search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A Barcelona–PSG visszavágója arról is dönt, Mbappé vagy Xavi sztorija ér véget idő előtt

m4sport.hu Szerző: PA
A Barcelona fordulatos mérkőzésen 3-2-re verte idegenben a Paris Saint-Germaint a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, és ha a visszavágón meg tudja őrizni a bő kéthónapos veretlenségét, akkor öt év elteltével elődöntőbe jut.

A Barcelona – Paris Saint-Germain BL-negyeddöntőt kedden 21 órától az M4 Sporton és az m4sport.hu-n közvetítjük élőben.

Xavi nagy bejelentése óta, hogy a szezon végeztével feláll a Barcelona kispadjáról, veretlen a csapata – tíz győzelem és három döntetlen a mérleg –, amennyiben ezt megőrzi, Kylian Mbappét minden jel szerint utoljára láthatjuk PSG-mezben a BL-ben, anélkül, hogy igazán gyümölcsözőt hozott volna a közös együttműködés (értsük ezalatt: a BL-címig cipeli a párizsiakat).

Három éve Mbappé viszont tett olyat, aminek a megismétlésével, vagy legalább ahhoz foghatóval jelezné, korai még ítéletet mondani, és akkor – már ha tényleg leköszön – Xavi ténykedéséről kezdődhetnek az összegzések, hisz a Barça számára zárulna le a szezon érdemi része (értsük ezalatt: nyolc pont aligha belátható távolság hét forduló alatt a Real Madriddal szemben, a kupából a végső győztes Athletic ejtette ki).

A múlt heti első meccs azonban közelebbi és relevánsabb emlék a világbajnok francia támadó és a katalánok viszonylatában, mint a Camp Nouban 2021 tavaszán szerezett mesterhármasa. Azóta azt a stadiont már földig rombolták, a PSG-t meg már az az edző irányítja, akivel a Barcelona eddig utoljára BL-t nyert. Luis Enrique akkor megbékélt a csapat megkerülhetetlen alakjával, Lionel Messivel, ezúttal azonban a klasszis és a szakvezető nem került egy hullámhosszra a szezon legfontosabb periódusára sem.

Az, hogy Mbappé mint a csapat gólzsákja kaput eltaláló lövés nélkül zárt a múltkor, ugyanonnan eredeztethető, ahonnan az, miért nem esznek egymás tenyeréből. Luis Enrique inkább ragaszkodik a pozíciós játékhoz, mint legjobbja erényeinek abszolút kiaknázásához. Azt nem lehet kijelenteni, hogy fordítva biztos receptre lelne, de érezhető volt, Mbappénak nincs ínyére a helyzete.

A PSG ugyanis klasszikus csatár nélkül fogadta ellenfelét, a szezon során először Marco Asensio kezdett a támadósor közepén, mert Luis Enrique úgy gondolkozhatott, a Barcelona ellen a fölény kialakításához pusztán a középpályássorában nincs meg a kellő minőség, viszont egy hamis kilencessel már magukhoz ragadhatják az irányítást, mert a párizsiak az egész mezőny második legdominánsabb labdabirtoklására építik a játékstílusukat. Igen ám, de Hegedűs Henrik, az M4 Sport állandó szakértője (egyébiránt jelenleg a Ferencváros vezető adatelemzője) egyszerűen összefoglalta a következményét, hogy a kedveszegett támadónak miért nem ízlett, hogy nem elég Jules Koundéval megküzdenie, még Ronald Araújo is ügyelhetett rá.

„Ha nincs embere a támadó csapatnak a tizenhatoson belül, nincs középcsatára, az ellenfél teljes jobb oldalának nincs más dolga, mint hogy az Mbappéra figyeljen. És ha az egyik mellett esetleg elmegy – egyébként az sem könnyű, mert az egy-az-egyezni kell –, akkor ott lesz a másik.”

