Musorujsag
Élő Eredmények
 
×
Élő stream csatornák X

Öt kiadó nyolcaddöntős hely, tizenegy pályázó, kettő őrült csoport – Így várjuk a BL-csoportkör zárófordulóját

| BP
Tizenegy biztos továbbjutó, öt garantált csoportelső, öt kiadó nyolcaddöntős hely, tizenegy pályázó és csak egy teljesen lefutott csoport. Így várjuk a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulóját, amelyben csupán kettő tét nélküli mérkőzést rendeznek!

Az M4-en és az m4sport.hu-n kedden 21 órától a Real–Intert, szerdán a Bayern–Barca meccset közvetítjük élőben.

A héten minden kérdőjel kiegyenesedik az elitliga főtábláján, az viszont már öt fordulót követően eldőlt, hogy négy csapat lemondhat az európai tavaszról. A csoportjában biztosan utolsó helyen végző Besiktas, Sahtar, Dinamo Kijev és Malmö számára nincs tét a zárómeccsen, leszámítva természetesen a szép búcsút.

Így van ezzel a Dortmund, Sherrif, Zenit trió is, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ők legalább az Európa-ligában folytatják, és persze ott van az Ajax, Bayern, Liverpool, Manchester City, Manchester United ötösfogat, amely bármit játszik, csoportelsőként várja a nyolcaddöntő december 13-i sorsolását.

Ugyancsak nem oszt, nem szoroz az utolsó meccs eredménye a Paris Saint-Germainnek és a Sportingnak, a franciák a City, a portugálok a hibátlan Ajax mögött végeznek másodikként. A Chelsea, az Inter, a Juventus és a Real Madrid képviselői is megválthatták már a jegyüket Nyonba, nagyon nem mindegy viszont, hányadikként jutnak tovább, tehát biztosan odateszik majd magukat.

Maradt tehát öt kiadó hely a legjobb 16 között, amire 11 csapat pályázik. Például a szebb napokat látott, Münchenbe látogató Barcelona, a hazai fronton nagyszerűen teljesítő, a BL-ben viszont rosszul rajtoló Milan, vagy az ugyancsak a továbbjutásért játszó Portóval találkozó Atlético, amelynek ráadásul még egy győzelem sem feltétlenül elég a nyolcaddöntőhöz.

Ha a csoportokat nézzük, csupán egyet találunk, ahol már semmi nem forog kockán, a C jelű négyesben kialakult a végső sorrend: Ajax, Sporting, Dortmund, Besiktas. Ehhez képest a B-ben még hárman (a Porto, a Milan és az Atlético) küzdenek a Pool mögötti kiadó helyért, a G-ben pedig pláne hatalmas izgalmakra számíthatunk, hiszen mind a négy csapat (Lille, Salzburg, Sevilla, Wolfsburg) versenyben van a továbbjutásért, sőt, az első helyért.

Lássuk a csoportokat!

A csoport

Papírforma eredmény született, már ami a Manchester City és a PSG továbbjutását illeti. Arra ugyanis valószínűleg kevesebben számítottak, hogy a három magyart soraiban tudó Leipzig és a Club Brugge között az utolsó forduló dönt a harmadik helyről, azaz a tavaszi folytatásról. A két csapat azonos pontszámmal áll, az egymás elleni eredmények miatt viszont Gulácsiéknak áll a zászló, azaz a belgáknak több pontot kell gyűjteniük, mint a riválisnak. Könnyű dolguk éppenséggel nem lesz, Párizsba látogatnak, míg a Leipzig hazai pályán fogadja a Cityt.

