Musorujsag
Élő Eredmények
 

Három tényező, ami miatt kár lenne leírni az Intert a BL-döntőben

m4sport.hu | Szerző: Kovács Máté
Az Inter nem kis meglepetésre 13 év eltelte után játszhat ismét döntőt a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Nerazzurri nem akármilyen akadályokkal kikövezett úton jutott el a fináléig, s ugyan minden szakértő a Manchester City győzelmét prognosztizálja, az olasz együttesnek meg vannak a fegyverei ahhoz, hogy meglepetést okozzon. Ráadásul Simone Inzaghi taktikája pont olyan, amely komoly nehézségeket jelenthet Pep Guardiola csapatának.

A Manchester City – Inter BL-döntőt szombaton az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

Barcelona, Bayern München és Viktoria Plzen. Ebben a csoportban kezdődött az Inter számára a BL 2022/23-as szezonja és talán nem sokan tettek volna az idény elején arra, hogy egyáltalán az egyenes kieséses szakaszba eljut az olasz együttes, végül meg sem állt a fináléig. Összeszedtünk három tényezőt vagy ha úgy tetszik, okot, amiért Simone Inzaghi gárdája képes lehet meglepetést okozni a szombat esti döntőben.

Inzaghi, a kupaspecialista

José Mourinho elveszített Európa-liga fináléja óta tudjuk, minden sorozat véget ér egyszer. Az Inter vezetőedzője, Simone Inzaghi pedig nem is rendelkezik makulátlan mérleggel a kupadöntőket illetően (8/7), ám csapatával nagyon érzi az egy vagy két meccsen eldőlő párharcokat. Hiszen a Nerazzurri mind az Olasz Szuperkupát, mind az Olasz Kupát megnyerte, ráadásul Inzaghival 32 kupameccséből 21-et megnyert a milánói együttes. Ezeken a találkozókon 52 gólt szereztek (1,6-os átlag) és csupán 25-öt kaptak (0,78-as átlag), valamint 17 meccset hoztak le kapott gól nélkül.

Az Olasz Szuperkupa megnyerése után az Olasz Kupát is elhódította az Inter. Most a BL-serleg megszerzésével írná be magát a klub történelemkönyvébe Simone Inzaghi. (Fotó: MTI/EPA/CLAUDIO PERI)

Ez 65,6%-os sikerrátát jelent, míg a Serie A-ban csupán 63,2% a Nerazzurri győzelmi mutatója jelenlegi edzője irányítása alatt.

Simone Inzaghi – aki 2021 óta irányítja az Intert – sorozatban hét kupadöntőt nyert meg (négy Olasz Szuperkupa és három Olasz Kupa) és a 2016/17-es idény óta nem veszített finálét, akkor a Lazióval nem sikerült elhódítani az Olasz Kupa serlegét.

A 3-5-2-es felállás és az 5-3-2-es védekezés

Simone Inzaghi az Interrel gyakorlatilag tökéletesítette a 3-5-2-es formációt. Ez az AC Milan elleni mérkőzés odavágóján például tökéletesen visszaköszönt.

Kapcsolódó tartalom

Az olasz együttes az ebben a szezonban játszott 12 BL meccséből 9-szer kevesebb mint 45%-ban birtokolta a labdát, de ez egy másodpercre sem zavarja a Nerazzurrit. Szinte borítékolható, hogy a Manchester City elleni mérkőzésen jelentős fölényben lesz majd a labda Guardiola csapatánál, kérdés, hogy az eredmény alakulásának függvényében ez mekkora jelentőséggel bír majd a meccsre nézve.

Ugyanis a City ellenfeleit leginkább az zavarta, hogy alig tudtak labdához jutni, ha pedig ez sikerült is, akkor az égszínkékek presszingje megfojtott minden támadásépítést. Viszont az Inter 5-3-2-ben védekezik labda nélkül (a szárnyvédők visszazárnak a védelembe a labdás 3-5-2-es formációból), ami erősen beszűkíti a pálya hosszanti középső területét, ez pedig alaposan megnehezítheti Erling Haaland dolgát.

A döntő nagy kérdése lehet, hogy az az Inter, amely a két csatárával és szélsőivel együtt szeret fellépni az ellenfél térfelére, mennyire fogja majd alkalmazni ezt a Manchester Cityvel szemben. Épp a Real Madrid elleni visszavágón láthattuk, hogy Pep Guardiola együttese milyen tökéletesen tud menedzselni egy-egy mérkőzést, s ha a norvég csodacsatár nem is tud szóhoz jutni, van más, aki megtegye helyette.

