Musorujsag
Élő Eredmények
 

Megszavazták, melyik volt minden idők legjobb BL-elődöntős párharca

m4sport.hu
A Barcelona és a Chelsea 3-3 párharccal szerepel a tízes listán, igaz ebből kettőt egymás ellen vívtak.
Lucas Moura ünnepel, miután második gólját szerezte az Ajax Amsterdam ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágó mérkőzésén. MTI/AP/Martin Meissner

A labdarúgó Bajnokok Ligájában legtöbbször a döntőkre emlékezünk, pedig sok esetben egy-egy elődöntő jobb összecsapást hozott, mint a sorozat utolsó meccse. A BBC megszavaztatta olvasóit, melyik volt minden idők legjobb elődöntős párharca, azaz két meccs alapján kellett dönteni. Érdekesség, hogy az első háromba két tavalyi meccs is bekerült

Az első helyre hatalmas fölénnyel, a szavazatok 59 százalékával a tavalyi Liverpool-Barcelona párharc került. A Pool hiába produkálta a szezonban az elmúlt évek legjobb játékát és játszott jól Barcelonában is, az elődöntő első meccsén 3-0-ra kikapott. A visszavágón ráadásul nem számíthatott Szalah és Firmino játékára. Végül egy holland (Wijnaldum) és egy belga (Origi) játékos duplájával megfordították az eredményt és bejutottak a döntőbe, amit aztán meg is nyertek.

A második helyen az 1999-es Manchester United-Juventus párharc található, a szavazatok 13 százalékát begyűjtve. Az első, angliai meccs 1-1-es döntetlennel zárult, úgy, hogy Giggs csak a 92. percben tudott egyenlíteni. A torinói visszavágón bő tíz perc elteltével már kettővel vezetett a Juve, de az MU nem adta fel, még az első félidőben egyenlített, majd a 84. percben Cole megszerezte a továbbjutást jelentő gólt. Pedig a hazaiaknál olyan játékosok szerepeltek, mint Zidane, Conte, Davids, vagy éppen Inzaghi. Az MU aztán egy máig emlékezetes döntőben a Bayernt is legyűrte – természetesen hátrányból fordítva.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a tavalyi Tottenham-Ajax meccs került, melyen a londoniak szinte reménytelen helyzetből álltak fel. Hazai pályán 1-0-ra kikaptak, majd az amszterdami visszavágón a szünetben már kétgólos hátrányban voltak, ráadásul sérülés miatt nem játszhatott legjobbjuk, Harry Kane. Jött azonban Lucas Moura, aki a félidő elején négy perc alatt egyenlített, majd a 90. percben megszerezte a továbbjutást jelentő gólt is.

A negyedik a 2012-es Chelsea-Barcelona csata (8%), amely az angolok hihetetlennek tűnő továbbjutását hozta. Londonban 1-0-ra nyertek a hazaiak, majd a visszavágón hiába vezetett már 2-0-ra a Barca, még a félidőben sikerült szépítenie a vendégeknek. A katalánok az egész meccsen 700 passzt és 22 kapura lövést tudtak felmutatni, és hiába támadták végig a második játékrészt, Petr Cech remekül védett, ha pedig nem ő, akkor a kapufa mentette meg csapatát a góltól. Ráadásul a 92. percben Fernando Torres kilépett, és góljával eldöntötte a továbbjutást.

Az ötödik a listán a 2007-es Milan-Manchester United párharc. Az első, angliai meccsen az MU Ronaldo és Rooney vezérletével 3-2-re nyert, és akkor sokan úgy számoltak, Kaká duplája még sokat érhet. Végül azonban nem kellett számolgatni, mert az olasz együttes simán 3-0-a nyert és bejutott a döntőbe.

A 10-es listán még további öt meccs található, valamennyi 1-1- százalékot kapott. Ide került a 2003-as Real Madrid-Juventus kettős összecsapás, amely a torinóiak 4-3-as továbbjutását hozta, de ugyanitt találhatóak a 2013-as Borussia Dortmund-Real Madrid összecsapások, melyek első meccsén Lewandowski négy góljával 4-1-re nyert a német csapat, amely végül 4-3-as összesítéssel lépett tovább.

A 2009-es Barcelona-Chelsea párharc londoni meccse Övebro játékvezető ténykedéséről marad emlékezetes, aki elfelejtett megadni legalább három 11-est az angoloknak, így Iniesta 93. percben szerzett gólja Katalán továbbjutást hozott. Ballack őrjöngése és Drogba kiakadása máig emlékezetes. Akárcsak a 2005-ös Liverpool-Chelsea párharcot eldöntő Luis Garcia gól, melyről még 15 év távlatából sem tudja senki biztosan megmondani, hogy bent volt vagy sem. A tizedik összecsapás a 2002-es Bayer Leverkusen- Manchester United csata, amely két döntetlent és a németek továbbjutását hozta (2-2, 1-1), pedig a 180 perc alatt egyetlen pillanatig sem vezettek.

További tartalmak