Musorujsag
Élő Eredmények
 

A Leipzig a Real Madrid ellen juthat tovább, a Juventus már kedden kieshet a BL-ből

A Leipzig a Real Madrid ellen juthat tovább, a Juventus már kedden kieshet a BL-ből

m4sport.hu/MTI
Kedden egyhetes pihenő után folytatódik az UEFA Bajnokok Ligája, az M4 Sport kedden és szerdán is német-spanyol párharcot közvetít élőben. Öt csapat már négy kör után a legjobb 16 között érezheti magát, a keddi mérkőzéseken hat együttes biztosíthatja továbbjutását, cikkünkben összefoglaltuk, ehhez kinek mire van szüksége.

A végéhez közeledik az UEFA Bajnokok Ligája 2022/23-as csoportköre, melyből már csak két kör van hátra. Az utolsó előtti fordulót most kedden és szerdán rendezik, a továbbjutás szempontjából hol izgalmasabb mérkőzésekkel, hol kevésbé égető kérdésekkel.

Csak emlékeztetésképp, minden csoportból az első két helyezett jut a nyolcaddöntőbe, míg a csoportharmadikok az Európa-liga kieséses szakaszában folytathatják. (Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt., a nyolcaddöntő sorsolását november 7-én tartják.)

• Már az utolsó két fordulótól függetlenül továbbjutottak a legjobb 16-ba: Bayern München, Club Bruges, Manchester City, Napoli, Real Madrid

• Az 5. fordulóban biztosíthatják be továbbjutásukat: Benfica, Chelsea, Borussia Dortmund, Inter, RB Leipzig, Liverpool, Marseille, PSG, Porto, Salzburg, Sporting, Tottenham

Első körben a keddi mérkőzésekre és érintett csoportokra fókuszálunk,  az M4 Sport 21 órától az RB Leipzig-Real Madrid összecsapást közvetíti élőben. (Szerdán: Barcelona – Bayern München)

Nézzük, honnan, milyen célokkal és reményekkel folytatják a kedden pályára lépő csapatok!

E csoport
5. forduló:
Salzburg – Chelsea 18.45
Dinamo Zagreb – AC Milan 21.00

Az E csoportban az éllovas Chelsea, valamint a második helyen álló Salzburg bízhat már most a tavaszi BL-folytatás kiharcolásában, a két csapat utóbbi pályaválasztása mellett játszik kedden. Az angolok győzelem esetén jutnak tovább, illetve, ha az AC Milan nem nyer a Dinamo Zagreb otthonában, akkor a döntetlen is elég, míg az osztrákoknak ebben az esetben is szükségük lenne a három pontra a biztos továbbjutáshoz.

A Salzburg még soha nem nyert angol csapat ellen a BL-ben, azonban a Chelsea sem örülhetett még győzelemnek Ausztriában. A salzburgiak az egyetlen osztrák klub, amely elérte már a Bajnokok Ligája kieséses szakaszát, most másodszor tehetik ezt meg. Ezzel szemben a hétvégi bajnokin az utolsó pillanatokban pontokat bukó Chelsea korábbi 18 BL-részvétele közül 17 alkalommal bejutott kieséses szakaszba, az egyetlen kivétel a 2012/13-as szezon, akkor a Juventus és a Sahtar mögött csak a harmadik helyen végeztek a csoportban.

A Dinamo nem a legjobb előjelekkel várja a Milan elleni találkozót, hiszen eddigi öt BL-meccsükön mindig olasz győzelem született, ráadásul a horvát együttes még soha nem jutott tovább a BL-csoportkörből. Ez egyébként a Milan leghosszabb győzelmi sorozata egy adott ellenféllel szemben. A Serie A regnáló bajnoka eddig háromszor esett ki a Bajnokok Ligája csoportköréből, ebből kétszer is a Milan volt az (1996/97, 1999/2000), míg egyszer a Juventus együttesével történt ilyen blama (2013/14).

Az olasz együttesben szereplő Ante Rebic lehet az első horvát játékos, aki gólt szerez egy horvát csapat ellen a BL-ben.

F csoport
5. forduló:
Celtic Glasgow – Sahtar Donyeck 21.00
RB Leipzig – Real Madrid 21.00

Az F csoportban ezúttal az RB Leipzig követheti a már továbbjutott Real Madrid útját, ehhez kedden otthon kell legyőznie a címvédőt, de fontos a másik meccs is számukra, a Sahtar Donyeck nem szerezhet pontot a Celtic vendégeként.

A lipcseiek szombati bajnoki mérkőzésükön úgy mentettek pontot Augsburgban háromgólos hátrányról, hogy már emberelőnybe kerülve a 73. percben kezdték meg a felzárkózást. A találkozót Willi Orbán, valamint Szoboszlai Dominik végigjátszotta, viszont a kapus Gulácsi Péter térdszalagszakadását követően még hónapokig nem léphet pályára.

A lipcseiek a 2019/20-as és a 2020/21-es szezon után harmadszor juthatnak be a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe. Szoboszlai Dominik a mérkőzés napján ünnepli 22. születésnapját, és ő lehet az első, aki gólt szerez európai kupameccsen a Lipcse színeiben épp a születésnapján. A Real Madrid biztosan az első helyen végez a csoportjában, ha nem veszít a keddi találkozón. A madridiak dolgát nehezíti, hogy a sérült Benzema és Dani Ceballos mellett, Valverde és Modric sem utazott el Lipcsébe.

