search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

A City – Real Madrid kérdése újratöltve: a kiszámítható, vagy a kiszámíthatatlan könnyűsége elviselhetetlen?

m4sport.hu Szerző: PA
Ismét, ezúttal a nyolc között keresztezte egymás útját a Bajnokok Ligájában a Manchester City és a Real Madrid, a 3-3-s állásról folytatódó párharc résztvevői olyannyira ellentétes megközelítéssel törnek győzelemre, hogy az már-már klasszikusokat idéz.

 

A Manchester City – Real Madrid BL-negyeddöntőt szerdán 21 órától az M4 Sporton és az m4sport.hu-n közvetítjük élőben.

A lét elviselhetetlen könnyűségében Milan Kundera azzal a felütéssel kezdi a könyvét – Parmenidész nyomán –, hogy a világ ellentétpárokra oszlik, fény-sötétség, finomság-durvaság, meleg-hideg, lét-nemlét, amelyeknél a párok első tagjához egyértelműen pozitív, míg a másikhoz negatív képzettársítás járul. „Egyetlen eset kivételével: melyik pozitív, a nehéz vagy a könnyű?” – hozakodik elő a megválaszolhatatlannal, amit az összes ellentét közül a legtitokzatosabbnak és a legsokértelműbbnek tart. (Amire az ösztöneinkből fakadóval ellentétes választ kéne adni?)

A futballban felvethetünk még egyet: a kiszámítható kontra kiszámíthatatlan a pozitív oldala? Valószínűleg Pep Guardiola Manchester Cityjénél és Carlo Ancelotti Real Madridjánál nem találunk jelesebb képviselőt az egyik, illetve a másik megközelítésre. A játékoskeretek ismeretében felesleges kvalitásbéli különbségeken pörögni, mindkettő abszolút elitkategóriás. Mégiscsak a legutóbbi két kiírás győztesei, és zsinórban a harmadik szezonban ütköznek meg, eddig felemás végkimenetellel.

Guardiola kontrollmániás, a teljesen soha ki nem küszöbölhető szerencsefaktort próbálja minimalizálni, és amíg Barcelonában ebben nőtt fel, így mindenki számára otthonosan, ezáltal organikusan könnyedén valósíthatta meg (+Messi), a Bayernnél már csak részben sikerülhetett, a City ugyanakkor a főmű. Az elképzelései köré felhúzott klubbal a legélesebb ligában is halomra nyeri a bajnoki címeket.

Ha a Madriddal vívott párharcukon tekintünk végig, hosszú távon azt is viszi, hiszen hét meccsből csak egyetlen egyet veszített el.

2019/20
nyolcaddöntő
Real Madrid – Manchester City 1-2
Manchester City – Real Madrid 2-1

2021/22
elődöntő
Manchester City – Real Madrid 4-3
Real Madrid – Manchester City 3-1 – hosszabbítás után

2022/23
elődöntő
Real Madrid – Manchester City 1-1
Manchester City – Real Madrid 4-0

2023/24
negyeddöntő
Real Madrid – Manchester City 3-3

Két éve az elődöntőben is azért szomorkodhattak a Citynél, mert nem zárták le a továbbjutást, és az addig kapura sem lövő hazaiaktól Rodrygo a 90. perc után kétszer is lecsapott. És épp ez az, a BL nem bajnoki versenyfutás, ott és akkor kell kapva kapni az alkalmon.

A Madrid ennek a királya. A világsztárokra épített imidzs több puszta mítosznál. Az adott kor legjobbjaival viszont sosem taktikailag kell, kellett feltalálni a spanyolviaszt, a trófeagyűjtéshez a számukra ideális környezet előidézése a feltétel, a többit intézik. Ehhez telitalálat Ancelotti játékosközpontú világképe.

Jelenleg a labdához pozicionált (ún. relacionista) felfogás hozza ki a legtöbbet Vinícius Juniorékból. Rodrygóval kiegészülve a két brazil kvázi mint dupla balszélső kavarták meg a manchesteri védelmet.

Az ellentétes pólusok legfrissebb összecsapásából ki is kerekedett az újabb emlékezetes csörte. Helyzet alig-alig, helyette szédületes gólokkal 3-3 – és döntse el az ember, melyik út a helyes!?

Öt gól is a tizenhatoson kívülről, ráadásul Guardioláéknál a több, mindhárom, ez minden, csak nem a tervezhető kategória. Pont a kiszámíthatatlanságnak és Ancelottinak. A befejezések minőségét mérő várható gól-mutatóra tekintve azonban már azt vehetjük észre, a játékot a kockázatok kerülése uralta (az xG alapján: 0,65 – 0,8, tehát jóindulattal is 1-1 következett volna a meccsképből, ha átlagos futballisták játszanak), ami Guardiola terveit igazolja. Pont neki és a kontrollnak.

A döntetlen amúgy is illik a manchesteri receptbe. A tavalyi menetelés egy kaptafára zajlott: az idegenben döntetlenhez otthoni tarolás társult.


A Madrid is rendesen pórul járt egy éve, pedig Erling Haaland abból a négyesből sem vállalt magára egyet se. Miután a Santiago Bernabéuban is csöndes maradt, felmerült, góltalanul haszontalan a jelenléte. De komolyan gondoljuk, hogy Guardiola, a futballtörténelem vitathatatlanul egyik legnagyobb koponyájának nincs szándéka a csatárral? A norvég a tizenhatoson belül életveszély, de a katalán edzőnek sose számított, ki szerzi a gólt, nem hegyezte ki egy befejezőre a csapatait, az túlontúl egysíkúvá tette volna. Haaland egy fegyver, elég hatékony fegyver, a védelmeket sakkban tartja, lényegében belecsempészi azt a faktort a Citybe, ami nélküle nem létezne, de a csapatjáték nem körülötte forog. Teljes félreértés azért kárhoztatni, mert keveset avatkozik játékba, főleg mikor nem büntetőterület ostromlása a terv.


A Manchester City egyébként a már említett madridi estén, 2022-es elődöntő visszavágóján kapott ki legutóbb a BL-ben, azaz 22 meccse nem talált legyőzőre, házigazdaként egészen a 2018/19-es évad első csoportmeccséig szükséges visszapörgetni az adatbankokat, hogy sikerélménnyel távozóra leljen, az Olympique Lyon volt az. Harmincszor próbálkoztak azóta az Etihad Stadionban, de a Sahtar Donyecken és a Sporting CP-n kívül egy sem úszta meg a vereséget.

Tehát a Real Madrid sem. Háromból egyszer sem. Joggal kalkulálhat hát a hazai pálya előnyével Guardiola, akinek azonban barcelonai ősélménye, hogy nem elég jobbnak lenni, esélyt sem szabad adni a madridiaknak, és már ki is jelentette, biztos abban, az ellenfél be fog találni. Eközben Ancelotti mi mást is kívánna a visszavágóra, mint a múlt heti váratlan fordulatokat.

A továbbjutó ismeretében lehet majd fejtegetni, hogy miért a kiszámíthatóság vagy kiszámíthatatlanság a csodaszer, pedig csak fel/el kéne ismerni, a futballban nincs fix útja a sikernek. Egyik sem könnyebb, vagy nehezebb.

 

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók:

Manchester City (angol) – Real Madrid (spanyol) (az első mérkőzésen 3-3) – ÉLŐ: M4 Sport, m4sport.hu
Bayern München (német)  – Arsenal (angol) (2-2)

Borítókép: Pep Guardiola és Carlo Ancelotti (MTI)

További tartalmak