Musorujsag
Élő Eredmények
 

Gulácsiék a Puskásban taszíthatják még mélyebbre a Liverpoolt

Gulácsiék a Puskásban taszíthatják még mélyebbre a Liverpoolt

MTI
A három magyar válogatott játékost foglalkoztató RB Leipzig a hullámvölgyben lévő Liverpoolt fogadja kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a párharc első felvonásán, Budapesten.

A találkozót a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozások miatt rendezik a Puskás Arénában, ahol Gulácsi Péter és Willi Orbán otthonosan mozoghat majd a lipcsei együttesben, míg a télen szerződtetett Szoboszlai Dominik sérülése után még várhatóan nem nem játszik.

Julian Nagelsmann, az RB Leipzig vezetőedzője a Kossuth Rádiónak adott múlt heti nyilatkozatában az angol rivális erejét, nemzetközi rutinját és közelmúltbeli sikerességét méltatta, és kiemelte: nem téveszti őt meg a Liverpool utóbbi hetekben nyújtott gyenge formája. Pedig ebből akár a visszavágót illetően is előnyt kovácsolhat magának a lipcsei gárda.

Alisson Becker és a Liverpool is tanácstalannak tűnik, hogyan mászhatnának ki a Klopp-éra legmélyebb gödréből (EPA/Michael Regan)

„A bajnokságban kaptak ki háromszor, nem pedig a BL-ben. Most már inkább erre a sorozatra koncentrálnak, és biztosan megpróbálják maguk mögött hagyni a negatívumokat” – nyilatkozta hétfőn a tréner, aki hozzátette, Emil Forsberg nem utazott el Budapestre a csapattal, térdproblémái miatt ugyanis nem tud pályára lépni.

„Még mindig gondjai vannak az irányváltásokkal, ezért nem tartott velünk” – mondta az edző, hozzátéve, hogy Forsberg helyett a német válogatott Benjamin Henrichs került be a Magyarországra utazó meccskeretbe.

A Liverpool már decemberben sem szárnyalt, az év utolsó hat tétmérkőzésén csak kétszer nyert, bár abban a periódusban legalább a veretlenségét meg tudta őrizni. Január elején viszont már nem, azóta 2021-ben tíz tétmérkőzésen három győzelem és egy döntetlen mellett hatszor kikapott. A BL fellépés előtt egymást követő három vereséget szenvedett, szombaton a bajnokságban a Leicester City vendégeként maradt alul 3-1-re.

Az angol bajnok Pool vezetőedzője, Jürgen Klopp cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy távozna a klubtól.

„Nem igazak ezek a pletykák, nincs szükségem pihenőre” – jelentette ki az 53 éves német tréner, akinek nemrégiben elhunyt az édesanyja, s a koronavírus-járvány miatti korlátozások megakadályozták abban, hogy hazautazzon a temetésére. „Magánéletileg nehéz időszakot éltünk meg, de ez ezzel jár, és a családdal közösen átvészeltük” – mondta ezzel kapcsolatban Klopp. „De ennek semmi köze a munkámhoz. Szét tudom választani a dolgokat és ki tudok kapcsolni. Nem hordozom magammal mindenhova.”

A Leipzig elleni párharc kapcsán a szakember szerint 50-50 százalék a két csapat esélye. „Az eredményeink az utóbbi időben nem voltak túl jók, de mennünk kell tovább. A játékunk nem rossz. Szerintem az 50-50 százalék is jó, ez azt jelenti, hogy minden esélyünk megvan a győzelemre. Többre nincs is szükségem.”

Az előző BL-idényben elődöntős RB Leipzig már bizonyította, hogy a legjobb európai klubokkal is versenyképes. Formáját tekintve pedig némi kisiklás után magára talált – legalábbis ami az eredményességet illeti -, és sorozatban négy győzelemmel készülhet a budapesti meccsre. Ezeken Orbán és Gulácsi is főszerepet vállalt: a védő három találkozón volt végig a pályán, míg a negyediken a hajrában állt be, viszont a kapus egyetlen percet sem hagyott ki.

A Puskás Arénában már rendeztek az idényben nemzetközi kupamérkőzést két külföldi együttes részvételével: szeptember 24-én a BL-győztes Bayern München hosszabbításban 2-1-re legyőzte az Európa-ligában címvédő Sevillát az Európai Szuperkupáért kiírt összecsapáson.

Neymarnak jó emlékei lehetnek a Barca-PSG párharcokról, igaz a sokat emlegetett nyolcaddöntő idején a katalánoknál rúgta a bőrt (Fotó: EPA/ETIENNE LAURENT)

A keddi nyolcaddöntő másik párosában két jó formában lévő európai sztárcsapat mérkőzik meg: az előző kiírásban döntős – karácsonykor edzőváltáson átesett – Paris Saint-Germain Barcelonában vendégeskedik. Mindkét oldalon fél csapatra való játékos hiányzik majd sérülés miatt, a párizsiaktól többek között Neymar, aki pont Katalóniából érkezett, és sajtóhírek szerint legszívesebben oda is térne vissza. Közös még az együttesekben a rendkívül sűrű idei versenyprogramjuk, ami egy intenzív meccsen – amire jó esély mutatkozik – erős ráhatással lehet az eredményre. A PSG-nek 2021-ben tíz mérkőzése volt, a Barcelonának viszont 13, ezeken négy kupatalálkozója csak a ráadásban dőlt el, ami így összességében már bőven kitesz plusz egy meccset.

A két csapat az elmúlt évek során többször összemérhette már tudását a BL-ben. Egyszer a csoportkörben, háromszor az egyenes kieséses szakaszban találkoztak, és két döntetlen mellett a PSG kétszer, a Barcelona négyszer győzött. A Camp Nouban viszont a párizsiak háromszor kikaptak, és csak egyszer végeztek döntetlenre. A kieséses párharcok esetében a mérleg 3-0-ra a katalánok javára billen, de még a csoportkörös oda-visszából is ők jöttek ki jobban. Különösen emlékezetes a négy évvel ezelőtti nyolcaddöntőjük, amikor a 4-0-s párizsi vereség után hazai 6-1-es sikerrel léptek tovább.

A Barcelonában még mindig Lionel Messi viszi a prímet: az argentin klasszis idén a hét bajnoki mérkőzésen már nyolcszor volt eredményes, csapata ezeken kivétel nélkül nyert. Ronald Koeman, a katalánok tavaly ősszel többször kritikus hangvételt megütő és magyarázkodni kényszerülő vezetőedzője ezúttal elégedetten nyilatkozott csapata formájáról, és hangsúlyozta Messi főszerepét.

„Leo meghatározó számunkra. Amikor a pálya belső részén meg tudjuk őt játszani, a széleken helyezkedő társai pedig megfelelő segítséget nyújtanak neki, azzal megkönnyítjük számára a játékhelyzetek megoldását, mert rendkívüli meglátásai vannak” – mondta a holland edző. Hozzátette: a párharc megnyeréséhez azonban nemcsak Messitől, hanem az összes katalán játékostól a legjobb formájára lesz szükség.

Mindkét találkozó 21 órakor kezdődik, az M4 Sport és az m4sport.hu az RB Leipzig – Liverpool összecsapást élőben közvetíti.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések, kedd:
FC Barcelona (spanyol) – Paris Saint-Germain (francia) 21.00
RB Leipzig (német) – FC Liverpool (angol), Puskás Aréna 21.00

További tartalmak