Musorujsag
Élő Eredmények
 

Borítékolható az izgalom – jó eséllyel tizenegyespárbaj dönthet a BL-döntőben

Borítékolható az izgalom – jó eséllyel tizenegyespárbaj dönthet a BL-döntőben

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Tiztizenkét érdekesség a szombati, Manchester City – Chelsea Bajnokok Ligája-döntővel kapcsolatban.

A Manchester City – Chelsea Bajnokok Ligája-döntőt az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

A BEK/BL történetében tizenegy finálé dőlt el tizenegyespárbajban, s ezek közül a legutóbbi ötből hármon azonos nemzetbeli csapatok mérkőztek egymással.

A mostani lesz a Chelsea harmadik BL-döntője, az előző kettő tizenegyespárbajban dőlt el: a 2007/08-as szezonban a Manchester Uniteddel szemben kaptak ki, a 2011/12-es idényben pedig a Bayern Münchent győzték le.

A Chelsea szezonbeli három tétmeccséből kettőt megnyert a City ellen – 1–0-ra az FA-kupa-döntőt, és 2–1-re a május 8-I bajnokit –, s érdemes megjegyezni, mindkettőn Thomas Tuchel irányította az együttest – a két csapat első összecsapásán még Frank Lampard ült a londoniak kispadján.

Thomas Tuchel a BL-döntőben is feladhatja a leckét Pep Guardiolának (Fotó: EPA/JOSE COELHO)

A német tréner egyébként honfitársához, Jürgen Klopphoz zárkózhat fel, mint az az edző, aki zsinórban három tétmeccset tudott nyerni Pep Guardiolával szemben, ehhez persze sikerrel kéne venni a szombati Bajnokok Ligája-döntőt, melyen az angol bajnok Manchester City számít az esélyesnek.

A Manchester City az európai kupaporondon még sosem jött ki győztesként azonos nemzetbeli csapattal való összecsapásból: az 1970/71-es KEK-elődöntőben 2–0-s összesítéssel éppen a Chelsea-vel szemben maradt alul, a 2017/18-as BL-negyeddöntőt 5–re bukta a Liverpoollal szemben, míg egy évre rá 4–4-es összesítéssel, idegenbeli kevesebb gólja miatt a Tottenham ellen vérzett el.

A Manchester City menedzsere, Pep Guardiola harmadik BL-döntőjére készül, miután a Barcelonával a 2008/09-es és a 2010/11-es szezonban is elhódította a serleget. A spanyol tréner egy szombati siker esetén harmadszor érhet csúcsra az elitligában amit csak Bob Paisley, Carlo Ancelotti és Zinédine Zidane mondhat el magáról.

A Chelsea az az ellenfél, amelytől Guardiola a legtöbbször kapott ki, szám szerint hétszer.

A Premier League-győzelem után most végre a Bajnokok Ligájában is révbe érhet a Cityvel Pep Guardiola (Fotó: EPA/Gareth Fuller)

A Chelsea sikerével sorozatban harmadszor nyerné német edző a BL-t: az előző idényben Hansi Flick a Bayern Münchennel, előtte Jürgen Klopp a Livrpoollal let Európa királya. Korábban csak egyszer fordult elő, hogy egy országbeli három különböző tréner hódítsa el a legrangosabb európai kupa trófeáját: Brian Clough (1979/80) a Nottingham Foresttel, Bob Paisley (1980/81) a Liverpoollal, Tony Barton (1981/82) az Aston Villával győzött.

A City szezonbeli 12 BL-meccséből 11-et megnyert és csak egy lett döntetlen, igaz, azt éppen a döntő helyszínén, a Sárkány Stadionban játszották, az a december 1-jei, FC Porto elleni csoportmeccs 0–0-val zárult.

Szombati győzelmével a Man. City 12-ik találkozóját nyerné meg az elitliga mostani kiírásában, így az egy idényen belül elért legtöbb BL-győzelem tekintetében beérné a 2001/2002-es kiírásban győztes Real Madridot.

A Manchester City Pep Guardiola irányításával mind az 5 tizenegyespárbaját sikerrel vívta meg.

A City középpályása, a 21 éves Phil Foden lehet a hatodik legifjabb játékos, aki BL-döntőn gólt szerez, és a második legfiatalabb angol – Brian Kidd 19 éves volt, mikor a ’68-as fináléban bevette a Benfica kapuját.

Borítókép: MTI/EPA/Anita Maric

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Lőwék BL-győzelméért szorít Gulácsi
Gulácsi Péter a közelmúltban személyes tapasztalatokat szerzett Tomas Tuchel keze munkájáról, segítője, Lőw Zsolt módszereit pedig testközelből ismeri. Már csak a közösen eltöltött idő miatt is a Chelsea sikeréért szorít a magyar válogatott kapusa a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-döntőn.
Bajnokok Ligája
Lőw Zsolt: A végső szó mindig Thomasé, de minden a közös munka gyümölcse
Lőw Zsolt, a Chelsea magyar másodedzője 2020 után 2021-ben is eljutott a Bajnokok Ligája döntőjéig, ismét Thomas Tuchel segítőjeként. Tavaly a PSG-vel elvesztették a Bayern München elleni finálét, szombat este 21 órától a Manchester City lesz az ellenfél, a finálét az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.
Bajnokok Ligája
Thomas Tuchel: Ez nem csak a kettőnk csatája lesz Guardiolával
Thomas Tuchel, a Chelsea menedzsere a szombat esti, Manchester City elleni Bajnokok Ligája-finálét megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy jelenleg a Manchester City Európa legerősebb csapata, ám a londoni alakulat győzni szeretne a döntőben. César Azpilicueta, az alakulat védője hozzátette: a Chelsea az elmúlt hónapokban megmutatta, hogy bárkivel felveheti a versenyt.
Bajnokok Ligája