Kedd:
Leipzig – Manchester City
PSG–Brugge

Az állás:
1. (és továbbjutott) Manchester City 12 pont
2. (és továbbjutott) Paris Saint-Germain 8
3. RB Leipzig 4 (13-13)
4. Club Brugge 4 (5-16)

Európa-ligába jut:
– az RB Leipzig, ha legyőzi a Cityt vagy ha döntetlent játszik és a Brugge sem nyer vagy ha a Brugge vereséget szenved
– a Club Brugge, ha legyőzi a PSG-t és a Leipzig nem nyer vagy ha döntetlent játszik és a Leipzig vereséget szenved

B csoport

A csapatnevek alapján halálcsoportnak kikiáltott négyes valóban az lett. Legalábbis három gárda számára. Merthogy a Liverpool kivonta magát a küzdelmekből azzal, hogy körbeverte a csoportot. A második helyért nagy küzdelem és számolgatás várható. A Portóé a legegyszerűbb helyzet, elég nyernie, de még egy döntetlen is jó lehet, ha a Milan nem nyer. A milánóiak és az Atlético összevetésében már összetettebb a feladvány. A két csapat azonos pontszámmal áll (eggyel a Porto mögött), egymás elleni eredményük (2-2) sem dönt, és gólkülönbségben, valamint több lőtt gólban is csak egy van köztük a Milan javára. Magyarán nemcsak mindenképpen győzniük kell a zárómeccsen, minél több találattal kéne azt megtenniük, és a csoport másik meccsén is rajta kell tartaniuk a szemüket. A Milan igazából egy döntetlenért szurkol a Porto-Atléticón, a madridiak pedig azért, hogy a Pool komolyan vegye a San Siróban rendezett találkozót.

Kedd:
Milan–Liverpool
Porto–Atlético

Az állás:
1. (és továbbjutott) Liverpool 15 pont
2. FC Porto 5
3. AC Milan 4 (5-7)
4. Atlético Madrid 4 (4-7)

BL-nyolcaddöntő jut:
– a Porto, ha legyőzi az Atléticót vagy ha döntetlent játszik és a Milan nem nyer
– a Milan, ha legyőzi a Liverpoolt és a Porto-Atlético döntetlen lesz vagy ha legyőzi a Liverpoolt és az Atlético nyer, de a madridiaknak nem lesz jobb a gólkülönbségük
– az Atlético, ha legyőzi a Portót és a Milan nem nyer vagy ha legyőzi a Portót és a Milan nyer, a milánóiaknak nem lesz jobb a gólkülönbségük

C csoport

Az egyetlen csoport, ahol nem maradt kérdőjel az utolsó fordulóra. Az eddig százszázalékos Ajax és a Dortmund elleni, lisszaboni ki-ki meccset a vártnál jóval simábban behúzó Sporting a BL-nyolcaddöntőben folytatja, Haalandékat az Európa-ligában figyelhetjük tavasszal, a főtáblán öt forduló után egyedüliként nullapontos Besiktasnak pedig maradt a pofozógép szerepe, amin a Dortmund ellen változtathat kedden.

Kedd:
Ajax–Sporting
Dortmund–Besiktas

Az állás:
1. (és továbbjutott) Ajax 15 pont
2. (és továbbjutott) Sporting CP 9
3. (El-ben folytatja) Borussia Dortmund 6
4. Besiktas 0

D csoport

Négy forduló után még úgy tűnt, a csoportkör meglepetéscsapata, a Sheriff Tiraspol is ott lehet a legjobb 16 között, ám végül csak egy kérdés maradt az utolsó körre: a Real vagy az Inter jut tovább elsőként. Erről az M4 Sport által közvetített keddi meccs dönt, ugyanis egymással játszik a két csapat, és ha úgy vesszük, még szerencséje is van az Internek, hiszen a saját kezében van a sorsa. „Csak” győznie kell a Bernabéuban, míg a Realnak értelemszerűen már egy döntetlen is elég, hogy elkerülje a csoportgyőzteseket a nyolcaddöntőben.

Kedd:
Real–Inter (élőben az M4-en és az m4sport.hu-n)
Sahtar–Sheriff

Az állás:
1. (és továbbjutott) Real Madrid 12 pont
2. (és továbbjutott) Internazionale 10
3. (El-ben folytatja) Sheriff Tiraspol 6
4. Sahtar Donyeck 1

E csoport

Nagy lehetőséget szalasztott el a Barca, mikor a Camp Nouban csak döntetlent játszott a Benficával, egy győzelemmel ugyanis már biztos lenne a helye a legjobb 16 között. Most viszont a már továbbjutott Bayern vendégeként kéne nyernie, ha nem sikerül, akkor pedig nagyon szorítani a Dinamo Kijevért, hogy pontot/pontokat szerezzen Lisszabonban. A portugálok valószínűleg még most is a fejüket fogják, ha Haris Seferovic barcelonai ziccerére gondolnak. Azzal (és persze egy szerdai sikerrel) nyeregben lennének, így azonban bízhatnak abban, hogy a gránátvörös-kékek nem szereznek meglepetést Münchenben.

