Élő stream csatornák X

Bajnokok Ligája

Soha nem látott idegenbeli fölény a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében

A 2020/21-es futballszezon nem szűkölködik meglepetésekben, bizarr eredményekben és váratlan teljesítményekben, pontosan illeszkedik a sorba a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első fordulója is.

fotó: EPA/ALBERTO ESTEVEZ

A BL kieséses szakasza a 2002/03-as szezon óta zajlik a jelenlegi rendszerben, tehát a csoportkör 8 első és 8 második helyezettje a nyolcaddöntőkkel folytatja.

Azóta nem volt még példa arra, ami most februárban történt: a nyolc első mérkőzésen egyetlen hazai siker mellett hét idegenbeli győzelem született.

Az az egy ráadásul a Juventusszal szemben egygólos előnybe kerülő Porto (2-1)  nevéhez fűződik, azaz a legjobb 16 egyetlen nem topligás csapatához.

fotó: EPA/ESTELA SILVA

A legutóbbi 16 szezonban csupán egyszer fordult elő, hogy négynél több idegenbeli győzelem szülessen az odavágókon, a 2013/14-es idényben hat csapat szerzett előnyt a hazai visszavágóra.

Most először hét.

A kiugró idegenbeli fölényre persze több logikus magyarázat is van. Kezdjük azzal, hogy a csoportelsők kezdenek idegenben, tehát papíron a jobb (teljesítményt nyújtó) csapatok, persze a csoportok erőssége némileg torzíthatja a képet, illetve december és február között azért sok minden változhat.

Ezúttal hangsúlyosabb faktornak tűnik, hogy a szurkolók távolléte miatt a hazai pálya előnye már nem is jelent akkora előnyt, ez a bajnoki küzdelmekben is tisztán kirajzolódik.

fotó: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI/BT

A járványhelyzet miatt ráadásul három angol csapatot fogadó együttes nemcsak szurkolóit, hanem valódi hazai pályáját is elvesztette és egyiknek sem vált be az albérlet.

Az RB Leipzig a Liverpooltól (0-2), a Mönchengladbach a Manchester Citytől (0-2) kapott ki a Puskás Arénában, míg az Atlético Madrid Bukarestben szenvedett hazainak számító vereséget a Chelsea ellen (0-1). Jól példázza, mennyit is jelent ez a nehezítő körülmény, hogy az Atlético most először veszítette el egy kieséses BL-párharc hazai mérkőzését Diego Simeone irányításával.

Érdekes kérdés, hogy a mérkőzések helyszínének változása ellenére az UEFA miért nem nyúlt az – egyébként is elavult – idegenben lőtt több gól szabályához.

A Lazio a Bayern (1-4), a Barca a PSG ellen (1-4) szenvedett súlyos vereséget hazai pályán, fanatikus szurkolóik jelenlétében talán másképp is alakulhatott volna.

fotó: EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Azt betudhatjuk a BL kiszámíthatatlanságának, hogy a Sevilla sorozatban nyolc győztes meccs után kapott ki otthon a Bundesligában alulteljesítő Dortmundtól (2-3), az Atalanta Real Madrid elleni vereségének (0-1) okát pedig többen a játékvezető ténykedésében keresték.

Az első mérkőzések eredményeinek ismeretében egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a nyolc csoportelső jutna a negyeddöntőbe.

A nyolcaddöntők visszavágóit március 9-10. és 16-17. rendezik.

További hírek