Musorujsag
Élő Eredmények
 

A kapusokat megbabonázó Benzema olyat tett, amit eddig csak Ronaldo

A kapusokat megbabonázó Benzema olyat tett, amit eddig csak Ronaldo

m4sport.hu
Karim Benzema a BL-negyeddöntő első mérkőzésén is megállíthatatlannak bizonyult, a Chelsea elleni csodás bólintásai mesterhármassá terebélyesedtek: a kimagasló hatékonysága megannyi érdekességet szült.

A 3-1-es előnyre szert tevő Real Madrid nem egyszemélyes csapat, de Benzema hatékonysága megkerülhetetlen, szezonbeli 36. pályára lépésén 37. góljánál tart, ráadásul a Gracenote statisztikái szerint 14 gólpassz is fűződik a nevéhez. Csapata 91-szer köszönt be augusztus óta, a szikár adatok szerint is 51-ből közvetlen vette ki a részét.

A klub tweetjében, hogy „A futball egyszerű játék: 22 manusz 90 percen át kerget egy labdát, végül Benzema betalál”, alig lelhető fel költői csúsztatás.

A Bajnokok Ligájában egyenesen az elmúlt hat Real-gólt szerezte, ami példátlan madridi berkekben. Az elitsorozat történetében egyébként még senki sem triplázott a Chelsea ellen, a nemzetközi kupákban is egyedül Radamel Falcao a 2012-es európai Szuperkupa-fináléban.

Az egyenes kieséses szakaszban eddig is csak egy Real Madrid-játékos mondhatta el magáról, hogy egymás után két meccsen triplázott: természetesen Cristiano Ronaldo volt az. Amúgy még Lionel Messi és Luiz Adriano mondhatja el magáról a dupla triplát, de ezeket még a csoportkörben érték el.

A Bajnokcsapatok Európa-kupája hőskorszakáig kell visszamenni, hogy a 35. esztendejében járó Benzema minapijánál idősebben elért mesterhármasra leljünk a nemzetközi kiírásokban, akkor a 39.-et taposó Puskás Ferenc szórta meg a Feyenoordot.

Benzema természetesen nemcsak a Real, hanem a franciák korszakos támadója, amely két specifikus tényben kulminálódik:

– immár egyetlen honfitársának sincs annyi, négy mesterhármasa európai klubküzdelmekben; Jean-Pierre Papint és Olivier Giroud-t hagyta le. A BL nációtlan rangsorában is csak CR, Messi és Robert Lewandowski előzi.

– elsőként jutott el egy évadon belül 11 találatig, már a tizedikkel is befogta az eddigi csúcstartó franciát, a világbajnoki gólrekorder (13 gól egy tornán, az ’58-ason) Just Fontaine több mint hat évtizede volt utolérhetetlen.

És Benzema egy eddig mérhetetlen, már-már természetfeletti kategóriában is élre tör: a puszta jelenléte vonzza a kapusok infantilis ügyetlenkedését. Ráadásul csoportosan hipnotizál, a frissen megbabonázott Édouard Mendy pár héttel követte Gianluigi Donnarummát, 2018-ban pedig az elődöntőben a bayernes Sven Ulreich, a döntőben – ki ne emlékezne – a liverpooli Loris Karius nem tudta függetleníteni magát bűvköréből.

Borítókép: Karim Benzema, a Real Madrid játékosa ünnepli a Chelsea elleni mesterhármasá (MTI/EPA/Neil Hall)

További tartalmak