Musorujsag
Élő Eredmények
 
×
Élő stream csatornák X

Barcelona-matek, sokat bukhat a klub, ha nem jut a 16 közé a BL-ben

| Romao André
Barcelonában gazdasági szempontból is aggódnak a vezetők, hogy sikerül-e bejutnia a csapatnak a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé, vagy kénytelen (csak) az Európa-ligában vigasztalódni. A számok azt mutatják, hogy nagyon nem mindegy.

A Bajnokok Ligája E csoportjában már csak egy fordulót rendeznek. A négyest a német bajnok Bayern München vezeti, mind az öt meccsét megnyerve, 15 pontot gyűjtve, így már a legjobb 16 között érezheti magát.

A Barcelona az ugyancsak nyolcaddöntőt érő második helyen áll 7 ponttal, de az utolsó fordulóban a jelenleg 5 pontos, harmadik Benfica még megelőzheti. Az mindenképpen pozitív a spanyolok számára, hogy a sorsuk a saját kezükben van – szemben a Benficával -, az aggodalmat az okozza, hogy az utolsó körben a bivalyerős, eddig hibátlan Bayern München otthonában kell kiharcolni a továbbjutást, míg a Benfica az eddig csupán egyetlen pontot gyűjtő ukrán Dinamo Kijevet fogadja az Új Katedrálisban.

A papírforma alapján inkább a portugál csapatnak áll a zászló a nyolcaddöntőbe jutáshoz.

A komoly gazdasági gondokkal küzdő Barcának minden egyes petákra szüksége lenne ahhoz, hogy a krízisből mihamarabb kilábaljon. A BL-nyolcaddöntőbe jutás automatikusan 9,6 millió eurós bevételt jelentene a klubnak. Összehasonlításképpen: amennyiben a spanyolok a csoport harmadik helyén végeznek, akkor az Európa-ligában folytatják a legjobb 32 között. Ekkora bevételt csak akkor tudna generálni a második számú európai klubtornán a Barca, amennyiben legalább a döntőig jutna (10,9 millió eurót kap az EL-döntős, 14,9-et az EL-győztes).

Amennyiben sikerül Münchenben legyőzni a Bayernt – ahogyan azt Xavi ígérte/előrevetítette – a Barca ott van a BL-nyolcaddöntőben. Döntetlen esetén akkor is továbbjut, ha a Benfica nem nyer Lisszabonban a Dinamo ellen.

Amennyiben Münchenben döntetlennel érne véget a találkozó, a Benfica pedig hozza a papírformát és legyőzi ukrán ellenfelét, akkor azonos pontszámmal végezne a két gárda, de az egymás ellen lejátszott mérkőzéseket a lisszaboni csapatnak kedveznek (Barcelona-Benfica 0-0, Benfica-Barcelona 3-0), Jorge Jesus gárdája folytathatná a Bajnokok Ligájában.

A pénzbevételekben pedig óriási különbség van a két kupa között.

A Bajnokok Ligája prémiumai körökre lebontva:

Nyolcaddöntőbe jutás: 9,6 millió euró
Negyeddöntőbe jutás: 10,6 millió euró
Elődöntőbe jutás: 12,5 millió euró

Második helyezés: 15,5 millió euró
BL-győztes: 20 millió euró

Az Európa-liga prémiumai körökre lebontva:

A legjobb 32-be kerülés: 500 ezer euró
Nyolcaddöntőbe jutás: 1,2 millió euró
Negyeddöntőbe jutás: 1,8 millió euró
Elődöntőbe jutás: 2,8 millió euró

Második helyezés: 4,6 millió euró
EL-győztes: 8,6 millió euró

Borítókép: Eric Garcia (Fotó: EPA/ALEJANDRO GARCIA)

További hírek