverpool egy esetleges vereséggel sem biztos, hogy kiesne, ha a csoport utolsó helyén álló Genk legyőzi a jelenleg második helyen álló Napolit. Esélyeit növeli, hogy az olasz együttes minden sorozatot figyelembe véve utolsó kilenc meccsén nem tudott nyerni.

A Liverpool továbbjut:
– ha nyer vagy döntetlent játszik,
– veszít, és a Napoli is kikap,
– veszít egy góllal, de legalább négy gólt szerez és a Napoli is nyer
A Salzburg továbbjut:
– bármilyen arányú győzelem és a Napoli-Genk döntetlennel végződik, vagy nyer a Genk
– 1-0, 2-1, 3-2, 4-3 arányú egygólos siker, vagy kétgólos győzelem és a Napoli is győz.
– egygólos győzelem, de legalább öt szerzett góllal és a Napoli veszít.

További hírek