Musorujsag
Élő Eredmények
 

Kialakult a BL-nyolcaddöntő mezőnye: minden, amit a sorsolásról tudni kell a 16 között

Kialakult a BL-nyolcaddöntő mezőnye: minden, amit a sorsolásról tudni kell a 16 között

m4sport.hu
Tartogatott izgalmakat a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapja is. A Benfica például a 92. percben énelekte ki a sajtot a Paris Saint-Germain szájából, amely addig csoportgyőztesnek érezhette magát. Így a sorsolásnál kialakulhat az a pikáns helyzet, hogy a párizsi csapat azt a címvédő Real Madridot is kaphatja ellenfélként, amely nyáron még biztosra vette, Kylian Mbappé a játékosa lesz.

Nem sűrűn esik meg – konkrétan eddig soha -, hogy egy BL-csoportban két csapat teljesen egyforma mutatókkal végezzen: azonos pontszámmal, és még a gólarány is pontosan ugyanaz legyen.

A Bajnokok Ligája H csoportjában ez megtörtént. A Benfica és a PSG is 14 ponttal és 16:7-es gólaránnyal zárt. A portugál csapat azért végzett végül a csoport élén, mert idegenben több gólt szerzett. A csoportharmadik Juventus utólag szerencsétlennek mondhatja magát, mert ennek a két csapatnak az erejét jól mutatja, hogy a jelenleg zajló szezonban egyedül ők veretlenek még.

Mindez a folytatást nézve lehet érdekes, a hétfő délben kezdődő sorsolás szabályait figyelembe véve, amelyre az Európai Labdarúgás Házában, a svájci Nyonban kerül sor. Az eseményt az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

A nyolc BL-csoportból az első és második helyezettek jutottak tovább. A februári nyolcadddöntő párosításaira november 7-én derül fény, a csoportmásodikak mellé sorsolják majd a csoportelsőket úgy, hogy az azonos négyesből továbbjutott, illetve azonos országbeli együttesek nem kerülhetnek össze.

A BL nyolcaddöntőjébe jutott csapatok:

Csoportharmadikok:
Ajax (holland)
Leverkusen (német)
Barcelona (spanyol)
Sporting (portugál)
Salzburg (osztrák)
Sahtar Donyeck (ukrán)
Sevilla (spanyol)
Juventus (olasz)

A csoportok harmadik helyezettjei az Európa-ligában folytatják, a kieséses szakasz első fordulójában a nyolc El-csoportmásodik közül kapnak ellenfelet. A párharcok továbbjutói a nyolcaddöntőben az Európa-liga nyolc csoportgyőztesének egyikével találkoznak, köztük a Ferencvárossal.

Az El kieséses szakaszának első körét ugyancsak hétfőn sorsolják, 13 órától, amely szintén követhető lesz az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

A BL-csoportok negyedikjei számára véget ért a nemzetközi kupaszereplés.

A nyolcaddöntő sorsolásának szabályai:
• A kiemelt csapatok a nem kiemeltekkel kerülnek össze
• Azonos nemzetbeli csapatokat nem sorsolhatnak össze
• Azonos csoportban szereplő csapatokat nem sorsolhatnak össze
• A kieséses párharcok (kivéve a döntőt) két mérkőzésen dőlnek el
• A kiemelt csapatok a nyolcaddöntős párharcok második mérkőzését játsszák hazai pályán

A nyolcaddöntő játéknapjai:
Első mérkőzések: február 14-15., 21-22.
Visszavágók: március 7-8., 14-15.

A mérkőzések minden esetben 21 órakor kezdődnek.

Emlékeztetőül: az idegenben lőtt több gól szabályát már eltörölték, így abban az esetben, ha 180 perc játék után a felek döntetlenre állnak, akkor hosszabbítás következik, amennyiben akkor sem dől el a párharc, akkor tizenegyesek következnek.

További fontos dátumok:
A negyed- és elődöntők sorsolása: március 17.
Negyeddöntők: Április 11-12., visszavágók 18-19.
Elődöntők: Május 9-10, visszavágók 16-17.
Döntő: június 10., Isztambulban az Atatürk Olimpiai Stadionban.

Borítókép: (fotó: MTI/EPA)

További tartalmak