Musorujsag
Élő Eredmények
 
×
Élő stream csatornák X

A Sportingnál a csodával határos továbbjutás után mernek nagyot álmodni

| Romao André
Amikor elkezdődött a Bajnokok Ligája csoportköre és a portugál Sporting egy csúnya, 5-1-s zakóval kezdett hazai pályán az Ajax-szal szemben, majd a Dortmundtól is kikapott, kevesen gondolhatták azt, hogy a csapatnak lehet esélye a továbbjutásra. Azt meg, hogy egy fordulóval a zárás előtt biztosítja a helyét a nyolcaddöntőben, talán senki...

Portugáliában nagy meglepetésnek számított, hogy az elmúlt szezonban a Sporting megtörte az egyhangúságot,és nem a Benfica vagy a Porto nyerte a bajnokságot, hanem a fiatal Rúben Amorim irányította lisszaboni zöld-fehérek.

Többen azzal magyarázták az országban a váratlan bajnoki címet, hogy az Oroszlánok idomultak a legjobban a szokatlan körülményekhez, az zárt kapus meccsekhez a koronavírus-járvány miatt. Többen csak legyintettek, hogy ez az eredmény csak kicsúszott, szerencse kellett hozzá, következik a visszaesés.

A Bajnokok Ligáját nézve szeptemberben úgy tűnt, hogy igaza lesz a károgóknak. A csoportkör nyitányán, egy hatalmas, 5-1-s pofonba szaladt bele a csapat Lisszabonban az Ajax ellen, később sem lett sokkal jobb a kép egy dortmundi 1-0-s vereséggel. Nehéz volt elképzelni, hogy innen lehet visszaút, de Rúben Amorim és a zöld-fehérek nem adták fel.

Következett sorozatban három győzelem – Besiktas 4-1 és 4-0, Dortmund 3-1 – és a csapat máris készülhet a BL-nyolcaddöntőre függetlenül attól, hogy mi lesz a csoport zárómérkőzésén Amszterdamban.

A Borussia legyőzése után a sajtótájékoztatón dicsőítették a Sporting 36 éves mesterét, akit a szezon emberének tituláltak, de a jó humorú és szerény edző ettől elzárkózott.

“A meccs emberei azok, akik a pályán voltak és a lelátókon. Elképesztő hangulatot teremtettek egy olyan meccsen, amelyen jól éltünk az adódó kulcspillanatokkal. Pote (Pedro Goncalves beceneve) szállította a gólokat, de a többieknek is nagy meccse volt, mindent beleadtak. Nem lehet egy emberre kihegyezni a sikert, mindannyian beleadtuk a magunk részét, a játékosok és a szurkolók egyaránt” – kezdte a fiatal sikeredző, aki 2020 márciusában vette át a csapatot és első teljes szezonjába egyből bajnoki címig vezette.

Ő sem feledte, milyen döcögősen indult a BL-szezon, pontosan ezért érzi nagy tettnek, hogy a csapatnak máris sikerült kiharcolnia a továbbjutást.

“A csapat rengeteget fejlődött. Ma (szerdán) egy nagy csapat ellen játszottunk, amely az elején nagyon mélyre taszított minket, amely most még jobban is játszott, mint Németországban, de mi is sokkal jobbak voltunk. A csapatok fejlődnek. Ez csak egy kis lépés a klub alapelképzelései felé. Ott vagyunk a nyolcaddöntőben, ami nagyon jó, és jót tesz a projektnek, de még bőven akad dolgunk. Az elején az Ajax elleni meccs nagyon különleges volt. Vereséggel kezdtünk egy hatalmas csapat ellen, amelynek csak győzelmei vannak a Bajnokok Ligájában. Most nem az a csapat voltunk, amely akkor 5-1-re kikapott, sokkal inkább egy olyan, amelyik sokat dolgozik és alázatos. Ez a mi igazi arcunk. Már Dortmundban is inkább ez jellemzett minket. Ott vagyunk a nyolcaddöntőben, ami nem megszokott a Sporting esetében, de azzá kell válnia” – mondta Amorim, akitől azt is megkérdezték, hogy készülne, ha a Bayern Münchennel kerülnének össze a 16 között. A válasszal nem hazudtolta meg önmagát.

“A Bayernnel szembekerülni? Nos, sokat kell imádkoznunk, meg dolgoznunk. Nagy a különbség, ez az igazság.”

Borítókép: Pedro Goncalvest (balra) ünneplik társai. (Fotó: EPA/TIAGO PETINGA)

További hírek