Musorujsag
Élő Eredmények
 

Tükör a WC-ben és hotelzár - szigorú szabályok várják a játéksokat a lisszaboni BL-buborékban

Tükör a WC-ben és hotelzár - szigorú szabályok várják a játéksokat a lisszaboni BL-buborékban

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Szerdán kezdődik Lisszabonban a BL nyolcas döntője (a negyed- és az elődöntő is egymeccses), az UEFA pedig a koronavírus-járvány miatt több szabályt is hozott a csapatok védelme érdekében.

Az M4 Sport és az m4sport.hu a BL nyolcas döntőjéből ötöt is élőben közvetít: Leipizg – Atlético Madrid (negyeddöntő, aug. 13. ,csütörtök) Barcelona – Bayern München (negyeddöntő, aug. 14., péntek), elődöntő 1. és 2., finálé.


Az Európai Labdarúgó Szövetség azért is veszi nagyon komolyan az előírások betartását és betartatását, mert meglátása szerint a futball jó híre a tét, amely az esetleges fegyelmezetlenségek/hanyagságok miatt könnyen sérülhet.

Ezt elkerülendő a nyolc csapatot egy 31 oldalas dokumentum várja a portugál fővárosban – írja a BBC.

Hotelzár/kijárási korlátozás

Tilos a strandok, a szórakozóhelyek és nevezetességek/látványosságok látogatása, a játékosok csak előzetes egyeztetéssel hagyhatják el szállodáikat, de még ebben az esetben sem érintkezhetnek vagy léphetnek kapcsolatba kívülállókkal.

A futballistáknak a szállodákban külön bejáratott útvonalakkal és saját étkezővel kell rendelkezniük, és az ételt is kizárólag a csapathoz tartozó személyzet szolgálhatja fel nekik.

Ha mosásra, tiszta ruhára vagy bármilyen sportfelszerelésre lenne szükség, abban is csak az adott klub munkatársai lehetnek a labdarúgók segítségére.

Kései változások a keretben  

Minden csapat még azelőtt köteles letesztelni játékosait, hogy elindulna Portugáliába – egy ilyen vizsgálaton akadt fenn az Atlético Madrid két labdarúgója, Ángel Correa és Sima Vrsaljko, akik nem utazhattak el Lisszabonba.

A futballistákat a nyolcas döntő helyszínén is, minden meccs előtti napon tesztelik koronavírusra, az UEFA pedig megígérte, hogy az eredményeket legkésőbb hat órával a középkezdés előtt közzéteszik.

Egy vagy két pozitív eset azonban már boríthatja egy csapat taktikai hadrendjét és stratégiáját, ennek érdekében pedig az UEFA egy könnyítéssel szolgál a kluboknak: ha egy csapat a fennforgás miatt nem képes 13 mezőnyjátékost plusz egy kapust nevezni az adott meccsre, akkor bármilyen új igazolást regisztrálhatnak a találkozóra – ha viszont nevezhető 13 játékos és egy kapus, akkor bizony ezzel a 14 futballistával kell nekifutni az összecsapásnak.

Különleges esetben az UEFA mérlegelheti egy meccs átütemezését, de mivel a döntő időpontja betonbiztosan augusztus 23., így az a valószínűbb, hogy az a csapat, amely nem tud kiállni, búcsúzik az elitligától.

Tükör a WC előtt 

Az UEFA a koronavírus-teszteken kívül drogteszteknek is aláveti a futballistákat, akiket doppingellenőrök figyelnek majd, miközben vizeletmintát adnak. Mindezt persze a biztosnágos távolság betartásával, ezért lesz minden piszoárhoz tükör felszerelve, így az ellenőrök mindent láthatnak.

Fertőtlenített szállítás és VIP-kijárat

A játékosok védelme érdekében a repülőgépeket és a reptéri buszokat nagyon alaposan fertőtlenítik majd, valamint érkeztetésük is a VIP részeken keresztül történik majd.

Zászlócsere lehet, a mezcsere kizárt  

A mérkőzések előtt a csapatkapitányok kicserélhetik csapataik zászlóit, ám bárki, aki Lionel Messi dresszére ácsingózna, csalódott lesz, ugyanis a mezcserét tiltja az UEFA.

További tartalmak