Musorujsag
Élő Eredmények
 

Ha nem lehet befejezni a futballszezont, az UEFA-együttható dönthet a BL- és EL-indulókról – sajtóhír

m4sport.hu
Csütörtökön folytatódnak az egyeztetések az UEFA és az 55 tagország között a futballélet folytatásáról.
EPA/LAURENT GILLIERON

Jelenleg a 2019/20-as szezon befejezése illetve lezárása a legnagyobb dilemma, valamint a nemzetközi kupasorozatok, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga mezőnyének meghatározása.

Bár az UEFA minden esetben a bajnokságok befejezésének fontosságát hangsúlyozta, komoly kétségek vannak a 19/20-as szezon hátralévő mérkőzéseinek megrendezhetőségét illetően. A topligák az újrakezdésen munkálkodnak, a Bundesligában már május 9-én folytatnák a szezont, hacsak a járványhelyzet alakulása a következő napokban át nem írja a legfrissebb terveket. Belgium és Hollandia az ellenpélda, előbbi – ha nem is hivatalosan, de – lezárta a bajnokságot, utóbbi szeptemberig tiltólistára tette a futballt, így szinte lehetetlenné vált a szezon befejezése.

Angol sajtóértesülések szerint reálisnak tűnő vészforgatókönyv, hogy a bajnokságok befejezhetetlensége esetén az UEFA iránymutatása alapján a tagországok az UEFA-koefficiens szerinti rangsor alapján jelöljék ki a BL-ben és EL-ben induló klubcsapatok körét, ezt a sorrendet az elmúlt öt évben az európai kupákban nyújtott teljesítmény alapján határozzák meg.

Ez a megoldás minden bizonnyal komoly vitákat, akár jogi lépéseket szülne, de az már számos sportág bajnokságának lezárásakor kiütközött, hogy ebben a helyzetben nem létezik olyan megoldás, amelyik minden résztvevőt elégedetté tesz.

forrás: UEFA

Amennyiben megvalósulna a vészforgatókönyv, Magyarországról nem a jelenleg éllovas és címvédő Ferencváros (9000 pont), hanem a második helyen álló MOL Fehérvár (10 500) indulhatna a BL selejtezőjében, míg a Fradi és a a hatodik helyen álló Budapest Honvéd (4000) az EL-selejtezőben, tehát a 26 fordulót követően harmadik Mezőkövesd rosszul járhatna. Ha a kupagyőztes indulási jogát az UEFA-együttható rangsor negyedik helyezettjének adják, azt a DVSC (3000) kapná.

Ezen módszer alapján a Premier League-ben pórul járna a Leciester City és a Chelsea, be kellene érniük az Európa Ligával, de becsúszna a BL-be az Arsenal. Ugyanígy jutna a főtáblára a La Ligában hatodik Atlético és szomorkodhatna a harmadik Sevilla vagy a negyedik Real Sociedad.

Tragikus 2019/20-as szezonja ellenére a BL-csoportkörben találná magát a Napoli, az Internek és az Atalantának viszont be kellene érnie a második számú sorozattal, a Bundesligában pedig Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata lenne a nagy vesztes.

Egyáltalán nem biztos, hogy ez a módszer lesz a végső megoldás. A lehetséges forgatókönyvek között ott van a kupaindulók pillanatnyi állás alapján történő meghatározása, de felmerült a szezon első felében elért eredmények alapján történő lezárás, azaz minden csapatnak lenne egy meccse az összes ellenféllel szemben. A 12 csapatos NB I-ben két teljes körrel lehetne számolni (22 forduló a 33 helyett).

Az UEFA és a tagországok csütörtöki egyeztetését követően minden bizonnyal okosabbak leszünk.

További tartalmak