Élő stream csatornák X
Borussia Dortmund
vezetőedző:
Lucien Favre
Összesített statisztika
gól
-
lövés
-
kaput eltaláló lövés
-
sárga lap
-
piros lap
-
elkövetett szabálytalanság
-
elszenvedett szabálytalanság
-
gólpassz
-

Áttekintés Forrás: Wikipédia

A Borussia Dortmund (rövidítéseiben: BVB vagy BVB 09) egy német sportegyesület, székhelye Dortmund. A BVB Németország egyik legsikeresebb klubja, egyben az első német csapat, amely nemzetközi trófeát nyert. (1966 - KEK) Sikereinek csúcsát 1997-ben Ottmar Hitzfeld irányítása alatt érte el, többek között az UEFA Bajnokok Ligáját, majd ezt követően a Világkupát is elhódította. A Borussia Dortmund jelenleg is a Bundesligában játszik és a harmadik helyen áll a német örökranglistán. Legutóbbi bajnoki címét a 2011-12-es szezonban, Jürgen Klopp vezetőedző irányításával érte el. A dortmundi futballcsapatot nem csak a múltja miatt, de az egyedülálló szurkolótábora miatt is Európa legnagyobb klubjai közé sorolják. A 81.264 néző befogadására alkalmas Signal Iduna Park minden mérkőzésen megtelik, a dortmundi átlagnézőszám egyedülálló Európában. Habár a Borussia Dortmundot eredetileg labdarúgó szakosztályként alapították, van egy kézilabda és asztalitenisz szakosztálya is. A tagok száma az egyesületben kb. 35 000 fő.

Történelem

Az alapítás évei és a kezdetek

A Borussia Dortmund csapata 1909. december 19-én alakult egy csapatnyi fiatal által. Ezen a napon az ifjú játékosok a templomkertben összevesztek a csapatot vezető papokkal. Ennek következményeképpen különváltak, és a labdarúgók egy közeli kocsmában elhatározták, hogy alapítanak egy új csapatot Ballspiel-Verein Borussia Dortmund 1909 néven. A „Borussia” szó Poroszországot jelenti, de a csapat neve mégsem az országnévből, hanem a közeli Borussia sörfőzde hasonnevű sörének nevéből származik. A kezdetekkor az új klub futballistái kék-fehér mezben, fekete nadrágban és vörös sportszárban játszottak.

1910. június 19-én megtartott szakszervezeti ülésen meghatározták, hogy ettől a naptól fogva három csapat, a Ballspiel-Verein Borussia Dortmund 1909, a Britannia Dortmund és a Rhennia Dortmund egy egyesületet, Ballspiel-Verein Borussia Dortmund-ot fogja alkotni. 1929-ben a csapat közel állt csődhöz, mivel komolyabb gazdasági háttér nélkül kínáltak profi szerződéseket játékosoknak. Így merült ki a csapat az erőn felüli költekezésekben. Első edzőjét, a német Ernst Kuzorrat a csapat 1935 júliusában szerződtette a csapat.

Az 1930-as és '40-es évek

A második világháború előtti évtizedben kezdett a csapat egyre eredményesebbé válni. Első edzőjét, a német Ernst Kuzorrat a csapat 1935 júliusában szerződtette a csapat. A háború alatt a dortmundiak számára a futball terén is szomorú korszak köszöntött be, mivel a nemzetszocialisták felszámolták a klubot. Emiatt a háború után is egy ideig SG Borussia Dortmund nevet viselték a játékosok, amelyet később BVB von 1909 e.V.-ra változtatták. Az 1947-1948, valamint 1948-1949-es szezonok során megnyerték a Nyugati Oberliga sorozatokat, így kiharcolták részvételüket a Német Nemzeti Labdarúgó bajnokságba. 1949-ben szerezte vissza az egyesület teljes önrendelkezési jogát. Ebben az évben vette fel a csapata a mai napig hivatalos nevét az egyesület: Ballspielverein Borussia 1909 e.V. Dortmund.