Amennyiben a spanyolok nyernek, úgy Carlo Ancrelotti utoléri Sir Alex Fergusont a BL-ben aratott győzelmek (102) tekintetében.

A Celtic legutóbbi 19 Bajnokok Ligája-mérkőzéséből (mindegyik csoportkör) mindössze egyet nyert meg, és a skót klub lehet az első, amely nyolc egymást követő hazai BL-meccset elveszít. Jelenleg a Monacóval osztoznak a hét vereséget számláló rekordon.  Az ukrán együttesnél a volt ferencvárosi Zubkov lehet a negyedik Sahtar-játékos, aki három egymást követő három BL-meccsen is betalál.

A Sahtar még versenyben van a továbbjutásért, de ha kedden vereséget szenved és a Leipzig legyőzi a Realt, nem marad esélye. A Celtic már csak az El-tavaszt érő harmadik hely megszerzésében reménykedhet.

G csoport
5. forduló:
Sevilla – FC Köbenhavn 18.45
Borussia Dortmund – Manchester City 21.00

A G csoportban a már továbbjutott, egy keddi döntetlennel pedig biztos csoportelső City mögött a manchesteri csapatot kedden vendégül látó Borussia Dortmund három forgatókönyv szerint is kiharcolhatja a nyolcaddöntőt. A legegyszerűbb egy német győzelem lenne, míg döntetlen esetén a Köbenhavnnek nem szabad nyernie Sevillában. Adott esetben még a hazai vereség is beleférhet a dortmundiaknak, ha a csoport másik meccse döntetlennel zárul.

Ha azt nézzük, hogy a Dortmund több BL-mérkőzést veszített angol riválisok ellen, mint bármely más nemzetiségű ellenféllel szemben, míg a City több CL-meccset nyert a német ellenfél ellen, mint bármely más nemzetiségű csapattal szemben, le se kellene játszani a meccset. Ez a 10. egymást követő szezon, hogy a Manchester City kvalifikálja magát a BL kieséses szakaszába, az előző öt szezon mindegyikében csoportgyőztesként tették ezt. A német csapat eddig mind a kilenc alkalommal továbbjutott a következő körbe, amikor legalább hét pontot szerzett első négy mérkőzéséből, ugyanakkor a legutóbbi kilenc európai hazai meccséből csak hármat nyert meg.

A dán együttes mind a 13 meccsét elvesztette az európai kupaporondon spanyol ellenféllel szemben. A BL-ben eddigi öt meccsükön mindössze egy gólt szereztek spanyol riválissal szemben. Aki ezen a meccsen veszít, az biztosan búcsúzik az európai kupaporondtól. A Sevilla hét Bajnokok Ligája-indulása közül kettőn (2015/16-ban és 2021/22-ben) nem jutott be a kieséses szakaszba, de 2016-ben Európa-liga győzelemmel vigasztalódott. Dán győzelem esetén a Sevilla lehet a második klub a Villarreal után, amely mindhárom hazai mérkőzését elveszíti egy BL-csoportkörben.

H csoport
5. forduló:
Paris Saint-Germain – Makkabi Haifa 21.00
Benfica – Juventus 21.00

A H csoportban ugyancsak két csapat tervezgethet a továbbjutással, a Paris Saint-Germain és a Benfica. A franciáknak győzni kellene otthon, ami a Makkabi Haifa ellen a papírforma igazolása lenne, de egy döntetlennel is meglehet a továbbjutás, amennyiben a Juventus nem nyer a Benfica vendégeként. A portugálok számára a képlet hasonló, mint a PSG esetében, a hazai győzelem ér BL-nyolcaddöntős részvételt, valamint a döntetlen akkor, ha a Makkabi nem okoz bombameglepetést egy párizsi győzelemmel.

A PSG legutóbbi 14 Bajnokok Ligája-góljának mindegyikét Kylian Mbappé (9), Lionel Messi (4) vagy Neymar (1) szerezte. A francia támadó legutóbbi öt hazai BL-meccs mindegyikén betalált. A Makkabi biztosan nem jut tovább, ha nem nyeri meg ezt a mérkőzést. Győzelmük azért is lenne meglepetés, mert az izraeli együttes eddigi BL-pályafutása során nyeretlen a csoportkörben idegenben.

A Benfica eddig mindhárom hazai kupameccsét megnyerte a Juventus ellen, ráadásul a portugálok legutóbbi tíz BL-meccsükből csak egyet veszítettek el, a tavalyi negyeddöntőben a Liverpool ellen. Az idei szezonban csak a PSG elleni 1-1 alkalmával nem tudtak egynél több gólt szerezni otthon, és azon a találkozón kívül minden hazai meccsüket megnyerték.

A torinóiak először zárhatnak úgy, hogy mindhárom idegenbeli meccsüket elveszítik.

A Juventus biztosan kiesik, ha nem nyer Portugáliában, a torinóiak 2013/14 óta először nem juthatnak tovább a csoportkörből, akkor a Real Madrid és a Galatasaray mögött a harmadik helyen végeztek.

Borítókép: Emil Forsberg, az RB Leipzig játékosa csapattársával, Szoboszlai Dominikkal a Hertha BSC elleni mérkőzésen. MTI/AP/DPA/Jan Woitas

További tartalmak