Musorujsag
Élő Eredmények
 

Setién nem gondol arra, hogy a szombati lehet az utolsó meccs a Barca kispadján

m4sport.hu
Szombat este az M4 Sport közvetíti a Barcelona és a Napoli BL-nyolcaddöntős visszavágóját, az első mérkőzés 1–1-es döntetlenre végződött még februárban, Olaszországban. A Covid-19 világjárvány miatt öt hónappal később bepótolt második mérkőzés előtt a BL kieséses szakaszában két rutintalan edző, Quique Setién és Gennaro Gattuso osztotta meg gondolatait a sajtó képviselőivel.
EPA/FC BARCELONA

A spanyol bajnokság befejezését követően Setién csapatának két hete volt kitisztulni fejben.

„Szükségünk volt a pihenőre, sok mérkőzést kellett sorozatban játszanunk. Volt időnk kikapcsolni, visszatérni és újult erővel felkészülni” –így az Ernesto Valverde helyére januárban kinevezett vezetőedző.

Setién elárulta, a kezdőcsapat már konkretizálódott a fejében, csak váratlan körülmények változtathatnak rajta.

Hozzátette, meg nem gondolkozik azon, hogy a szombati lehet az utolsó mérkőzése a Barcelona kispadján.

„Nyugodt vagyok és csak az jár a fejemben, hogy ott legyünk a lisszaboni döntőben” – mondta.

EPA/JUANJO MARTIN

Pozitív hír a Barcelonának, hogy a sérülésből felépülő Antoine Griezmann ott van a meccsre nevezett keretben, de több hiányzóval is számolnia kell a vezetőedzőnek. Sergio Busquets és Arturo Vidal eltiltott, Ousmané Dembélé és Samuel Umtiti pedig sérülés miatt nem áll rendelkezésre.

„Azokra a játékosokra számítunk, akik velünk vannak, ők fognak győzelemhez segíteni minket, alkalmazkodnunk kell.”

Dembéléről azt mondta, ha továbbjutnak, Portugáliába biztosan a csapattal tart majd.

Setién a Napolit azért is tartja veszélyesnek, mert: „kombinatívak a labdával és nagyon fegyelmezettek, ha védekezniük kell. Ráadásul nagyon jó formában vannak”.

Azt tagadta, hogy a Barcelona az utóbbi időben elvesztette volna az identitását: „Ez a csapat nem hagyta el a klub identitását, pontosan tudjuk, mit jelent a Barca-DNS és a filozófia, amire ez a klub épül. Az már egy másik kérdés, hogy egy edző ehhez milyen részleteket ad hozzá. Mi elképzeltünk egy utat, amiben hiszünk és ezt próbáljuk a Barcelona szellemiségével párhuzamban véghezvinni. Azt hiszem az elmúlt időszakban bizonyos tekintetben sikerült előrelépnünk, de akadnak olyan elemek is, amikben fejlődnünk kell és a múltban ezekért megfizettünk. Minden nap azért dolgozunk, hogy fejlődjünk.”

fotó: EPA/LUCA ZENNARO

Kollégája, a kispadra szezon közben Carlo Ancelotti helyére kinevezett, a csapatot azóta Olasz Kupa-győzelemre vezető Gennaro Gattuso leszögezte, pontosan tudják, mekkora kihívás előtt állnak.

„Tudjuk, milyen nehéz mérkőzés vár ránk és hogy a Barcelona milyen minőséget képvisel. Magas szintű teljesítményre lesz szükségünk, technikai és taktikai szempontból is” – így a játékosként az AC Milannal két BL-t is nyerő Gattuso, aki szerint némi előnyt jelenthet csapatának, hogy zárt kapuk mögött rendezik a mérkőzést és nem áll majd 90 ezer szurkoló a Barcelona mögött.

A Napolival kapcsolatban a legfontosabb kérdés az utolsó Serie A-fordulóban megsérülő csapatkapitány, Lorenzo Insigne játéka volt.

„Csütörtökön 50%-os munkát végzet, pénteken teljes értékű edzést produkált. Ha a mérkőzés előtt úgy érzi, 100%-os állapotban van, ott lehet a kezdőben.”

fotó: EPA/CIRO FUSCO

Gattuso úgy érzi, a futball újraindulása után tapasztalt erőltetett menet egy teljesen új helyzet elé állította a csapatokat.

„Az utóbbi időben egy új sportágat játszunk, ez nem futball. Az egész futballvilág egy gép, amit ki-be kapcsolgatnak, de ez nem foci. Kétnaponta pályára léptünk, bajnokság és kupa. Fogalmam sincs, kinek lehet előnye ebben a helyzetben. Szerencsénk volt, hogy a kupagyőzelemmel bebiztosítottuk az Európa Ligát, így több mérkőzést is behúzott kézifékkel játszottunk, ez sokszor dühített.”

„Ennek ellenére is mutattunk fejlődést labdabirtoklásban az utolsó 12 bajnokin, a mi csapatunk cselezett a legtöbbet a Serie A-ban, rengeteg gólhelyzetet alakítottunk ki, még ha a végső helyezésünk nem is erről árulkodik.”

Gattuso pontosan tudja, időbe telik majd edzőként levetkőznie azt a védekezést előtérbe helyező stílust, amit játékosként, főként posztjából adódóan képviselt.

„Lehet, hogy sokan csak a nevemet nézik, de a számok mást mondanak. Ha a taktikai szervezettséget összekeverik a védekezés központú felfogással, az nem az én gondom. Játékosként fontos dolgokat vittem véghez, de teljesen más tulajdonságokkal, mint amiket edzőként képviselek” – tette hozzá.

„Tudom, hogy időbe telik megszabadulni a bélyegtől, amit rám ragasztottak, de nem zavar.”

További tartalmak