Musorujsag
Élő Eredmények
 

A Bayern kiselejtezte, most a bajorok vesztére tör Adeyemi

m4sport.hu
A Bayern München az 1–1-re végződött salzburgi odavágó után fogadja az osztrák csapatot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, a meccset az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti. A Salzburgban minden bizonnyal szerephez jut az a Karim Adeyemi, akire 2011-ben nem tartott igényt a Bayern és megvált tőle.
Karim Adeyemi az U21-es Eb Németország–Dánia döntőjében Székesfehérváron (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A nigériai apától és román anyától származó, müncheni születésű Adeyemit Németország egyik legígéretesebb fiatal játékosának tartják, a Bayern München azonban két év után, 9 évesen megvált a tanulási nehézségekkel küzdő és figyelemzavartól is szenvedő gyerektől – később azt mondta, hogy nem kapta meg a kellő támogatást a bajor klubtól, amely az egyéni tehetségekkel szemben inkább a csapatjátékosokat favorizálta.

De nem adta fel, előbb a TSV Forstenriedhez került, majd egy U11-es tornán felfigyelt rá az Unterhaching ifiedzője. Hat évig volt az Unterhaching játékosa, trénere, Marc Unterberger szerint ugyan nem volt mintagyerek, de korábban még soha nem volt olyan kiváló ifijátékosuk, mint Adeyemi.

Tizenhat évesen 3 millió eurót fizetett érte a Salzburg, ezzel pedig minden idők legdrágább U18-as játékosa lett, 2019-ben pedig elnyerte a Fritz Walter-díjat, amelyet Németország legjobb ifjúsági játékosának ítélnek oda, és korábban megkapta Timo Werner, Emre Can és Mario Götze is.

A most 20 éves Adeyemi egy tavalyi interjúban elmondta, hogy tizenévesen az Unterhachingból mehetett volna a Chelsea-hez is, de ő a közeli Salzburgot választotta, ez pedig jó döntésnek bizonyult. Londonban elképzelhető, hogy „kölcsönkarrier” várt volna rá, az osztrákok viszont gondosan megtervezték a beépítését: másfél évet töltött a Salzburg fiókcsapatánál, a Lieferingnél, majd miután 15 gólt szerzett és 12 gólpasszt adott az osztrák másodosztályban, 2020-ban felkerült a nagycsapathoz.

Karim Adeyemi az U21-es német-holland elődöntője után Székesfehérváron (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Salzburgban nem robbant be egyből, első 30 osztrák élvonalbeli mérkőzésén összesen 3 gólt szerzett és nyolc gólpasszt adott, de a 2020/2021-es idény végére belelendült: az utolsó kilenc fordulóban ötször betalált és négy asszisztot jegyzett. A mostani idényben 21 élvonalbeli mérkőzésen szerzett 15 találatával vezeti a góllövőlistát.

A technikás és szélvészgyors csatár 2021-ben bemutatkozott a német válogatottban, azóta még kétszer ölthette magára a Nationalelf mezét, egy gól és egy gólpassz fűződik a nevéhez a nemzeti csapatban. A Borussia Dortmund állítólag 30 millió eurót sem sajnálna érte, benne látják az idény végén minden bizonnyal távozó Erling Haaland utódját, de a Barcelona is érdeklődik iránta.

A Bajnokok Ligája csoportkörében hét mérkőzésen három gólt és két asszisztot jegyez, teljesítményével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Salzburg története során először bejutott a kieséses szakaszba. Bár az esélyek kedden is Lewandowskiék mellett szólnak, különös történet lenne, ha az egykor kiselejtezett müncheni játékos okozná a Bayern vesztét.

Az 1–1-ről induló Bayern München – Salzburg mérkőzés 21 órakor, az M4 Sport és az m4sport.hu felvezető műsora 20:15-kor kezdődik.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek