Élő stream csatornák X

Bajnokok Ligája

Az Atalanta BL-meccse is felelős lehet a bergamói vészhelyzetért

| Szerző: m4sport.hu (kép: epa)
Francesco Le Foche, a római La Sapienza Egyetem reumatológiai és orvosbiológiai professzora szerint a a Atalanta–Valencia BL-nyolcaddöntő nagy mértékben felelős a koronavírus bergamói eszkalálódása miatt.

A párharcból végül kettős győzelemmel továbbjutó Atalanta február 19-én Milánóban szerzett 4-1-es előnyt. Az olasz csapat stadionja nem felel meg az előírásoknak, így a Bajnokok Ligájában a Giuseppe Meazza Stadionban fogadják ellenfeleiket.

Mivel első nekifutásra az egyenes kieséses szakaszba jutott a BL-újonc Atalanta, így érthetően rengeteg szurkolója kelt útra Bergamóból – a 120 ezres lakosság körülbelül harmada, nagyságrendileg 40 ezer ember –, hogy a helyszínen buzdítsa a kedvenceket. Nem beszélve az otthon maradtakról, akiknek jelentős része az utcákon gyűlt össze a közös meccsnézésre.

„Történelmi meccsről beszélünk. Azok is részt vettek, akiknek már voltak tünetei” – mondta a professzor.

„Egy hónap telt el azóta. Több ezer ember gyűlt össze egymás közelébe. Az eufória megnyilvánulásai, a sikoltozások és ölelések előmozdíthatták a vírus terjedését” – magyarázta a portugál record.pt által Corriere dello Sportnak a szakember.

Továbbá megjegyezte, ha labdarúgószezon folytatódik, a mérkőzéseket több hónapig zárt kapuk mögött kellene lejátszani.

Az UEFA az Európai Klubok Szövetségével, az európai ligákat tömörítő szervezettel és a játékosok érdekeit képviselő FIFPRO-val egyetértésben kedden elhalasztotta a 2020-as Európa-bajnokságot, a leállított ligákat és a nemzetközi sorozatokat június 30-ig próbálják befejezni.

Olaszországban a legtöbb beteget Lombardiában regisztrálták, és a tartományon beül is Bergamo városa a legleterheltebb. A kórháza előtt tábori kórházat is felállítottak, de nincsen elegendő polgári és katonai egészségügyi személyzet a működtetésére.

További hírek