Musorujsag
Élő Eredmények
 

A Manchester City több mint hároméves Real-sorozatot tört meg a Bajnokok Ligájában

A Manchester City több mint hároméves Real-sorozatot tört meg a Bajnokok Ligájában

MTI
A Real Madrid labdarúgócsapata több mint három év után nem nyert meg egy olyan mérkőzést a Bajnokok Ligájában, amelyen az első gólt szerezte.

A címvédő spanyol együttes kedden este a Manchester Cityt fogadta a sorozat elődöntős párharcának első mérkőzésén és az első félidőben Vinícius Junior találatával előnybe került, de a második játékrészben a vendégek Kevin De Bruyne találatával egyenlítettek.

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint ezt megelőzően a Real Madrid 2020 februárjában nem tudott megnyerni egy olyan összecsapást, amelyen az első gólt szerezte, akkor éppen a Manchester Citytől kapott ki otthon 2-1-re a nyolcaddöntő első felvonásán. A fordító angolok győztes találatát De Bruyne szerezte.

A Manchester Citynek ez volt az egymást követő ötödik idegenbeli döntetlenje a BL-ben, ennél hosszabb sorozata csak a Juventusnak volt, amely 1998 és 2000 között sorozatban hétszer „ikszelt” vendégeként.

Kapcsolódó tartalom

Érdekesség, hogy a keddi találkozó mindkét gólja „hasonló leosztásban” született, Vinícius Junior és De Bruyne is nagyjából 20 méterről bombázott honfitársának a hálóba, a brazil támadó Edersonnak, a belga középpályás pedig Thibaut Courtois-nak.

A BL egyenes kiesés szakaszában a legutóbbi 13, 16-oson kívülről esett gól közül 11-et a kedden este pályára lépett két csapat játékosai jegyeztek, ezek közül 3-at De Bruyne, aki ezeken a mérkőzéseken „éles igazán”, hiszen az eddigi 14 BL-találata közül 11-et a csoportkör után szerzett.

Josep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője egyet sem cserélt Madridban – ebben a szezonban már másodszor tartotta a kispadon a tartalékokat, a nyolcaddöntőben az RB Leipzig otthonában is így tett. Legutóbb a 2006/07-es idényben volt arra példa, hogy egy edző egyet se változtasson az elődöntőben, akkor az éppen most a Realt irányító, pályafutása 190. BL-meccsével Sir Alex Ferguson rekordját beállító Carlo Ancelotti tett így a Milan vezetőedzőjeként, a Manchester United ellen.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) összefoglalójában azt emelte ki, hogy kedd este aktuális csapata révén két olyan mesteredző került szembe egymással, akik a legtöbb BL-elődöntős meccset jegyzik: ilyen alkalomból Guardiola kedden tízedszer, Ancelotti pedig kilencedszer ült a kispadon. Ebben a Bajnokok Ligája-mutatóban utánuk José Mourinho (8), Alex Ferguson (7) és Louis Van Gaal (5) következik.

Vinícius hetedszer volt eredményes a BL kieséses szakaszában, s érdekes módon mind a hét gólját angol csapatok ellen érte el. A brazil csatár összességében 15 BL-találatnál tart, a legutóbbit 22 évesen és 301 naposan jegyezte, ezzel ő lett a harmadik legfiatalabb dél-amerikai játékos, aki eljutott e határig. A kontinensről nálánál ifjabban csapat- és honfitársa, Rodrygo vette be BL-meccsen a kaput (22 évesen és 99 naposan), a rangsor élén pedig az argentin világbajnok, a hétszeres aranylabdás Lionel Messi áll, aki 15. gólját 2009-ben, 21 évesen és 288 naposan szerezte – írta az IFFHS.

A Manchester City minden tétmérkőzését figyelembe véve 21 meccsesre növelte veretlenségi sorozatát, amely februárban, a Tottenhamtől vendégként elszenvedett bajnoki vereség (1-0) után kezdődött. A Guardiola-gárda jelenleg 17 győzelmet és 4 döntetlent számlál.

Borítókép: EPA/Rodrigo Jimenez

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Egy-egy bombagól és 1-1-es döntetlen a Real-City párharc első felvonásán
A Real Madrid és a Manchester City 1-1-es döntetlent játszott egymással a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A spanyolok részéről Vinícius Junior, az angoloktól Kevin de Bruyne volt eredményes, mindkét gól igen szépre sikeredett. A Királyi Gárda a meccs vége felé közelebb járt a győzelem megszerzéséhez, de végül maradt az 1-1. A visszavágót egy hét múlva szerdán, május 17-én rendezik Manchesterben.
Bajnokok Ligája
Videó: De Bruyne pazar lövésével egyenlített a Man. City Madridban
A Manchester City jobban játszott az első félidőben, mint a Real Madrid, mégis hátrányba került, a második félidőben a hazaiak domináltak, mégis az angolok egyenlítettek: Kevin De Bruyne egy kemény és pontos lövéssel vette be Thibaut Courtois kapuját a 67. percben, 1–1-re alakítva ezzel a BL-elődöntő első meccsének állását.
Bajnokok Ligája
Videó: mesteri támadás és Vinícius-bomba után szerzett vezetést a Real Madrid
Az első félórában hiába birtokolta 70% arányban a Manchester City a labdát és dolgozott ki több helyzetet, a címvédő Real Madrid az első veszélyes lehetőségéből megszerezte a vezetést a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. Modric és Camavinga pazar összjátéka után a fiatal francia lódult meg és passzolt Vínicius elé, aki egy tizenhatoson kívülről eleresztett lövéssel vette be Ederson kapuját.
Bajnokok Ligája