A 3-5-2-es rendszerből adódóan a Nerazzurri sokat próbálkozik beadásokkal. Nagyon sokat. Övék a második legtöbb beadási kísérlet a BL-ben, szám szerint 230 ilyen alkalom volt és a jó képességű szárnyvédők miatt ez a taktika jól is működött eddig a szezon során. Edin Dzeko, Lautaro Martínez és az olykor felfutó Nicolo Barella személyében megvannak a célemberek, bár tény, hogy egyikőjüknek sem lesz könnyű dolga ficánkolni a manchesteri védők gyűrűjében. Az Inter támadásépítésében jelentős szerepet kap a baloldal, Dimarco oldala, aki a gyorsaságát és jó beadási képességeit használhatja ki az isztambuli döntőben, egy a baj, hogy minden bizonnyal Kyle Walker és munkabírásáról méltán híres Bernardo Silva játszik majd azon az oldalon.

Tipikus példája volt Dimarco szerepének fontossága az AC Milan elleni elődöntő első mérkőzésének második góljánál. Az Inter védője szapora léptekkel tudott belépni a védelem mögé majd elszaladni az oldalvonal mellett, hogy aztán a második hullámban érkező Mhitarján elé tálalhasson.

Az AC Milan-Inter (0-2) mérkőzés összefoglalója:

A Manchester City ugyan játszi könnyedséggel lépett át a címvédő Real Madridon, ám mégis bátorkodunk azt mondani, az Inter ellen mégis nehezebb dolga lesz Guardiola legénységének. Hiszen amíg az emberezéses presszing a Királyi Gárda ellen remekül működött, mivel Courtois-t nem tudták bevonni a játékba, mint szabad ember, addig az olasz gárdánál ez nem jelent majd problémát, hiszen André Onana lábban is kiválóan tud csapata hasznára lenni és ez a faktor megnehezítheti a City nyomásgyakorlását.

Kapcsolódó tartalom

A minőség elől és hátul is adott az Internél

Amíg a Manchester Cityt minden futballszerető az őrületes pénzköltéssel és a legjobb játékosok megvételével azonosítja, addig az Internél más a koncepció. Az olasz együttesnél a sportigazgatóba vetett teljes bizalom és a leleményesség lett a kifizetődő. Azt is mondhatnánk, Giuseppe Marotta már-már lesajnált játékosokból rakta össze ezt a keretet, de messze sem erről van szó.

Kapcsolódó tartalom

André Onanan a Bajnokok Ligája 2022/23-as szezonjának legjobb kapusa. Ő rendelkezik a legtöbb védéssel és hatékonyságban is kiemelkedik a mezőnyből. A kameruni hálóőr 7,5-ös PSxG-vel, vagyis post shot expected goals-mutatóval rendelkezik, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy hét góltól is megmentette már csapatát a BL-ben.

A védelem tengelye ugyan sebezhetőnek tűnik, ezért is hárulhat majd nagyon fontos szerep a középpályásokra és a támadókra, akiknek muszáj lesz kivenni a két hatost, Rodrit és Stonest a játékból, hogy a City ne tudjon könnyedén építkezni a támadásainál. Visszatérve a védelemre, középütt akadhatnak gondok, de azok biztosan nem fizikális problémák lesznek, ugyanis mind Bastoni, mind Acerbi és Darmian is egyaránt jó fizikummal van megáldva. A Bajnokok Ligája-csapatok közül ezen védőhármasé a második legtöbb tisztázás meccsenként (22).

Francesco Acerbi, az Internazionale (b) és Brahim Díaz, az AC Milan játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott első, AC Milan-Internazionale mérkőzésen a milánói San Siro Stadionban 2023. május 10-én.
MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Elől pedig Lautaro Martínez bizonyította már be sokszor karrierje során, hogy a fontos pillanatokban az ő lába bizony nem remeg meg. Így volt ez a franciák elleni világbajnoki döntő tizenegyespárbaja során is, de az előző három klubidényében három döntőn és négy elődöntőn is gólt tudott szerezni. A Fiorentina elleni Olasz Kupa fináléját például az ő duplájával nyerte meg a csapat.

Komoly fejtörés – főleg taktikai szempontból – lehet majd Inzaghinak, hogy Dzeko vagy Lukaku legyen az argentin támadó társa. Az előbbi esetében nagy kérdés, hogy egy olyan meccsen, melyen a Citynél lesz többet a labda, mennyire maximalizálhatóak ki a bosnyák csatár képességei, vagyis a labdatartás, visszalépés és előkészítés a többieknek. Ugyanakkor Lukaku esetében, aki az utóbbi időszakban félelmetesen jó formába lendült – az előző 9 meccsén 5 gól és 4 gólpassz a mérlege – az egy az egy elleni párharcoknál, a védők megfutásánál és a beadásoknál kifejezetten lehet rá számítani, ám az Inter alapstílusába inkább Dzeko szerepeltetése képzelhető el könnyebben.

Vajon Lukaku vagy Dzeko kezd a City elleni döntőben? (Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni)

Simone Inzaghinak tehát meglehetnek a fegyverei ahhoz, hogy legyőzze az Intert és tovább tartson a City BL-mentes korszaka, de ehhez egy tökéletes meccsre lesz szükséges elől és hátul is a Nerazzurrinak.

A Manchester City – Inter BL-döntőt szombaton az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

További tartalmak