Musorujsag
Élő Eredmények
 
Élő stream csatornák X

Egy BL-statisztika, amiben Messi lekörözi a mezőnyt, Szoboszlai a top10-ben van

Bár a csoportkör utolsó fordulója óta nem lépett pályára a Bajnokok Ligájában, Szoboszlai Dominik még mindig a Bajnokok Ligája élmezőnyében van a kialakított helyzetek számában.


A „shot creating action” statisztika azt a számot mutatja, hogy egy játékos hány alkalommal hozta lövőhelyzetbe társait vagy saját magát. Ez a mutató azért ad némileg teljesebb képet például a gólpasszok számánál, mert nem függ a helyzetkihasználástól. Ez a mozzanat egyébként  lehet passz, csel vagy elszenvedett szabálytalanság is.

fotó: MTI/AP/Andreas Schaad

Nos, Szoboszlai Dominik, még a Red Bull Salzburg játékosaként kiemelkedően teljesített ebben a tekintetben, a 2020/21-es Bajnokok Ligája csoportkörében hat mérkőzésen (az Atlético Madrid, a Bayern München és a Lokomotív Moszkva ellen) 30 gólszerzési lehetőséget teremtett, azaz meccsenként ötöt.

És a januári átigazolása óta sérüléssel bajlódó középpályás hiába nem lépett pályára a kieséses szakaszban, ezzel a 30-cal még áprilisban, az elődöntők küszöbén is a legjobbak között van, méghozzá a kilencedik a teljes mezőnyben.

Az első helyen messze kiemelkedve a Barcelona hatszoros aranylabdása, Lionel Messi áll 56 kialakított helyzettel, ez 15-tel több, mint amennyi a második Joshua Kimmichnek van.

A különbséget érzékeltetve jegyezzük meg: az első és második között akkora a különbség, mint a második és 16. (Christopher Nkunku, RB Leipzig) között.

A top10-ben többségében világsztárokat találunk: a harmadik Kylian Mbappé (39) két mérkőzésen még gyarapíthatja a kialakított lövőhelyzetei számát, akárcsak a negyedik Toni Kroos (39).

Szoboszlai mellett van még egy 2000-es születésű tagja a top10-nek: a Manchester City angol válogatott kiválósága, Phil Foden (7.), nem véletlenül ő Pep Guardiola nagy kedvence, akit a PSG ellen szintén láthatunk majd a BL-elődöntőben.

A top10-et a Bayern München elleni negyeddöntő első mérkőzésén két fantasztikus gólpasszt is kiosztó, a visszavágón a kapufákat gyűjtögető Neymar zárja.

És még egy adalék a sérüléséből belátható időn belül visszatérő Szoboszlai Dominik kilencedik helyezéséhez: a következő játékos a listán, aki nem lépett pályára a csoportkör óta, a 26. helyen található Dusan Tadic (Ajax).

Az adatok forrása.

További hírek