Az '50-es és '60-as évek

A Borussia Dortmund felemelkedésére az általános német csapatok közül, a legjobbak közzé az 1950-es években került sor, amire egy évtizednyi alapozásra volt szükség. 1956-ban, 1957-ben és 1963-ban is bajnoki címnek örvendhetett a csapat. A német labdarúgó-bajnoki rendszer 1964-es átszervezése megviselte a dortmundiakat. A Borussia, a Bundesliga egyik alapítóklubja, 1995-ig kellett várniuk a sárga-feketéknek a következő bajnoki győzelemig, ez volt az első Bundesliga elsőségük. 1965-ben a klub történetében első alkalommal nyerték meg a nemzeti kupát, így kvalifikálták magukat a következő szezon Kupagyőztesek Európa-kupája sorozatába, amit meg is nyertek. Így a Borussia Dortmund lett az első német klub amely trófeát nyert az európai futball-porondon. Címvédőként az ebben a szezonban kupagyőztes Bayern Münchennel indulhattak a KEK 1966-1967-es kiírásában, ketten képviselve a nyugat-németeket. Ez az idény nem sikerült olyan eredményesre, mint az előző, mivel a KEK második körében kiestek. Továbbá új riválisra, a Bayern Münchenre találtak, akik ebben az idényben előttük végzett a kupában, a bajnokságban és a KEK-ben is - , sőt meg is nyerte ezeket. Az 1966-1967-es szezont követően sajnálatos, és nemvárt módon hanyatlásba kezdett az egyesület. Az évtized legeredményesebb játékosa Lothar Emerich volt, aki 215 mérkőzésen 126 gólt szerzett. 1969-ben visszatért Jürgen Schütz, a csapat egykori középpályása.

A '70-es és '80-as

Az 1969-1970-es szezonban elért bajnoki 5. helyezés reményt adott a csapatnak az előző évek vesszőfutását, és a legtöbb gólt szerző Lothar Emmerich távozását követően, hogy a csapat ismét képes lehet tartani a lépést Nyugat-Németország élmezőnyével. Viszont a következő szezonok nem erről tanúskodtak: továbbra is a kiesés elől menekült a csapat, míg 1972-ben - főképp pénzügyi okok miatt - kiesett a csapat a harmadosztályba. Két szezont töltött a Regionalligaban. Az 1974-es év mozgalmas volt a Borussia Dortmund számára: beköltözött a csapat a világbajnokságra épült Westfalenstadionban (mai nevén Signal Iduna Park), továbbá feljutott a másodosztályba, ahol további 2 évet töltött, amíg megérett az első osztálybeli feljutásra. 1976-ban, a feljutás évében leigazolta a csapat Manfred Burgsmüller-t, aki 1983-ig szolgálta a csapatot, színeiben 224 alkalommal lépett pályára, és 135 gólt szerzett. 1978-ban ismét pénzügyi problémák jelentkeztek, amelyek kiküszöbölésére az 1989-es német kupagyőzelemből befolyt összeg által került sor. A megmaradt pénzből további játékosokat igazolt az egyesület.

Az évezredforduló előtti sikerek

A nagy terveket szövögető Borussia Dortmund az évtizedfordulót követő szezonban alulteljesítette az elvárásait (a bajnokságban a 10. helyen zárt a csapat), így a csapatot kupasikerre vezető Horst Köppel vezetőedző távozni kényszerült. 1991. július 1-én Ottmar Hitzfeld vette át a vezetőedzői feladatokat, aki a XX. század legsikeresebb edzője lett a Borussia Dortmund kispadján. A nyáron Stéphane Chapuisat érkezett első számú csatárnak. Hitzfeld első szezonjában bajnoki második helyre vezette együttesét. Az 1992-1993-as szezonban pedig az UEFA-Kupa döntőjéig menetelt a csapat, ahol oda-vissza vágós rendszerben 6:1 arányban maradt alul Juventus Torinóval szemben. Ekkor vetett szemet Ottmar Hitzfeld a Juventusban játszó Jürgen Kohler, Andreas Möller, Júlio César hármasra, akik mindegyikét 1995-re teljes mértékben leigazolt a Dortmund. 1995-ben már Bundesliga elsőséget ünnepelhettek Ottmar Hitzfeld fiai olyan nevekkel a soraiban, mint Lars Ricken, Michael Zorc, Karl-Heinz Riedle, Matthias Sammer (az egyesület egyetlen aranylabdás játékosa), vagy a kapus, Stefan Klos. Az alábbi játékosokkal a soraiban és Ottmar Hitzfelfd vezetőedző vezetésével az 1995-1996-os szezonban bajnoki és szuperkupa győzelmet ünnepelhetett a Borussia Dortmund. Hatalmas potenciál rejlett a csapatban.

