Élő stream csatornák X

Bajnokok Ligája

Klopp jobbkeze elmesélte, miért utánozhatatlan a Liverpool mágusa

Mitől ilyen jó a Liverpool? „A játékosok szenvedélye és az ambíciója nem e világi” – állítja Pepijn Lijnders, aki 2018 óta másodedzőként dolgozik Jürgen Klopp menedzser mellett. A The Athelticnek adott hosszabb interjút, amelyben részletesen elmesélte, milyen a német edzővel dolgozni és miért különleges, amit Liverpoolban épített és épít a jövőben.

(fotó: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images)

A Liverpool már a 2018/19-es szezonban is maradandót alkotott, de ami igazán lenyűgöző, hogy júniusi BL-győzelme óta még hullámvölgy közelébe sem került, 35 tétmérkőzésből 29-et megnyert és csak két vereséget szenvedett, abból az egyiket a C-csapattal a Ligakupában, mivel közben a klub-világbajnokságon szerepelt az együttes és nyerte meg a végén.

„Az önmagukba vetett bizalom és a folyamatos kételkedés, elég jó-e, amit csinálnak, ez az alapja a kiegyensúlyozott teljesítménynek. Ezek a srácok egy sima cicázásból is versenyt csinálnak. Sokan mondják, hogy csak meccsről meccsre gondolkodnak. Mi edzésről edzésre. A kis dolgok teszik lehetővé, hogy nagy dolgokat alkossunk. Az ambíció és szenvedély, különösen az esős és hideg napokon, ez az, ami megkülönböztet minket a többi csapattól”osztja meg gondolatait Lijnders, aki szerint nincs varázslat, csak rengeteg munka és felkészülés a csapat sikerei mögött.

A 36 éves holland szakember játékos-pályafutása sérülései miatt hamar véget ért, ezt követően a futballisták fejlesztését választotta hivatásának. 2002-től (19 évesen) a PSV, 2006-tól a Porto akadémiáján dolgozott, 2014-ben került először a Liverpoolhoz, előbb Brendan Rodgers, majd Jürgen Klopp stábjában dolgozott.

2018 januárjában a holland másodosztályú NEC Nijmegen vezetőedzője lett, de még májusi menesztése előtt visszahívta Jürgen Klopp, miután első számú segítője, Zeljko Buvac áprilisban véget vetett közös munkájuknak.

(fotó: VI Images via Getty Images)

Lijnders ezzel előrelépett, a szakmai munka egyik legfontosabb tagja lett, ezt munkaadója is így gondolja. Akárcsak Klopp, úgy a holland is 2024-ig meghosszabbította szerződését a klubbal.

„Varázslatos összhang van közöttünk, nem egy egyszerű menedzser-segítő kapcsolat a miénk. Százszázalékos bizalomra van szükség, hiszen minden egyes nap számos fontos kérdésekben kell döntéseket hoznunk. Imádok neki dolgozni, ismer engem és tiszteli, amit csinálok. Tudjuk, mit várhatunk egymástól.”

„Jürgen egy igazi vezér. Inspirál és motivál. Még engem is meg tud lepni minden egyes nap, az agya teljesen másképp működik, mint általában véve egy emberi agy.”

„Elképesztően átlátja a szituációkat és folyamatokat. Van egy mondás, az embereket nem érdekli, mennyit tudsz, amíg nem tudják, mennyire törődsz velük. Bárki, aki Jürgennel dolgozik, érzi, hogy valóban törődnek vele. Nincs ego, nincsenek játszmák, mindig arra törekszik, hogy a helyes utat járja.”

(fotó: VI Images via Getty Images)

A Liverpool eredményeit és a csapat fejlődését látva a laikusoknak is egyértelmű, Klopp egyik kiemelkedő kvalitása a „man-management”, azaz a játékosok felépítése és fejlesztése, mint szakmai, mint emberi oldalról. Az egyének ezáltal egy rendkívül erős egységgé kovácsolódnak össze.

„Amikor Jürgen a játékosokkal beszél, mindig a szívéből szól és utat is talál a futballisták szívéhez. Fantasztikusan bánik a szavakkal és érzelmekkel, pontosan tudja, mikor mit kell mondania. Pedig ezt nem könnyű kivitelezni, a világ legjobb futballistáival pedig kimondottan nehéz. Utánozhatatlan, ahogy a mondanivalójával megérinti a körülötte dolgozókat. A futballban folyamatosan harcolnod kell az egókkal, de a Liverpoolnál olyan, mintha nem lennének egók.”

