Musorujsag
Élő Eredmények
 

BL-erősorrend: Ki érkezik a legnagyobb esélyesként Portugáliába?

m4sport.hu
Szerdán elkezdődik a 2019/20-as Bajnokok Ligája lisszaboni döntőtornája: 12 nap, 8 csapat, 7 mérkőzés, és talán az egyetlen, ami nem változott: egy győztes. Nézzük, mely csapatok érkeznek kiemelkedő győzelmi reményekkel, illetve sötét lóként Portugáliába!
fotók: EPA

Szubjektív erősorrendünket a játékoskeretek minősége, a szezonban nyújtott teljesítmény, az aktuális forma, a sorsolás nehézsége és a lebonyolítási forma határozta meg. Cikkünk végén olvasóink is szavazhatnak arról, melyik klubcsapat lesz 2020-ban Európa bajnoka.

8. Olympique Lyon

A negyeddöntőben: vs Manchester City (augusztus 15., szombat)

A Juventus búcsúztatásával a nyolcaddöntő legnagyobb meglepetését szerző francia csapat a negyeddöntő mezőnyének egyetlen tagja, amely kizárólag a Bajnokok Ligája megnyerésével harcolhatja ki a nemzetközi kupaszereplést a 2020/21-es szezonra – csak a hetedik helyen zárták a Ligue 1 márciusban lezárt szezonját.

fotó: MTI/EPA/Alessandro Di Marco

A BL-rutin vékony a keretben, tehetségben viszont nincs hiány. Houssem Aouar a legtehetségesebb fiatal középpályások egyike, Memphis Depay pedig bárkire és bármikor veszélyes lehet.

Rudi Garcia taktikailag mindkét Juventus elleni mérkőzésen Maurizio Sarri fölé emelkedett, azonban Pep Guardiolával ezt aligha teszi majd meg.

7. RB Leipzig

A negyeddöntőben: vs Atlético Madrid (augusztus 13., csütörtök – élőben az M4 Sporton)

A német futball történetében nyolcadik klubként a BL negyeddöntőjébe jutó RB Leipzig Gulácsi Péter és Willi Orbán miatt minden magyar futballrajongó (legalább) második kedvenc csapata a nyolc között.

fotó: EPA/ANATOLY MALTSEV

A 33 éves vezetőedző, Julian Nagelsmann még Messinél is fiatalabb, és pontosan ez az a lendület, ami miatt veszélyes lehet a Lipcse. A mini Mourinhónak becézett szakember kora ellenére taktikailag rendkívül érett, ezt pont a portugál vezette Tottenham egyértelmű kiejtésével bizonyította a nyolcaddöntőben.

A futball leállása némiképp megfogta a csapatot, ahogyan legjobb játékosuk, a Chelsea-hez igazoló Timo Werner elvesztése is súlyos érvágás.

6. Atalanta

A negyeddöntőben: vs PSG (augusztus 12, szerda)

Nincs Dortmund, nincs Ajax, de a semleges szurkolók így sem maradtak hipszter csapat nélkül, ez pedig az Atalanta. A tökéletes fekete ló.

Nincs ok, amiért ne lehetne szimpatizálni a bergamói csapattal, amely a szezon egyedüli BL-újoncként, a negyedik kalapból indulva, az első három csoportmérkőzést elveszítve, négy kör után mindössze egy ponttal állva jutott a legjobb 16 köz, ahol 8–4-es összesítéssel ütötték ki a Valenciát. Bámulatos teljesítmény.

fotó: EPA/PAOLO MAGNI

Gian Piero Gasperini együttese távol áll az olasz focira egyre inkább indokolatlanul nehezedő védekező stílustól, a Serie A bronzérmese 98 szerzett góllal zárta a bajnokságot, a négy topligában csak a Manchester City (102) és a Bayern München (100) szerzett ennél többet.

A csapat C. Ronaldója, Josip Ilicic ugyan sérülés miatt aligha lehet ott a lisszaboni döntőtornán, de így sem mernénk ellenük fogadni, inkább élvezzük a félelmet és győzelmi kényszert nem ismerő játékukat, amíg lehet.

5. Barcelona

A negyeddöntőben: vs Bayern München (augusztus 14., péntek – élőben az M4 sporton)

A Napoli ellen magabiztosan megnyert visszavágó ne tévesszen meg senkit, a Barcelona minden szinten krízisben van: a klubvezetés szinte minden támogatást elvesztett, a télen érkezett edzői stáb igazából meg sem kapta, a játékoskeret vészesen kiöregedett, az identitás eltűnőben, az eredményesség pedig szinte egy az egyben Messi formájától függ.

fotó: EPA/Enric Fontcuberta

Persze semmi sem lehetetlen egy hatszoros aranylabdás zsenivel, azonban Messi sosem tűnt olyan magányosnak a pályán, mint ebben a szezonban.

A Bajnokok Ligája maradt az egyetlen megnyerhető trófea a Barca számára, pechükre ehhez előbb az egyik legnagyobb esélyesként elkönyvelt Bayern Münchenen, majd – vélhetően – a másik legnagyobb esélyesként elkönyvelt Manchester Cityn keresztül vezet az út.