Szerda:
Bayern–Barcelona (élőben az M4-en és az m4sport.hu-n)
Benfica – Dinamo Kijev

Az állás:
1. (és továbbjutott) Bayern München 15 pont
2. FC Barcelona 7
3. Benfica 5
4. Dinamo Kijev 1

BL-nyolcaddöntő jut:
– a Barcelona, ha legyőzi a Bayernt vagy ha a Benfica nem nyer
– a Benfica, ha legyőzi a Dinamo Kijevet és a Barca nem nyer

F csoport

Lesz nemulass Bergamóban, ahol a helyi hősök az El-címvédő ellen harcolhatják ki a továbbjutást. Ehhez az Atalantának nem kell más tennie, mint megverni az egy ponttal előtte álló Villarrealt, amely már egy döntetlent is aláírna. Svájcban mindenesetre a spanyoloknak szurkolnak, hiszen a BL-selejtezőben a Fradit búcsúztató Young Boys még odaérhet a El-folytatást jelentő harmadik helyre, persze ahhoz az Old Traffordról is el kell hoznia a három pontot.

Szerda:
Atalanta–Villarreal
Manchester United – Young Boys

Az állás:
1. (már továbbjutott) Manchester United 10 pont
2. Villarreal 7
3. Atalanta 6
4. Young Boys 4

BL-nyolcaddöntő jut:
– a Villarreal, ha nem kap ki az Atalantától
– a Atalanta, ha legyőzi a Villarrealt

Európa-ligába jut:
– a Young Boys, ha legyőzi az MU-t és az Atalanta vereséget szenved

G csoport

Már a sorsolás után is világos volt, hogy az erőviszonyokat tekintve ez a legkiegyenlítettebb csoport. Be is jött, hiszen még mind a négy csapat továbbjuthat! A két jelenlegi éllovasnak, a Lille-nek és a Salzburgnak már egy döntetlen is elég, a lényeg, hogy ne kapjon ki a Wolfsburgtól, illetve a Sevillától. Ez alapján már nyilvánvaló, hogy a németek és a spanyolok győzelmi kényszerben vannak: előbbiek a hazai porondon bukdácsoló francia csapatot fogadják, utóbbiak Mozart szülővárosába látogatnak. Ilyen csoportzárásról álmodnak a semleges szurkolók.

Szerda:
Salzburg–Sevilla
Wolfsburg–Lille

Az állás:
1. Lille 8 pont
2. Salzburg 7
3. Sevilla 6
4. VfL Wolfsburg 5

BL-nyolcaddöntő jut:
– a Lille, ha nem kap ki a Wolfsburgtól
– a Salzburg, ha nem kap ki a Sevillától
– a Sevilla, ha legyőzi a Salzburgot
– a Wolfsburg, ha legyőzi a Lille-t

H csoport

A Chelsea- és Juve-továbbjutáshoz már nem férhet kétség (ahogy a Zenit El-tavaszához sem), a csoportelsőség azonban még nem dőlt el. Az egymás elleni eredmények miatt az angolok vannak pole pozícióban, tehát egy szentpétervári győzelemmel tuti az első hely, a lényeg azonban az, hogy legalább annyi pontot szerezzenek, mint az olaszok hazai pályán a Malmö ellen. A Juvénál tehát kötelező a három pont megszerzése, miközben nagyon drukkolnak a Zenitnek, hogy pontot csenjen a címvédőtől.

Szerda:
Juventus–Malmö
Zenit–Chelsea

Az állás:
1. (már továbbjutott) Chelsea 12 pont
2. (már továbbjutott) Juventus 12
3. (El-ben folytatja) Zenit 4
4. Malmö 1

Borítókép: EPA/Harold Cunningham/UEFA

További hírek