Musorujsag
Élő Eredmények
 

A szöglet valóban fél gól? A Manchester City háromszor is eredményes volt sarokrúgás után, nem véletlenül – elemzés

A szöglet valóban fél gól? A Manchester City háromszor is eredményes volt sarokrúgás után, nem véletlenül – elemzés

M4 Sport | Kovács Máté
A Manchester City megsemmisítette az RB Leipzig csapatát a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, Pep Guardiola együttese 7-0-ra győzött és így 8-1-es összesítéssel jutott tovább a legjobb nyolc közé. A meccsen Erling Haaland volt a sztár, aki történelmi estét produkált, hiszen öt gólt is szerzett, ráadásul ezek közül hármat szögletek után. A City így a BL 2022/23-as szezonjában öt alkalommal is eredményes volt már sarokrúgásokból, és a katalán tréner bizony szeret érdekes variációkat előhúzni a cilinderből, amellyel meglepheti az ellenfeleit. Erre most is láthattunk példát.

A Manchester City szögletei az RB Leipzig elleni visszavágón

A Manchester Citynek 10 szöglete volt kedd este, ebből 7 volt pontos és csupán három pontatlan. Ezen az ábrán is jól látható, hogy Guardiola csapata egyszer sem támadja az ötösön belüli területet, ezáltal nem is töltik túl azt a zónát emberekkel, sokkal inkább a gyengébben fejelő játékosokat keresik a tizenegyespont környékén.

A Premier League címvédője az angol bajnokságban is átlagosan a második legkevesebb embert küldi be az ötösön belülre. Guardiola csapata sarokrúgásonként átlagosan 0,85 játékossal tartózkodik a kapu előtti területben, míg például az ebben a mutatóban éllovas Arsenalnál 3,23 ugyanez a szám. Más felfogás, más szöglettaktika. Ugyanis a manchesteri együttes – mint ahogyan a Lipcse elleni meccsen is látható volt – az ötös és a tizenhatos közötti vonalakat támadja a sarokrúgásoknál, valamint előszeretettel végeznek el kis szögleteket is, hogy azokat utána ugyanarra a területre adják be, kicsit megmozgatva az ellenfél védelmét. Ennek pedig két oka van. Az egyik, hogy az ilyen esetekben nagyobb eséllyel lehet szabadon tartózkodó játékost találni az elzárások és variációk következtében, amelynek okaként különféle sarokrúgástaktikákat lehet alkalmazni. A másik, hogy könnyebb előnyös szituációkat kialakítani, hiszen a jobban fejelő védőket rendszerint a kapu előterébe szokás “tenni”, így volt ez a Lipcse védelmében is.

A Manchester City szögleteinek beadási módja a Premier League-ben. Pep Guardiola csapata az esetek 48%-ban befelé csavarodó, 52%-ban pedig kifelé csavarodó sarokrúgásokkal operál. (Forrás: The Analyst / Opta)

A PL 2022/23-as idényében a gólok több mint 15%-a szöglet utáni szituációkból jön. Itt persze nem a közvetlen beadásokra kell gondolni, hanem ha a sarokrúgás elvégzése utáni 15 másodpercben esik gól, akkor azt ilyen helyzetekbe könyvelhetjük el. Ez az adat a Premier League előző öt szezonjában átlagosan 13,6% volt, a jelenlegi idényben a 2007/08-as évad óta – mióta egyáltalán mérnek ilyen statisztikákat – a legmagasabb szám. Változik a futball és a legnagyobb koponyái – köztük Guardiola is – rájöttek arra, hogy a sarokrúgások igenis komoly veszélyeket hordoznak magukban.

Vegyük csak sorra az RB Leipzig ellen szerzett szögletgólokat, melyek mindegyikénél egyébként Erling Haaland volt eredményes.

  • Az első szögletgólnál csupán egy ember, Manuel Akanji tartózkodik az ötösön belül. Ugyan mire jön Grealish sarokrúgása már Haaland is ott van, de ő nagy utat leírva, jelentősen kifelé mozog a rövid oldalra, s mivel rá kiemelt figyelmet fordítanak, ezért két védőt is ki tud mozgatni a kapu előteréből. Az ennél a helyzetnél fejelő Rúben Dias az elrúgás pillanatában nagyjából 11 méterre állt a kaputól, majd befelé törve csúnyán megveri Raumot – kisebb mismatch – és csak a kapufán múlott, hogy már nem született rögtön gól a fejesből.

  • Az 53. percben egy igazán különleges szögletvariációt láthattunk. A Lipcse kevert védekezés alkalmazott a sarokrúgásoknál, négyen területet védtek (általában az ötös környékét), négyen pedig emberre figyeltek. A középen tartózkodó Timo Werner a tizenhatoson kívül álló Jack Grealish-re figyel, gondolván, hogy De Bruyne lövésre készít majd elő, így a 173 centiméter magas Bernardo Silva üresen marad – magasságából adódóan rá miért is figyelnének –, átmozog a hosszú oldalra és visszafejeli a labdát középre, ahol Erling Haaland a fizikai fölényét érvényesítve könnyedén tud felugrani fejelni. Blaswich ugyan még bravúrral kikapta ezt, de aztán a norvég végül csak bekotorta a labdát a kapuba. Erre a szögletvariációra egyáltalán nem számított az RB Leipzig, persze érthető, 4-0-s hátránynál már jelentősen csökkent a védelem koncentrációja.

  • És akkor nézzük Erling Haaland ötödik gólját, amelyben azért a ̶s̶z̶e̶r̶e̶n̶c̶s̶e̶ norvég csatár mesteri helyezkedése is szerepet játszott. Kisszögletet végzett el a Manchester City, Rijad Mahrez kapta a labdát, aki egyből középre kanyarított. Az égszínkékek megint az ötös előtti területet támadják, Haaland és Akanji felé szállna a kissé lapos labda, de egyikőjük sem tud hozzáérni, így a németek kapusa reflexszerűen reagálva csak kiüti a labdát, amire a City gólfelelőse játszi könnyedséggel csapott le és szerezte meg a történelmi találatot. Ugyanis, korábban csak két futballista volt képes arra, hogy egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen öt gólt is szerezzen.

Összességében tehát elmondható, hogy Pep Guardiola képes a legváratlanabb megoldásokkal is előrukkolni egy-egy szögletnél, és mivel a csapata tele van jól fejelő játékosokkal, így a Manchester City esetében valóban igaz, hogy a sarokrúgások komoly veszély hordoznak magukban. A katalán tréner pedig tökéletesen megtalálta, hogy mi az égszínkék mezes együttes legfőbb erőssége az ilyen szituációknál, tökéletesítette a variációkat és Erling Haaland személyében megvan az az igazi profi csatár, aki hol fejjel, hol a tökéletes helyezkedésével, hol pedig a klasszis centermunkájával tud rengeteget segíteni a City támadásaiban. A norvég csatár minden sorozatot figyelembe véve már 39 gólt szerzett a 2022/23-as idényben és a kedd esti meccs, meg ezek a taktikai megoldások is megmutatták, Guardiola csapat bizony az egyik legnagyobb favoritja a BL aktuális kiírásának.

Ám, hogy mely csapat ellen folytatja a manchesteri sztáralakulat a legrangosabb európai kupasorozatban, az pénteken délben derül csak ki. A Bajnokok Ligája negyeddöntőinek sorsolását az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti, mint ahogyan 13 órától az Európa-liga-negyeddöntő párosításainak elkészítését is. 

További tartalmak