4. Atlético Madrid

A negyeddöntőben: vs RB Lepizig (augusztus 13., csütörtök – élőben az M4 Sporton)

A csapat, amelyet senki sem emleget az esélyesek között, mégis mindenki el akar kerülni – és nem a pozitív koronavírus-tesztek miatt.

2019 nyarán a keret legjobb játékosai közül három is távozott, ez a szezon nagy részében érezhető is volt, de a címvédő Liverpool elleni nyolcaddöntőben mindenki számára világossá vált, az Atlético Madrid alapjai ugyanolyan biztosak, mint az elmúlt években bármikor.

fotó: EPA/PETER POWELL

A még talpon maradt mezőnyben egyetlen csapat sem parkolja olyan stabilan a buszt, mint az Atlético az egymérkőzéses lebonyolítás pedig ennek a stílusnak kedvez leginkább, hiszen nem 180, csak 90 percen át kell tönkretenni az ellenfél játékát.

2014-ben és 2016-ban is egy hajszálon múlt a BL-győzelem az Atléticónak, a Juventus kiesésével pedig remek hírt kaptak: amióta Diego Simeone a vezetőedző, nem vesztettek kieséses BL-párharcot olyan csapat ellen, amelynek nem volt tagja Cristiano Ronaldo.

3. Paris Saint-Germain

A negyeddöntőben: vs Atalanta (augusztus 12, szerda)

Egészen más miatt, de a PSG-nek is kedvezhet az egymeccses lebonyolítás.

A katari hatalomátvétel óta a BL kieséses szakaszában háromszor a 8 között, négyszer a 16 között hullott el a csapat, pont azért, mert az említett hét párharc visszavágóján hatszor is kikaptak.

A sorsolás is kedvezett a francia bajnoknak, hiszen a döntőig vezető úton biztosan elkerülik a Bayernt, a Barcát és a Cityt is.

fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Sokan az öt hónapos kihagyás miatt féltették/temették a PSG BL-esélyét, de a Lyon torinói teljesítménye ezt megdöntötte, ráadásul a július végén megnyert két kupadöntővel azért tétmeccs is került a párizsi lábakba.

Miközben Neymar sosem volt olyan meggyőző PSG-mezben, mint 2020-ban, azért a BL-ben már-már megszokott balszerencse sem kerülte el a PSG-t, ezúttal Mbappé és Verratti sérült meg a lehető legrosszabbkor, előbbi talán már az Atalanta ellen pályára léphet, utóbbi játékára nincs esély Lisszabonban.

2. Manchester City

A negyeddöntőben: vs Lyon (augusztus 15., szombat)

Eljött Pep Guardiola éve?

A katalán futballfilozófus azóta nem jutott BL-döntőbe, amióta 2011-ben elhagyta a Barcát. Most első edzőként búcsúztatta Zidane-t egy BL-kieséses párharcban, a legutóbbi 6 szezonból 4-szer győztes Real Madrid kiejtése óriási önbizalmat adhat csapatának, amire szüksége is van, mert sosem a minőség, inkább a győzni tudás, a mérkőzések lezárása ütközött ki, mint legnagyobb gyengeség.

fotó: EPA/Peter Powell / POOL

2018-ban és 2019-ben is a negyeddöntő volt a végállomás a Citynek, ezúttal hatalmas favoritnak számítanak a Cristiano Ronaldóékat nyaralni küldő Lyon ellen.

A négy között pedig vagy az a Barcelona várhat rájuk, amellyel Guardiola kétszer is megnyerte a sorozatot, vagy az a Bayern, amellyel sorozatban három BL-elődöntőt is elbukott.

Ha a játékoskeret erősségét nézzük, a City bárkivel felveszi a versenyt, ellenük szólhat azonban a kiegyensúlyozatlan teljesítmény és a rengeteg kihagyott helyzet. Mivel minden párharc egy mérkőzésen dől el, ebben a tekintetben feltétlenül javulniuk kell.

1. Bayern München

A negyeddöntőben: vs Barcelona (augusztus 14., péntek – élőben az M4 Sporton)

Tekintélyt parancsoló formában, a Bajnokok Ligája legnagyobb esélyeseként érkezik Portugáliába a szezon közben Niko Kovacot váltó Hansi Flick együttese, amelynek a mezőny egyetlen tagjaként még esélye van a triplázásra.

A Bayern München szintén egyedüli csapatként szezonbeli összes BL-meccsén győzött, december 7. óta 27 tétmérkőzéséből 26-ot megnyert, az az egy 0–0 lett a Leipzig ellen.

fotó: EPA/PHILIPP GUELLAND

A pálya minden részén egyben van most a Bayern, ráadásul náluk játszik a szezon legjobb teljesítményét nyújtó játékosa, az élete formájában tündöklő Robert Lewandowski, akit már most elkönyvelhetünk a BL gólkirályának, minden sorozatot figyelembe véve 43 mérkőzésen 51 találatot ért el a szezonban, 74 percenként egyet. Ha valaki, hát a lengyel igazán sajnálhatja, hogy idén nem adják át az Aranylabdát.

A fogadóirodáknál nem a Bayern a favorit, hanem a Manchester City, bár ennek vélhetően a negyeddöntős ellenfél a legfőbb oka.

További tartalmak