Musorujsag
Élő Eredmények
 
×
Élő stream csatornák X

A hatékony Chelsea-módszer a BL-döntőre: rúgd ki az edzőt!

Szerda este a Real Madrid legyőzésével története során harmadszor jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe a Chelsea, a 2008-as vereség után 2012-ben magasba is emelhették a trófeát, a londoni klubok közül azóta is egyedüliként. De mi a közös a három BL-döntős szezonban? Edzőt váltottak.

A 2003 óta íródó Roman Abramovics-érában szinte a klubmodell részévé vált a folyamatos edzőváltás, de a projekt ennek ellenére is rendkívül sikeres, hiszen a klubot tulajdonló orosz milliárdos regnálása alatt 5-5 angol bajnoki címet és FA-kupát, valamint Bajnokok Ligáját és Európa Ligát is nyert a klub.

Ebben a 18 évben 15 vezetőedzőt/menedzsert fogyasztott el a Chelsea és José Mourinho az egyetlen, aki három teljes szezont kitöltött a kispadon, de a portugálnak is csak egyszer sikerült ez, második kinevezését követően a harmadik szezonjában távoznia kellett.

Mourinho mellett csupán két olyan edző van, aki ebben az időszakban eljutott legalább 100 mérkőzésig a kispadon: Carlo Ancelotti és Antonio Conte. Mi a közös a három edzőben? Mindannyian sikeresek voltak, de egyikük sem jutott BL-döntőbe a Chelsea-vel.

A Chelsea 2008-ban, 2012-ben és most 2021-ben jutott el a Bajnokok Ligája fináléjáig, mindháromszor úgy, hogy a szezon közben edzőt váltottak.

• 2007 őszén Avram Grant érkezett José Mourinho helyére, de a Manchester United elleni BL-döntőt tizenegyesekkel elveszítették.

• 2012-ben Roberto Di Matteo váltotta André Villas-Boast, és meglepetésre a Bayern Münchent hazai pályán legyőzve meg is nyerték a BL-finálét.

• 2021-ben Frank Lampardnak kellett távoznia decemberben, Thomas Tuchellel pedig meg sem álltak a döntőig.

Ugyan nem BL, de illik a képbe a 2012/13-as idény is, amikor Roberto Di Matteónak kellett mennie néhány hónappal a BL-győzelem után és az őt váltó Rafa Benítezzel Európa Ligát nyert a Chelsea.

Van egy kakukktojás is, Maurizio Sarri 2019-ben úgy nyerte meg az EL-t a csapattal, hogy nem a szezon közben érkezett, igaz, a döntő előtt szinte már biztos volt, távozni fog.

És itt elérkeztünk egy újabb kapcsolódási ponthoz, azok az edzők, akik európai kupadöntőbe vezették a Chelsea-t, nem sokkal később távoztak is: Grant, Benítez és Sarri meg se kezdte a következő szezont, Di Matteót néhány hónappal később kirúgta Abramovics.

A múlt példáiból kiindulva Thomas Tuchel abban az esetben sem dőlhet hátra, ha május 29-én megnyerik a Bajnokok Ligája döntőjét a Manchester City ellen – a finálét az M4 Sport természetesen élőben közvetíti.

Borítókép: MTI/EPA

További hírek