Musorujsag
Élő Eredmények
 
×
Élő stream csatornák X

Mondjuk ki: a Juventus Cristiano Ronaldo-projektje megbukott

| Kerényi Ervin
A Juventus 2018-ban meglepte a futballvilágot Cristiano Ronaldo 100 millió eurós átigazolásával, amelynek két célja volt: a klub szintet lépjen mint márkanév és 1996 után újra megnyerjék a Bajnokok Ligáját.
fotó: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Volt kockázat a transzferben. Mr. Bajnokok Ligája ugyan ötszörös aranylabdásként, karrierje csúcsán, de már 33 évesen írta alá 2022 nyaráig szóló szerződését, évi 30 millió eurós fizetésért, ami adókkal együtt a duplájába kerül a klubnak.

A világ egyik legjobbjának megszerzése azonban olyan terheket és nyomást jelentett, amit képtelenek voltak ellensúlyozni, illetve az abban rejlő lehetőségeket sikeresen kihasználni. Most már világosan látszik, az azóta eltelt három évben nem tudtak olyan minőségű keretet Ronaldo köré építeni, ami a kitűzött célok elérésére alkalmas lenne.

CR első szezonja végén elküldték azt a Massimiliano Allegrit, aki 5 év alatt 5 bajnoki címet és 4 Olasz Kupát nyert, illetve kétszer BL-döntőig vezette a csapatot. Az ok a következő volt: a győzelem már nem elég, látványos futballal kell elérni.

A hirtelen jött identitásváltás nem sült el túl jól, a helyére kinevezett Maurizio Sarrinak egy szezon után mennie kellett, őt pedig a teljesen rutintalan Andrea Pirlo váltotta, akivel a BL-búcsú után az is előfordulhat, hogy sorozatban 9 bajnoki cím után Olaszországban is lekerülnek a trónról.

Három szezon, három vezetőedző, a Juventus pont akkor kezdte el újra kitalálni, kivé-mivé akar válni, amikor Ronaldo utolsó éveit tölti a futballpályán.

A történethez hozzátartozik, 2018 őszén, nem sokkal CR érkezését követően távozott a klub hatalmas tiszteletnek örvendő ügyvezető igazgatója, Giuseppe Marotta, aki nemcsak egy gazdaságilag rendkívül erős klubot hagyott hátra, hanem az átigazolási piacot is éveken át dominálta: szenzációs érzékkel szállította a jobbnál jobb ingyen igazolható játékosokat, mint Pirlo, Pogba, Coman, Khedira vagy Dani Alves.

Távozása óta azonban csak elvétve akadt sikerélménye az átigazolási piacon a Juvénak. A mozgásteret a Ronaldo-üzlet költségei (transzfer és fizetés) is szűkítették, de újabban a szabadon igazolható futballistákkal (Ramsey, Rabiot) is rendre mellényúlnak, bár De Ligt,  Chiesa, McKennie és Kulusevski azért felcsillanthat némi reményt a jövőre nézve.

Elkövették tehát azt a hibát, hogy egyszerre akartak azonnal nyerni és jövőt is kitalálni, így nem tudtak egy olyan csapatot felépíteni Ronaldo mellé, ami esélyes lenne a Bajnokok Ligája-győzelemre. Pedig ez volt a portugál leigazolásának legfőbb célja.

A Juventus Cristiano érkezése előtti 4 évben kétszer is BL-döntőt játszott, 2015-ben a Barcelonától, 2017-ben a Real Madridtól szenvedtek vereséget a fináléban. Úgy tűnt, csak egy utolsó puzzle-darab hiányzik a végső sikerhez.

A Ronaldo érkezése óta eltelt három szezonban azonban egyszer sem jutottak tovább a negyeddöntőnél a BL-ben, kétszer a 16, egyszer a 8 között búcsúztak.

Sorrendben az Ajax, a Lyon majd kedd este a Porto jelentett megoldhatatlan feladatot.

Három olyan klub, amelynek nem lenne helye abban a leggazdagabbak által vizionált európai Szuperligában, amelynek a Juventus elnöke, Andrea Agnelli is az élharcosa.

Cristiano Ronaldóval legutóbb 2004 és 2006 között fordult elő, hogy sorozatban három szezonon keresztül ne jelenjen meg a BL elődöntőjében. 15 éve.

A Juventus igazolt egy ötszörös BL-győztest, követőik száma milliókkal növekedett, a szponzorok többen lettek, de a pályán minden egyes szezonban hátraléptek egyet.

Minden bizonnyal Cristiano  sem így tervezte, amikor Torinóba szerződött.

Az előttünk álló nyár egyik nagy kérdése lesz, hogy nekifutnak-e egy negyedik szezonnak is közösen.

További hírek