Musorujsag
Élő Eredmények
 

Lewandowskiék Aranylabda-bosszúja: a Bayern 17 éves mélypontra küldheti a Barcát

Lewandowskiék Aranylabda-bosszúja: a Bayern 17 éves mélypontra küldheti a Barcát

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulóját rendezik a héten. A csoportok felében már elkeltek a továbbjutó helyek, az E jelű négyesben a Bayern München már biztosan továbbjutott az első helyen, a második helyen álló Barcelonának pedig az Allianz Arénában kellene kivívni a nyolcaddöntőbe kerülést.

Nehéz feladat előtt áll a Xavi trenírozta Barcelona: az utolsó, idegenbeli csoportmeccsen kell kiharcolni a legjobb 16-ba kerülést, mindezt az évek óta kiváló formában futballozó Bayern München otthonában.

A bajorok már továbbjutottak, mégsem várható, hogy edzőmeccsre készülnének szerda este. Ezt egyrészt nem indokolja különösebben semmi: idén még három meccsen lépnek pályára a bajnokságban, igaz, háromnaponta, de az ellenfelek névsora mégsem okozhat álmatlan éjszakákat a bajor csapatnál (Mainz és Wolfsburg hazai pályán, a kettő között egy stuttgarti látogatás).

Másrészről, presztízsmérkőzés lesz a szerdai, akkor is, ha a Barcelona az utóbbi időben nem a megszokott minőséget képviseli.

A német rekordbajnok idén is jó eséllyel pályázik a végső győzelemre, a katalánok a csoportkör túlélésével is elégedettek lehetnek.

A Bayern a papírformának megfelelően magabiztosan vezeti hazája pontvadászatát, épp a hétvégén játszott legfőbb kihívójával, a Borussia Dortmunddal, és nyert 3-2-re a Signal Iduna Parkban. A győzelemmel négy pontra növelte előnyét riválisa előtt.

A Dortmund elleni diadalt ünneplik. (Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL)

Ezzel szemben a Barcelona még a kanyarban sincs: szombat délután elszenvedte első vereségét Xavi irányításával, hazai pályán kapott ki a Betistől 1-0-ra. Az eredmény ugyan nem katasztrófa, a mutatott játék, egészen konkrétan a támadójáték már annál inkább: a gránátvörös-kékek mintha elfelejtették volna, hogyan kell gólt szerezni.

Mezőnyben továbbra is dominálnak, de a helyzetek száma Xavi érkezésével sem nőtt ugrásszerűen. Jól prezentálja a hétvégi mutatójuk is: 12-szer próbálkoztak kapura lövéssel, az ellenfél, amely 37%-ban birtokolta a labdát, nyolcszor. Azt már csak zárójelben, hogy háromszor találtak kaput, a Betis kétszer.

A gól pillanata: a Betis játékosa, Juanmi, Marc-André ter Stegen mellett gurít a kapu bal sarkába. (Fotó: EPA/Alejandro Garcia)

A vereségnek és a korábbi gyenge teljesítménynek köszönhetően csak a hetedik helyről várhatják a La Liga folytatását, és ugyan nekik is csak három meccs van hátra az évben, az utolsót a második Sevillával játsszák.

A bajorok tehát tét nélkül, nyugodtabban várhatják a szerdai összecsapást, a bajnokságot vezetik, a BL-ben már csoportelsőként továbbjutottak. Addig a Barcelona a nemzetközi kupaporondon és a spanyol bajnokságban is az életéért küzd. Nincsenek hozzászokva Katalóniában, hogy csapatuk a BL-ből a csoportkörben búcsúzhat, a bajnokságban pedig csak a középmezőny éléhez tartozik.

Valószínűleg a Barcelona elnöke, Joan Laporta sem szeretné megismételni a 2000-es évek eleji időszakot. (Fotó: EPA/Alejandro Garcia)

A Barcelona 2000/01-es szezonban esett ki utoljára a csoportkörben, akkor a Milan és a Leeds United mögött, nyolc ponttal a kvartett harmadik helyén végeztek. Az elmúlt 17 szezonban kivétel nélkül ott voltak a BL kieséses szakaszában, 2003/04-ben nem szerepelhettek Európa elitjében.

Ami a hiányzókat illeti, müncheni oldalról Eric Maxim Choupo-Moting, Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Marcel Sabitzer és Serge Gnabry sem bevethető, Lucas Hernández játéka pedig kérdéses. Julian Nagelsmann keddi sajtótájékoztatóján leszögezte, a számukra tét nélküli meccs és az erőltetett menet ellenére a lehető legerősebb kezdővel állnak majd fel a Barcelona ellen. 

