Musorujsag
Élő Eredmények
 

Bocsánatot kért a francia kormány a párizsi döntő előtt kialakult káoszért

Bocsánatot kért a francia kormány a párizsi döntő előtt kialakult káoszért

MTI
Bocsánatot kért a francia kormány a labdarúgó Bajnokok Ligája Párizsban rendezett múlt szombati döntője előtt kialakult káoszért.

Olivia Grégoire kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően azt mondta, Emmanuel Macron elnök és a kormányzat tagjai sajnálatukat fejezik ki, hogy a nézők közül sokan nem tudták az előzetes terveiknek megfelelően megtekinteni a Real Madrid-Liverpool FC finálét. Hozzátette, azt is sajnálják, hogy a szurkolók ki voltak téve a stadion mellett történt agressziónak és lopásoknak.

„Bocsánatot kérek. Tudjuk ezt jobban csinálni? Igen” – jelentette ki a szóvivő. Jelezte, hogy Macron elnök a történtek kivizsgálásával, a tanulságok levonásával, valamint a jövőbeni hasonló eseményekkel összefüggő körülmények javításával foglalatoskodik. Grégoire azt is hangsúlyozta, a 2024-es nyári olimpiával kapcsolatban két tanulmányt is készítenek, melyeknek célja, hogy optimalizálják a stadionok biztonságát, valamint a létesítmények közvetlen környezetét és a közlekedést.

Hétfőn Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter azt nyilatkozta az RTL televíziónak, hogy 30-40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okoztak. Hozzátette: egyelőre tisztázásra vár, hogy honnan szerezték be ilyen nagy számban a hamisított jegyeket. A tárcavezető szerint a Liverpool – ellentétben a Real Madriddal – nem törődött megfelelően a szurkolóival és magukra hagyta őket.

Oudéa-Castérát, valamint Gérald Darmanin belügyminisztert szerdán (ma) este hallgatja meg a francia szenátus a történtekkel kapcsolatban – közölte a kormányszóvivő.

A párizsi Stade de France-ban rendezett találkozó több mint fél órás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére. A rendőrség az 1-0-s madridi sikerrel végződött finálé kapcsán több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az európai szövetség (UEFA) annyit közölt, hogy az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását.

További tartalmak