„Jürgen egy olyan környezetet teremtett, aminek mindenki a része akar lenni, aki benne van. Már azelőtt megoldja a problémákat, hogy felmerülnének. A tisztelet, amit a futballisták éreznek iránta hatalmas.”

„Nincs olyan tankönyv vagy képzés, ami megtanítana egy csapatot arra, hogyan kellene viselkedniük. Ez a vezetőedző feladata. Idővel az edző karaktere a csapat karaktere lesz. Ezt látja mindenki most a Liverpoolon. Ekkora ereje van Jürgen személyiségének.”

(fotó: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images)

A holland fő feladata az edzések tervezése és vezénylése, a stáb egy másik kiemelten fontos tagja a videoelemző Peter Krawietz, aki két évtizede dolgozik Klopp mellett, már Mainzban is, ahol játékosmegfigyelőként segítette.

„A kulcs az információ folyamatos áramlása és a közös munka. Egy jó vezetővel minden könnyebb, de az élet egy csapatsport. Tudjuk, hogy szükségünk van egymás képességeire ahhoz, hogy sikeresek legyünk.”

„Peter a világ egyik legjobb elemzője és pontosan tudja, amit Jürgen gondol a futballról. Minden egyes mérkőzésre hatással van a munkája, rengeteg információval lát el engem és Jürgent, amivel képesek vagyunk megtalálni az ellenfél gyengeségeit, Egy jó elemző leegyszerűsíti, nem pedig bonyolítja a dolgokat.”

„Jürgen a tökéletes felkészülés és a maximumra törekvés kultúráját alapította meg, de eközben hatalmas szabadságot kapunk. Rendkívül összetett munka egy ilyen klubot irányítani, számos segítőre van szükséged, akik speciális feladatokat látnak el. Jürgen rendkívül figyel arra, hogy jó szakemberekkel dolgozzon minden területen és tökéletes legyen a bizalom.”

„A végén mindig Jürgen hozza meg a döntéseket, mi a lehető legtöbb információval és véleménnyel támogatjuk ebben. Mindig mindenki azt mondja, amit gondol, nincs tolerálva a bólogatás. Az együtt gondolkodás elengedhetetlen, de nem kell mindenben egyetértenünk. ”

„A hét legjobb megbeszélése mindig a mérkőzés előtti napon történik, amikor Jürgen, Peter és én az irodában végigmegyünk a videós elemzésen és elkészítjük a mérkőzés végleges tervét. Minden ilyen alkalommal érezzük, hogy tökéletesen hiszünk abban, amit csinálunk. A kezdőcsapat kiválasztásáról és taktikáról beszélgetünk, csodálatos pillanatok ezek.”

Amióta Lijnders Klopp első számú segítője, a Liverpool a megszerezhető 174 bajnoki pontból 155-öt szerzett meg, 2019-ben a Bajnokok Ligáját is megnyerte, idén pedig jó esélye van a címvédésre, jelenleg pedig 13 pontos előnnyel vezet a Premier League-ben, a Liverpool 30 év várakozás után lehet újra Anglia bajnoka.

(fotó: Erwin Spek/Soccrates/Getty Images)

„Mindig meggyőzőbb a munkád, ha nyersz valamit a végén, de számomra az út, amelyen lépcsőfokról lépcsőfokra fejlődsz, sokkal fontosabb.”

„Az emberek sokat beszélnek arról, miben és hogyan fejlődött a csapat játéka, a fő erősségünk mégis az egység. Egység a pályán és a szervezeten belül egyaránt, ahogyan élünk, ahogyan működünk, kapcsolódunk egymáshoz. Ez az egyetlen módja, ha valaki egy agresszív, folyamatosan letámadó, presszionáló csapatot akar alkotni. Ha a szervezet nem működik tökéletesen, esélyed sincs erre.”

„Ebben léptünk a legtöbbet előre. Bármelyik szakaszában is legyen egy mérkőzés, egységesek vagyunk, a labda mindkét oldalán. Mindenki felelős mindenért, ezt sokszor hangsúlyozza Jürgen. Megvalósítani persze sokkal nehezebb, mint beszélni róla. A keret összes tagja jobb játékossá vált, mióta a Liverpoolban futballozik.”

„Szenvedélyesen szeretem ezt a klubot, áldásnak érzem, hogy ilyen kollégákkal dolgozatok együtt. Van egy olyan érzésem, amit ebben az időszakban átélünk, olyan különleges, hogy soha többé nem fogjuk tudni megtapasztalni.”

„Minden futballprojekt napfelkeltével kezdődik és naplementével végződik. A mi projektünk még a delet sem érte el, ezért köteleztem el magam újabb négy évre.”

További hírek