Az 1996-1997-es szezon volt a Borussia Dortmund legsikeresebb idénye, ami során elhódította a hőnáhított UEFA-bajnokok ligája serleget, és megvédte az német szuperkupa címét. A szezon végén lejáró szerződését Ottmar Hitzfeld nem hosszabbította meg csapatával, és a Bayern Münchenhez csatlakozott. A vezetőedzői tevékenykedést az olasz Nevio Scala vette át aki egy szezon erejéig írt alá. Az olasz mester vezetése alatt az 1997-1998-as szezonban botrányosan alacsony színvonalú teljesítményt nyújtott a csapat: a BL győzelem által UEFA-szuperkupa résztvevői joggal játszott a csapat két mérkőzést az FC Barcelona ellen a trófea elnyeréséért, amin 3-1-es összesítéssel maradtak alul, a bajnokságban a 10. helyen végzett a csapat, a kupában pedig a harmadik körben esett ki a csapat. Egy neves trófeát mégis sikerült elhódítania a Borussia Dortmundnak: Tokióban 2:0 arányban legyőzták a Cruzeiro csapatát. Ennek az elvárásokon alulteljesített szezonnak egyik kiváltó oka Matthias Sammer térdsérülése volt, ami 1999-ben visszavonulásra kényszerítette őt. Az 1998-1999-es szezonban nem ért el trófeát érő sikereket a csapat.

A XXI. század eleje

A 2000-2001-es szezon kezdetekor Matthias Sammer vette át a Borussia Dortmund irányítását. Az átalakuláson átmenő csapat a 2001-2002-es szezon során megnyerte a bajnokságot Matthias Sammer vezetésével, és UEFA-kupa-döntőt játszott a Feyenoord Rotterdam csapatával, amit 2:3 arányban elveszített. 2002-ben újra pénzügyi problémák jelentkeztek a Borussia Dortmund együttesénél. Sammer 2004 nyaráig tartó edzősködése alatt csapatát a gazdasági nehézségek ellenére a bajnokság élmezőnyében tudta tartani. Az egyesület fennmaradásának érdekében el kellett adni a játékosokat, hogy kifizesse a felhalmozódott tartozásokat. Ebben az időben a Bayern München is segített kölcsönnel a csapatnak. Végül a 2005-ös krízist követően 2006-ban a Borussia Dortmund a megmenekülés érdekében felvásárlásra került, és elkezdődött a Westfalenstadion (mai nevén: Signal Iduna Park) átépítése. A 2007-2008-as szezonban Thomas Doll vezetőedző irányítása alatt a Borussia Dortmund német labdarúgókupa-döntőt játszott a Bayern München ellen, amit a hosszabbításban 1:2 arányban elveszített.

