×
Élő stream csatornák X

Bajnokok Ligája

A BL-szerepléssel az FTC mellett a magyar foci is nyerhet

Budapest, 2020. szeptember 29. A ferencvárosi Lovrencsics Gergő ünnepel a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének negyedik fordulójában a norvég Molde ellent játszott zárt kapus mérkőzés után a budapesti Groupama Arénában 2020. szeptember 29-én. A magyar bajnokcsapat a selejtező utolsó körének visszavágóján - a múlt heti idegenbeli 3-3-at követően - gól nélküli döntetlent játszott a norvég Molde együttesével, ezzel huszonöt év után újra bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe. MTI/Kovács Tamás
A Bajnokok Ligája csoportkörében a Ferencváros első hazai mérkőzését még a Groupama Arénában rendezi az ukrán Dinamo Kijev ellen, de utána a Barcelonát és a Juventus már a Puskás Arénában fogadhatja. Dénes Ferenc sportközgazdásszal Bittmann Emil beszélt a Ma Reggel című műsorban arról, hogy gazdaságilag milyen hatással lehet a bajnokra és a magyar labdarúgásra, hogy újra szerepel hazai csapat a BL-csoportkörben.

„Úgy látom, hogy a Ferencváros vezetése nem feltétlenül bevétel maximalizáló, hanem egy hosszútávú gondolkodással inkább arra törekszik, hogy a Ferencvárosnak, illetve a magyar labdarúgásnak legyen egy olyan ünnepe, ami jól hathat a magyar labdarúgó piacra” – kezdte a sportközgazdász.

Azzal, hogy az FTC-nek sikerült a csoportkörbe jutnia, több mint 15 millió eurós bevételhez jutott, ami jól jelzi, hogy a legrangosabb európai kupában milyen hatalmas pénzek mozognak, összehasonlítva az Európa Ligával, ahogyan az is szembeötlő, hogy általában egy magyar csapat költségvetését milyen szinten képes megdobni egy ilyen nagy összeg. Ugyanakkor Dénes Ferenc egy másik szempontra is felhívta a figyelmet.

„Más kávéház. A magyar labdarúgásnak jelenlegi helyzetében az, hogy újra bekerültünk a vérkeringésébe a Bajnokok Ligájának, Európa első számú kupájába, hogy van egy magyar csapat, amely meg tudja mutatni, hogy milyen a magyar futball, ahogyan azt is, hogy van magyar futballkultúra, hogy milyen a közönség, a szurkolás, azt elkötelezettség a csapat mellett. Ez nagyon inspiráló lesz a magyar labdarúgás számára.”

Azzal, hogy a magyar bajnok a Barcelonával és a Juventusszal került egy kvartettbe, a jelenlegi labdarúgás két legnagyobb alakja, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is Budapestre látogathat.

„Nyilván, mindenkinek megvannak a maga preferenciái, de ha össze lehetett volna rakni marketingszempontból egy csoportot, akkor feltehetőleg ezt a két csapatot beválasztottuk volna. A sorsolás után sok mindenről esett szó, ahogyan követtem a nemzetközi sajtót, de az mindenhol napirenden volt, hogy ez a két korszakos zseni találkozni fog egymással a Bajnokok Ligájában, ráadásul egy olyan csoportban, amelyben a Ferencváros is szerepel, amely így megemelte a Ferencvárost és a magyar labdarúgást egyaránt.”

A Ferencváros sikeréből a magyar labdarúgás maga, és a hazai klubok is profitálhatnak, sok szempontból.

„Folyamatosan nőnek a koefficiensek, amivel magyar csapatok jövőbeni selejtezős pozíciója javulna, tehát nem csak a Ferencváros, de azok a csapatok is élveznék ennek előnyét, amelyek bejutnak az európai kupákba. Lehet látni, hogy Magyarországon van futball, a magyar játékosoknak az értékét meg fogja növelni, ezért van értelme az akadémiáknak képezni. Feltételezhetően, ha a Ferencváros jól szerepel, akkor javíthatja azokat a pozíciókat, amiket a magyar játékosok a transzfer piacon elérhet. A Ferencváros eddig is érdekes volt, Kisvárdától Zalaegerszegig, de azért egy olyan csapatot fogadni Pakson vagy Fehérváron, amelyik mondjuk szerdán a Barcelonával játszott, az eddigi érdeklődést is meg fogja növelni. Tehát sok pozitív hatása lesz ezzel a magyar labdarúgásban” – vélte Dénes Ferenc.

További hírek