search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Videó: új korszak jön az UEFA-sorozatokban, így változik a BL, az El és a Konferencia-liga lebonyolítása

m4sport.hu
Az UEFA a 2024/25-ös szezonnal kezdve jelentősen átalakítja a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és a Konferencia-liga lebonyolítását: megszűnik a most ismert csoportkör, jön a 36 csapatos, egytabellás főtábla, melynek végén akár még a 24. helyezett is nyolcaddöntős lehet.

Az UEFA az alábbi videóban foglalta össze a legfontosabb újításokat, változásokat:

Fontos megjegyezni, hogy a változások mindhárom klubsorozatot egységesen érintik. A legfontosabb, hogy megszűnik a jelenleg érvényben lévő nyolcszor négycsapatos csoportkör, amit egy 36 csapatos, bajnoki rendszerű főtábla vált fel – tehát ősztől néggyel több csapatnak lesz esélye részt venni mindhárom sorozatban.

A BL-ben és az El-ben nyolc-nyolc, a Kl-ben 6 mérkőzést játszanak a csapatok, mindegyiket különböző ellenféllel, így változatosabb párosításokat láthatunk majd.

A 36 csapatot négy kilencfős kalapba rangsorolják, a sorsoláson minden csapat két-két ellenfelet kap mindegyik kalapból, az egyikkel hazai pályán, a másikkal idegenben játszik.

A főtáblára jutást a jövőben is az előző bajnoki szezonban elért helyezés határozza meg, ennek rendszere alapvetően nem változik.

A létszámemeléssel járó négy plusz hely egyikét az aktuális UEFA-rangsor ötödik legerősebb bajnokságának harmadikja kapja, négy helyett öt csapat jut a főtáblára a BL-selejtező bajnoki ágáról, egy-egy hely pedig annak a két országnak jut, amelynek klubcsapatai (a résztvevő együttesek arányában) a legtöbb pontot gyűjtötték az adott kiírást megelőző európai kupaidényben.

A Bajnokok Ligájában (kedd, szerda) és az Európa-ligában (csütörtök) szeptembertől januárig tart majd az úgynevezett alapszakasz, a Konferencia-ligában (csütörtök) pedig szeptembertől decemberig, a harmadik számú sorozatban ugye kettővel kevesebb ligakörös mérkőzés lesz. Mindhárom sorozatnak lesz egy exkluzív játékhete, amikor a másik két sorozatban nem rendeznek mérkőzéseket. Az utolsó fordulók mérkőzéseit egy időben rendezik majd.

• A főtábla első nyolc helyén végző csapatok egyenesen a nyolcaddöntőbe jutnak.

• A 9. és 24. hely között végző csapatokra pedig a rájátszás kör vár a legjobb 16-ba kerülésért.

• A 25. és 36. hely között végző csapatok számára végleg befejeződik a nemzetközi kupaszereplés.

• A kieséses szakaszban oda-visszavágós párharcok lesznek, a finálé pedig ugyanúgy egy mérkőzésen dől el.

További tartalmak