Musorujsag
Élő Eredmények
 

A hivatalos vizsgálat szerint a franciák hibák sorozatát követték el a BL-döntő szervezésében

A hivatalos vizsgálat szerint a franciák hibák sorozatát követték el a BL-döntő szervezésében

m4sport.hu
A májusi párizsi Bajnokok Ligája-döntő biztonsági kudarcával kapcsolatos francia vizsgálat megállapította, hogy adminisztratív hibák és mulasztások sorozata okozta a káoszt.

A májusi Real Madrid-Liverpool Bajnokok Ligája-döntő előtt botrányos és félelmetes jelenetek játszódtak le, amikor a feltorlódott angol szurkolók a kerítéshez préselődve próbáltak bejutni a stadionba, miközben a francia rendőrök könnygázzal fújták le őket.

A francia kormány kezdetben a Liverpool-szurkolókat és a hamis jegyeket okolta a káoszért. Mostanra azonban az ügy kapcsán létrehozott szenátusi bizottság jelentésből kiderült, a hatóságok igazságtalanul vádolták őket. A közlemény szerint minden szinten rosszul szervezett volt a beléptetés.

A vizsgálat megállapította, a digitális jegyek nem működtek, ezért rövid időn belül hatalmas tömeg gyűlt össze a forgókapuknál. Emellett egy vasúti sztrájk is rontotta a helyzetet, aminek következtében a fokozatos áramlás helyett nagy tömegben érkeztek meg az angolok.

Ráadásul meg is támadták őket, de a rendőrség egy héttel később törölte az utcai kamerák felvételét, mert nem kérték a mentésüket. „Mindenki a maga útját járta anélkül, hogy valódi koordináció lett volna” – mondta az esettel kapcsolatban Laurent Lafon, a vizsgálat egyik elnöke, amikor a felkészülés kudarcairól beszélt.

A Liverpool szurkolói Párizsban EPA/JAMES SPEAKMAN

Gérald Darmanin belügyminiszter a múlt hónapban a szenátus bizottsága előtt elismerte, hogy a dolgokat jobban meg lehetett volna szervezni, és bocsánatot kért a könnygáz „aránytalan” használatáért. De fenntartotta, hogy a Liverpool-szurkolók nagyrészt hibásak, hiszen sokan közülük hamis jeggyel akartak bejutni.

Jean-Noël Buffet, a szenátus társelnöke hazugsággal vádolta Darmanint: „Az utólagos mentegetőzés és tagadás csak szította a helyzetet. Ha elismerte volna a hibákat és bocsánatot kért volna, nem lett volna probléma.” Darmanin azóta bocsánatot kért szurkolóktól a stadionon kívül történtek miatt.

Tény, a helyi hatóságoknak kevés idejük volt felkészülni a májusi döntőre, miután az orosz-ukrán háború miatt elvették a finálét Szentpétervárról. A stadionon kívüli sokkoló jelenetek azért is fájóak a franciák számára, mert 2023-ban rögbi világbajnokságot, 2024-es olimpiát rendeznek.

Borítókép: Liverpool-szurkolók tolonganak a Stade de France-nál a Real Madrid elleni BL-döntő előtt (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

További tartalmak