Musorujsag
Élő Eredmények
 

Nem előny már az idegenben lőtt gól, így juthat BL-főtáblára a Fradi

Nem előny már az idegenben lőtt gól, így juthat BL-főtáblára a Fradi

m4sport.hu
Az Európai Labdarúgó Szövetség júniusban eltörölte az idegenben lőtt gólok szabályát, így a Ferencváros csak akkor harcolhatja ki a rendes játékidőben a tovább-, azaz a BL-csoportkörbe jutást, ha két góllal legyőzi a Young Boyst a keddi visszavágón.

Az FTC múlt szerdán fordulatos meccsen 3–2-re kikapott a svájci Young Boys otthonában a Bajnokok Ligája playoffkörében, a párharc első mérkőzésén. A kedden 21 órakor kezdődő budapesti visszavágót az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

A 3–2-es berni vereség a régi szabályok szerint kedvezőbb eredménynek számított volna, hiszen a két idegenben szerzett gól miatt a Ferencvárosnak az 1–0-s és a 2–1-es győzelem is elég lett volna a továbbjutáshoz, hosszabbítás csupán a 3–2-es hazai sikert hozó rendes játékidőt követte volna.

Csakhogy az UEFA júniusban eltörölte az idegenben lőtt gólok szabályát, így már a jelenlegi, 2021/22-es idényben sem számít a továbbjutásnál, melyik együttes mennyi gólt lőtt vendégként. A szabályt az 1965/66-os idényben alkalmazták először, azonban most, amikor a koronavírus-járvány miatt sok mérkőzést semleges helyszínen és nézők nélkül rendeztek, ez hátrányosan érinthetett csapatokat, de a pandémiától függetlenül is elavulttá vált az idegenben lőtt gólok szabálya. Mostantól amennyiben a két csapat összgólszáma a két találkozó után megegyezik, kétszer 15 perc hosszabbítás következik, ha ott sincs döntés, akkor tizenegyes-párbaj jön.

Mindez tehát a Ferencváros és a Young Boys párharcának budapesti visszavágójára vetítve azt jelenti, hogy egygólos hazai győzelemnél minden esetben hosszabbítás következik, függetlenül attól, hogy hány találat születik a meccsen, így természetesen akkor is, ha a svájci csapat kettőnél többször talál be. Ha a rendes játékidő döntetlennel vagy vendégsikerrel ér véget, a berni csapat jut BL-főtáblára, egygólosnál nagyobb arányú zöld-fehér győzelem esetén a Ferencváros készülhet a Bajnokok Ligája csoportkörére.

Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője a Young Boys elleni BL-selejtező berni mérkőzésén (Fotó: EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle)

Sigér, Haratin és Tokmac nélkül kellene győzni

A hazai csapatban Peter Stöger vezetőedző sérülés miatt ezúttal sem számíthat Sigér Dávid, valamint várhatóan Tokmac Nguen játékára, míg az első felvonáson kezdő Igor Haratin sárga lapos eltiltás miatt nem léphet pályára a visszavágón. Utóbbi a középpálya védekező részét erősíti, miként Sigér is, de ott azért a Ferencváros rendelkezik kellő potenciállal ahhoz, hogy ezt megfelelően tudja pótolni.

A népligetieknek ezúttal a nemzetközi porondon megszokott biztonságos védekezésüket a gólhátrány miatt fel kell adniuk: a bajnokságban rendszeresen két védekezőbb típusú középpályást alkalmaznak a hátvédek előtt, a kupameccseken azonban leggyakrabban hármat. A stabil belső felállását azonban így sem áldozhatja fel teljesen a Ferencváros, mert a Young Boys technikás játékosai pár passzal fel tudják vinni mezőnyben a labdát, míg gyors támadóik hamar gólveszélyes helyzetet képesek teremteni. Az első meccsen pedig ezen túl azt is bebizonyították: nem jelent túl nagy gondot számukra, ha emberhátrányban kell felvenniük a harcot és játszaniuk a saját játékukat.

A 21 órakor kezdődő találkozó játékvezetője az orosz Szergej Karaszjov lesz. A párharcok győztesei a BL-főtáblán, míg a vesztesek az Európa-liga csoportkörében szerepelnek majd az ősszel. A rajtpénz a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében 15,64 millió euró, míg az Európa-ligában 3,63 millió.

Borítókép: Franck Boli gólját ünneplik a Ferencváros játékosai a Young Boys otthonában rendezett BL-selejtezőn (Fotó: MTI/Alessandro Della Valle)

További tartalmak