×
Élő stream csatornák X

Bajnokok Ligája

Az UEFA alapos kivizsgálást ígér a PSG-Basaksehir meccsen kialakult botrányra

A botrányt a negyedik játékvezető, Sebastian Coltescu robbantotta ki, azzal, hogy a török gárda másodedzőjére, a kameruni Pierre Webóra - annak állítása szerint - rasszista kijelentést tett, mielőtt kiállíttatta volna.

Mindkét csapat játékosai levonultak a botrányt követően. EPA/IAN LANGSDON

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) “alapos vizsgálatot” indított a negyedik játékvezető állítólagos rasszista megjegyzése miatt kedd este félbeszakított, és szerdán (ma) pótlásra kerülő Paris Saint-Germain – Basaksehir Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen történtek miatt.

A H csoport párizsi összecsapásának 13. percében a vendég török együttes másodedzője, Pierre Webo reklamálásért piros lapot kapott a román játékvezetőtől. Ezután a Basaksehir játékosai és stábja azt állította, hogy a negyedik bíró rasszista megjegyzést tett a kameruni szakemberre. Tíz perc vita után mindkét csapat elhagyta a játékteret, a mérkőzés félbeszakadt, a pótlásról, és az új játékvezető stáb kijelöléséről pedig később döntött az UEFA.

A Paris Saint-Germain – amelynek Löw Zsolt a másodedzője – és a Basaksehir is közleményben erősítette meg, hogy a futballisták azért vonultak le a pályáról, mert a negyedik játékvezető rasszista megjegyzést tett Webóra.

“Az UEFA a két klubbal lefolytatott egyeztetés után úgy döntött, hogy a mérkőzésből hátralévő időt másnap, új játékvezetői stábbal játsszák le a felek” – írta kedd este az európai szövetség.

A televíziós visszajátszások alapján a negyedik bíró, Sebastian Coltescu, Webo reklamálásakor románul azt mondta Ovidiu Hategan játékvezetőnek: “Az a fekete ott, menj és nézd meg, ki ő. Az a fekete ott, nem lehet így viselkedni.” Ezután a Basaksehir afro-amerikai cserejátékosa, Demba Ba az oldalvonalnál többször is megkérdezte Hategant, hogy “miért mondja, hogy fekete?”, majd a televíziós közvetítésben Presnel Kimpembe, a PSG francia védője volt látható. Kimpembe azt mondta: “Komolyan mondja? Akkor bemegyünk, ennyi volt, bemegyünk az öltözőbe.”

“A rasszizmusnak és a diszkriminációnak semmilyen formában nincs helye a labdarúgásban” – olvasható az UEFA közleményében, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig a Twitter-oldalán úgy fogalmazott, reméli, hogy az európai szövetség megteszi a szükséges lépéseket. “Feltétlenül ellenezzük a rasszizmust és a diszkriminációt a sportban, és az élet minden területén” – írta Erdogan.

A Basaksehir később az UEFA “No to Racism” (“Mondj nemet a rasszizmusra”) logóját tette ki a Twitter-oldalára, a bejegyzést pedig a PSG is megosztotta.

“A PSG több mint 15 éve vezeti a diszkrimináció elleni küzdelmet, és a továbbiakban is azon dolgozik, hogy minden formáját eltörölje” – írta a francia klub a közleményében.

A párizsi együttes a félbeszakított meccs ellenére már biztosan bejut a BL nyolcaddöntőjébe, miután a H csoport másik keddi találkozóján a Manchester United 3-2-re kikapott az RB Leipzigtől. A francia csapatnak a Basaksehir elleni összecsapáson a csoportelsőség megszerzése lesz a tét, ezt egy győzelemmel érhetik el Neymarék.

Nem csupán a rasszista megnyilvánulással vádolt negyedik játékvezetőt, hanem a teljes bírói csapatot lecseréli az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a kedden félbeszakadt Paris Saint-Germain – Basaksehir Bajnokok Ligája-mérkőzésre.

Az UEFA közlése szerint a szerdán 18.55 órától folytatódó meccset a holland Danny Makkelie vezeti majd, segítői a szintén holland Mario Diks és a lengyel Marcin Boniek lesznek, míg a negyedik játékvezető feladatait az ugyancsak lengyel Bartosz Frankowski látja majd el.

További hírek