Musorujsag
Élő Eredmények
 

Hazard új esélye: karrierje legnehezebb szezonja 180 fokot fordulhat Manchesterben

m4sport.hu
A Real Madrid 2–1-es hátrányból, de a márciusinál sokkal jobb helyzetben várhatja a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóját, amelyet péntek este 21 órától az M4 Sport közvetít élőben.

A Real Madrid látványosan jobb formát mutatott a futball júniusi újraindulása után, mint kora tavasszal.

A leállás előtti 11 mérkőzés mérlege:
6 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség • gólkülönbség: 22-12
A leállás utáni 11 mérkőzés mérlege:
10 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség • gólkülönbség: 21-6

MTI/EPA-EFE/Rodrigo Jiménez

A februári állapotokhoz képest a csapat egységét és önbizalmát a spanyol bajnoki cím elhódítása (felé vezető út) legalább egy polccal feljebb emelte, de egy személybeli változás is sokat jelenthet péntek este (főként az eltiltott Sergio Ramos hiányában): a márciusban még sérült Eden Hazard felépülése.

A 2019 nyarán 115 millió euróért igazolt támadó nehezen értékelhető első szezonon van túl a Real Madridban, de a rendhagyó körülmények és a járvány okozta leállás egy új eséllyel kínálta meg.

„Még nem vagyok galaktikus, a nulláról kell kezdenem, de remélem, egyszer az leszek” – nyilatkozta még tavaly nyári bemutatásán Hazard. Azóta eltelt egy év, és ismét a nulláról kezdhet mindent, augusztus 7-én, a manchesteri Etihad Stadionban.

EPA/Rodrigo Jimenez

Hazard Zinedine Zidane külön kérésére, pályafutása csúcsán, 28 évesen, kétszeres PL-bajnokként és vb-bronzérmesként érkezett a Real Madridhoz, mint a Cristiano Ronaldo utáni éra első igazi sztárigazolása, aki feledtetni hivatott a keserűséggel teli 2018/19-es szezont.

Cristiano Ronaldo prezentálása óta nem voltak annyian kíváncsiak egy új játékosra a Santiago Bernabéuban, mint Hazard érkezésekor. A stadion lángra lobbantása helyett azonban csalódások és balszerencsés események sorozata következett.

A belga nyaralását követően 7 kg túlsúllyal csatlakozott a kerethez, a felkészülési mérkőzéseken csak árnyéka volt londoni önmagának, ráadásul a szezon előtt megsérült. Szeptember közepén debütált, de sok öröm nem volt benne, második tétmérkőzésén a Real 3–0-ra kikapott a PSG-től a BL-ben. Október-novemberre kezdett mutatni valamit abból, amiért Zidane oly kitartóan harcolt érte: volt sorozatban négy La Liga-mérkőzése, amelyen összesen 30 sikeres cselt mutatott be és 19 alkalommal szabálytalankodtak ellene.

(Fotó: EPA/Rodrigo Jumenez)

November végén, a PSG elleni második csoportmérkőzésen ismét lesérült, ezúttal súlyosan, februárban léphetett ismét pályára, de a visszatérés csupán két mérkőzésig tartott. Újból rásérült a problémás bokájára, ráadásul meg is kellett műteni. Mindez négy nappal a Manchester City elleni nyolcaddöntő első mérkőzése előtt történt.

Ha valakinek, hát a belgának jól jött a meghosszabbított szezon. A futball leállása biztosított elegendő időt a teljes felépüléshez, edzői elmondása szerint fizikai állapota is közelít az ideálishoz. Az újraindulás óta 5 mérkőzésen volt kezdő és két gólpassz fűződik a nevéhez.

A motiváció nem is lehet kérdés, a karrierje legrosszabb egyéni szezonját futó Hazard azon kevés Real-játékos közé tartozik, akik soha nem nyertek BL-t. A nyolcaddöntő visszavágóján egy olyan ellenfél és egy olyan stadion vár a csapatra, amit kiválóan ismer.

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Kétségek persze akadnak: a 2019/20-as szezonban 16 mérkőzésen 1 gól és 6 gólpassz a mérlege, mindössze 5 mérkőzésen játszotta végig a 90 percet és a csapat eredményességére gyakorolt hatása egyszer sem érte el azt a szintet Madridban, mint a Chelsea-ben. Emellett a City sem a kedvenc ellenfele: 4 gól és 6 gólpassz tud felmutatni 18 mérkőzésen.

Játéka inkább valószínű, mintsem garantált péntek este, de a Real Madridnak rendkívül szüksége van egy korábbi önmagát idéző Hazard-ra a BL-ben, hiszen legalább két gólt kell szereznie, ha tovább akar jutni Manchesterben.

A Real Madrid anélkül nyerte meg a spanyol bajnokságot, hogy kimondott extrát mutatott volna, a négy topliga legjobb védelmével és hidegvérrel kihasználta a legfőbb riválisok, a Barcelona és az Atlético Madrid gyengélkedését. A Bajnokok Ligája megnyeréséhez ez azonban kevés. Szükség van a váratlan és kiugró egyéni teljesítményre, ami eldönt egy-egy a végletekig kiélezett és kiegyenlített párharcot. A fontos meccsek nagy embere, Sergio Ramos hiányában, – aki egyébként Karim Benzema mögött a második legtöbb gólt szerezte a szezonban – ez fokozottan igaz.

Hazard számára ennél jobb alkalmat kívánni sem lehetne, egyetlen mérkőzésen az elmúlt 12 hónap minden negatívumát feledtetni tudná.

Ahogy bemutatásakor mondta, ő még nem egy galaktikus. Valóban, még messze van attól, de most kaphat egy újabb esélyt, hogy tiszta lappal induljon.

További tartalmak