És azzal, hogy a PSG edzője kvázi barçásabb edző mindenkinél, épp a Barcelona élt vissza. Xavival még sosem produkált olyan visszafogott labdabirtoklási mutatót az európai színtéren, mint a Parc des Princesben. De a 41 százalékos arány megfelelt annak amit elképzelt. Hogy átrúgják a hazaiak letámadását.

„Elkezdett úgy focizni a Barça, ahogy nem szokott. A Ter Stegenek tizennyolc labdája volt, ami vagy átment a félpályán, vagy ami majdnem és a középkörbe ment, és ezeket vagy a középpályások vették fel, vagy a Lewandowski, és voltak gyors, futó szélső játékosai” – hangsúlyozta a meccs egyik kulcsstatisztikáját Hegedűs Henrik.

A The Athletic szerzője, Mark Carey ki is emelte, hogy Marc-André Ter Stegennek a szezonban csak egyszer volt több hosszú átadása az első 45 percben.

És ha nem a kapus, akkor a védelem tengelyéből a 17 évesen berobbanó Pau Cubarsí szállította a presszinget átszelő átadásokat. És persze Raphinha a legjobb meccsét hozta, de a hatékony megvalósításához kellettek Xavi cseréi is. Mert a PSG amint visszajöttek a szünetről, fordított. De a sérüléséből felépülő Pedri másodperceken belül varázsolt a brazil szélső elé, aztán a születésnapos Andreas Christensen fejelt gólt az első labdaérintéséből.

A hétvége már mindkét részről a visszavágó körül forgott, amit Luis Enrique döntőhöz hasonlított, míg Xavi már egyenesen futballháborúként hivatkozott rá.

A PSG-nek valóban dönthet a befejezésről, mivel a hazai porondon nem ütközik ellenállásba – a bajnokságban megközelíthetetlen és a kupadöntőbe is bejutott már. A oda-visszavágó közé kiírt bajnokiját el is halasztották, ahogy a Ligue 1 minden még nemzetközi kupában szereplő csapatáét. Az eltiltásából visszatérhet Achraf Hakimi, és akár az előző körben a Real Sociedadot lesimázó formáció is megismétlődhet, a Barcelonában kétes megítélésű Ousmane Dembélével a pálya középső zónáiban.

A házigazda részéről többen pihentek a Cádizban elért 1-0-n. Ráadásul Xavi már Franciaországban is számíthatott Frenkie de Jongra és az általa nagybetűs játékosnak nevezett Pedrire is, még ha nem is feltétlen a teljes meccsen. Bár ez a sérülésektől terhelt időszakban elért stabilitásért felelő Andreas Christensen – és a La remontada hőse, a szintén kisárguló Sergi Roberto – hiányában okozhat fejtörést.

De talán, hogy João Félix ollózása hozta az újabb három pontot, is erősíti azt a Barça él! felütés megalapozottságát, amivel Xavi a végén büszkén hirdette a feltámadást Párizsban, mert egyúttal utalhatott is a sok korai bírálatra, amellyel kikezdték. Ez a hét számára is meghatározó, eldől, visszavezeti-e az övéit a BL elődöntőjébe, ahol 2019 óta nem jártak, majd jön a Real Madrid elleni presztízscsata. Pár nap alatt felmérhető, virul is-e a kezei alatt a Barcelona.

Ha így történik, akkor Mbappétól búcsúzunk. Ő meg a PSG-től, hogy legközelebb már tényleg a Real Madriddal találkozzon a Barcelonával– és ezesetben tán még Xavival is?

 

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók:
kedd, 21 óra:
FC Barcelona (spanyol) – Paris Saint-Germain (francia) (az első mérkőzésen 3-2) – ÉLŐ: M4 Sport, m4sport.hu
Borussia Dortmund (német) – Atlético Madrid (spanyol) (1-2)

szerda 21 óra:
Manchester City (angol) – Real Madrid (spanyol) (3-3) – ÉLŐ: M4 Sport, m4sport.hu
Bayern München (német)  – Arsenal (angol) (2-2)

 

Borítókép: (Fotó: Getty)

További tartalmak