Katalán részről Ansu Fati, Martin Braithwaite, Pedri, Sergio Agüero és Sergi Roberto játékára nem számíthat a vezetőedző, közülük hárman a támadósort erősíthetnék.

A Barcelona eredményessége jelentősen visszaesett a tíz évvel ezelőtti időszakhoz képest, amikor sorra halmozták a trófeákat, a november 29-ei Aranylabda-gálán mégis taroltak. A barcelonai Alexia Putellas női-, Lionel Messi férfi aranylabdás lett.

Utóbbi már a Paris Saint-Germain futballistája, de aligha a párizsi teljesítményének elismeréseként kapta meg hetedik Aranylabdáját.

A legjobb 21 éven aluli játékosnak járó elismerés is Barcelonában kötött ki: a 2021-ben 74 tétmérkőzésen pályára lépő Pedri Jude Bellinghamet és Jamal Musialát előzte meg és nyerte meg a Kopa-díjat.

A közvéleményből sokan Robert Lewandowskinak adták volna a díjat. A lengyel támadó már a tavalyi szezonban is egészen elképesztő mutatókat produkált, számai az Aranylabdáért kampányoltak, a koronavírusra hivatkozva azonban nem osztotta ki a díjat a France Football.

A France Football kitalálta a legjobb csatár-díjat, hogy Lewandowski keze se maradjon üresen… (Fotó: EPA/YOAN VALAT)

A 2020/21-es szezonja se volt gyenge, sőt, ha összehasonlítjuk a 2019/20-as idénnyel, akkor még jobb gól/meccs átlagot is hozott: legutóbb 48 gólt szerzett 40 meccsen – a bajnokságban 41 találatával megdöntötte Gerd Müller rekordját –, tavalyelőtt 55 gól 47 találkozón.

Rossz hír az ellenfeleknek, hogy a 33 éves lengyel gólzsák a 2021/22-es idényben sem lassít: 21 mérkőzésen 27 gólt szerzett eddig. Halkan megjegyzem, ez még a fenti arányoknál is jobb…

Hogy mennyire fáj neki a legnívósabb egyéni elismerés hiánya, szerdán kiderülhet, revánsot vehet Messi egykori csapatán. Lewandowski csapattársa, Thomas Müller – aki a két fél párharcának leggólerősebb játékosa: hat meccsen hét gól – a szavazás után megígérte: bebizonyítják, miért Lewandowski, a Bayern München és a német futball a legmagasabb szint.

Az esélyek? A Barcelona 12-szer találkozott eddig a Bayern Münchennel, többször, mint bármely másik német csapattal. Bár ne így lett volna, mondhatják a katalán szimpatizánsok: két-két győzelem és döntetlen mellett nyolc alkalommal szenvedtek vereséget a bajor gárdától. Ez mindössze 16,7%-os győzelmi mutatót jelent.

A szeptember eleji összecsapásokon a Bayern München nagyobb erőlködés nélkül nyert 3-0-ra a Camp Nouban, de ki ne emlékezne a tavalyi negyeddöntős 8-2-es megsemmisítő vereségre, vagy a 2012/13-as elődöntőkre: 4-0, 0-3 a Bayern javára.

Gerard Piquének még a szeme is kikerekedett a tavaly augusztusi 8-2 alatt… (Fotó: Getty Images)

Xavi mégis bizakodó, szerinte nyerhet a csapat. A klublegenda érkezésével jobban néz ugyan ki a csapat, de az eredmények (és a lehengerlő támadójáték) egyelőre nem jönnek. A keret átalakulóban és a sérültek száma is növekszik, ezért nincs egyszerű helyzetben a középpálya esze, a bajorok pedig aligha lesznek szívesek ezen könnyíteni.

Ahogy a Bayern München weboldala fogalmaz, nehézsúlyú csapatok összecsapása lesz, de nem vagyok benne biztos, hogy nem a Bayern München lesz az a nehéz súly, amely alatt összeroskad a katalán gépezet…

Szerda este meglátjuk, de kizárólag a tévéből, merthogy zárt kapus meccset rendeznek Münchenben. Talán ez segíthet a katalánoknak, hogy először nyerjenek az Allianz Arénában.

A Bayern München – Barcelona mérkőzést szerda este az M4 Sport 20.15-ös kezdettel élőben közvetíti.

Borítókép: Lewandowski a gólját ünnepli, az odavágón két gólt szerzett. (Fotó: EPA/Alejandro Garcia

További tartalmak