search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Megpályázta az MLSZ a BL-döntőt

m4sport.hu
A Magyar Labdarúgó Szövetség benyújtotta a 2026-os és a 2027-es Bajnokok Ligája-döntő megrendezésére vonatkozó pályázati anyagot az európai szövetséghez (UEFA).

Az MLSZ már korábban benyújtotta szándéknyilatkozatát, az UEFA júliusi közlése szerint a budapesti Puskás Arénával kandidáló Magyarország mellett a milánói San Siróval pályázó Olaszország érdeklődik a három és a négy év múlva esedékes BL-döntő iránt. A két kandidáló egyúttal azt is jelentheti, Budapestnek nagyon jó esélye van arra, hogy 2026-ban vagy 2027-ben megrendezze a világ legrangosabb klubsorozatának döntőjét.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője az M1-nek elmondta, a magyar szövetség a november 15-i határidőre elkészítette és benyújtotta a pályázati anyagot az UEFA-hoz. „A következő fontos időpont február lesz, amikorra az UEFA átnézi a pályázati anyagot, észrevételeket, javaslatokat tesznek a beküldött anyaghoz, a végleges döntés pedig 2024 májusában fog megszületni, amikor Magyarország és Olaszország közül kiválasztják, hogy ki rendezheti a 2026-os, illetve a 2027-es Bajnokok Ligája-döntőt.”

A magyar szövetség szóvivője hozzátette, a szervezet egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy rangos nemzetközi futballmérkőzéseket hozzon Magyarországra, és a magyar szurkolók testközelből láthassanak sztárjátékosokat vagy rangos mérkőzéseket. „Rendeztünk már az elmúlt időszakban női Bajnokok Ligáj-döntőt, Európa-liga-döntőt, Szuperkupa-döntőt, nálunk volt az Európa-bajnokság mérkőzése, hiszen társházigazdaként vettünk részt a szervezésben, rendezésben, és mind a Puskás Aréna, mind a szervezés kapcsán kitűnő véleményeket kaptunk egyrészt az UEFA részéről, másrészt a résztvevő csapatok részéről, ami vonatkozott például pálya talajára vagy a kiszolgáló helyiségekre, harmadrészt pedig az ideérkező szurkolók is nagyszerű élményekről számoltak be és dicsérték a szervezést és a rendezést” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Sipos Jenő szerint az is fontos tényező, hogy a Puskás Aréna könnyen megközelíthető közösségi közlekedéssel vagy akár a Városligetből egy rövid sétával. „Ezért gondolta úgy a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy a sok korábbi nagy rendezvény mellett itt az ideje, hogy egy Bajnokok Ligája-döntőt is szervezzünk, a lehető legközelebbi időpont pedig a 2026-os és a 2027-es finlé volt.”

A szóvivő kitért arra, hogy a pályázati anyagban ki kellett térni egyebek mellett a közlekedésre, a repülőtér forgalmára, a transzferekre, hogy hogyan érkeznek meg a csapatok, hogyan közlekednek a szurkolók, milyen szállodákba kerülnek a csapatok, milyen szállodákba mehetnek a szurkolók, hol lesznek a szurkolói zónák, hol gyülekezhetnek a szurkolók. „Az UEFA tervei szerint a Bajnokok Ligája-döntő köré egy többnapos fesztivált szerveznek, amit majd Budapest különböző helyszínein bonyolítanak le, ez is része a pályázati anyagnak. Emellett nagyon fontos szempont volt a biztonság, kérdése, természetesen még nem tudjuk, hogy kik jutnak majd akkor a Bajnokok Ligája döntőjébe, lehet, hogy »kemény« szurkolótáborokra is lehet számítani, az ő fogadásukra, kezelésére, mozgatásukra is fel kell készülni biztonsági szempontból, és természetesen egészségügyi szempontból is, hiszen rengeteg ember érkezhet abban az időszakban Magyarországra, a fővárosba, ők akár turistaként is közlekedhetnek, akár szurkolóként is viselkedhetnek, az ő egészségügyi ellátásukról is gondoskodni kell” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Sipos Jenő hangsúlyozta, hogy a BL-döntő sokkal nagyobb volumenű esemény, mint az El-döntő volt, „mindenből nagyobb kell, mindenből több kell”, de úgy véli, hogy az MLSZ szervezőbizottsága már bizonyított, ezért „joggal reménykedünk abban, hogy a magyar szurkolók Bajnokok Ligája-döntőt láthatnak majd a Puskás Arénában”.

A 2024-es finálét a londoni Wembley Stadionban, a 2025-öst pedig a müncheni Allianz Arénában rendezik.

Borítókép: Telt ház a Puskás Arénában a magyar–litván Eb-selejtezőn (Fotó: m4sport.hu)

További tartalmak