A Jürgen Klopp-éra

Jürgen Klopp 2008. július 1-én kezdte el a Borussia Dortmund élén a vezetőedzői feladatokat. Már a 2008-2009-es szezonban az egyesület egy tudatos építkezésbe kezdett: fiatal tehetséges játékosok érkeztek a klubhoz. A csapat az idény végén a bajnokság 6. helyén végzett. A 2009-2010-es szezonban Jürgen Klopp csapatát kezdte a saját stílusára, már-már arcképére formálnia, ami bajnoki 5. helyet és Európa-liga indulói helyet ért. 2010 nyarán érkezett Robert Lewandowski a csapathoz aki 2014 nyarai távozásáig 131 mérkőzésen 74 gólt szerzett. Jürgen Klopp regnálása alatt a 2010-2011-es szezonban 75 pontot szerezve megnyerte a csapat Bundesligát, így kiharcolták a BL részvételt a következő szezonra. A nyár folyamán a rivális Schalke 04 ellen veszítette el a csapat a német szuperkupát. A 2011-2012-es szezonban egy száguldó Borussia Dortmund nyerte meg (egy évig) rekordot jelentő 81 ponttal a bajnokságot, és a német kupát a Bayern Münchent döntőben 5-2 arányban legyőzve. Így a Borussia Dortmund történelmében először duplázott. A nyáron Marco Reus érkezett, hogy betöltse a balszélső pozíciót, Shinji Kagawa távozása miatt. A szezon a Bayern München elleni elvesztett szuperkupa-mérkőzéssel kezdődött. A 2012-2013-as szezonban a német kupából a negyeddöntőben búcsúzott a Bayern München elleni 0:1-es vereséget követően, a bajnokságot 91 pontot szerző Bayern München mögött a második helyen zárta a csapat 66 pontot gyűjtve. Viszont a Bajnokok ligájában a szezon utolsó hétvégéig versenyben volt a csapat. A Real Madridot 4:3-as összesítéssel kiejtő Borussia Dortmund az FC Barcelonát 7:0-s összesítéssel kiejtő Bayern Münchennel küzdött meg a csapat a Wembley stadionban a BL-serlegért. A finálét a Borussia Dortmund 1:2 arányban elbukta. Az új szezon kezdetekor nagy veszteség érte a dortmundiakat, mivel a Bayern München kifizette a csapat sajátnevelésű fiatal tehetségéért, Mario Götze-ért a kivásárlási árat, aki (meglepetésre) örömmel írta alá szerződését a csapat riválisánál. A nyári dortmundi német szuperkupa-mérkőzésen viszon visszavágott a csapat a már Josep Guardiola vezette Bayern Münchennek az előző szezonért, és 4:2-re legyőzték a BL-címvédő riválist. A 2013-2014-es szezon nem sikerült olyan jól, ahogy a felkészülés. A bajnokságban ismét a Bayern München mögött a második helyen, 19 ponttal lemaradva. A BL-ből a későbbi győztes Real Madrid ellen esett ki a csapat 2:3-as összesítéssel. A kupa-döntő hosszabbításásban 0:2-es vereséget szenvedett a Bayern München ellen a csapat.

A nyáron Robert Lewandowski ingyen távozott a Bayern München csapatához, mivel nem hosszabbította meg a szerződését a Borussia Dortmund csapatával, és a vágya is Götze-hez hasonlóan a Bayern Münchenben való szereplés volt. Lewandowski pótlására Adrián Ramos és Ciro Immobile érkezett a nyáron. A 2014-es német szuperkupa-mérkőzésen ismét legyőzte a csapat a Bayern Münchent 2:0-ra. A 2014-2015-ös szezon nem folytatódott jól. A bajnokság első fordulójában rögtön vereséget szenvedett (0:2) a Bayer Leverkusen ellen. Ezen a mérkőzésen született a Bundesliga történetének leggyorsabb gólja: Karim Bellarabi kilenc másodperc után talált be. Ezután a téli szünetig még kilenc vereséget szenvedett, a szünetet 15 ponttal kieső (17.) helyen töltötte. A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a későbbi döntős Juventus állította meg a csapatot. Tavasszal gyorsan felzárkózott a bajnoki tabellán: az Európa Liga selejtezőt érő 7. helyen végzett. 2015. április 15-én jelentették be, hogy nem hosszabbítják meg Jürgen Klopp szerződését, így a vezetőedző a szezon végén távozik. A kupában egészen a döntőig jutottak, miután az elődöntőben tizenegyesekkel kiejtették a Bayernt. A döntőben azonban vereséget szenvedtek (3:1) a Wolfsburg csapatától.

A 2015-2016-os szezontól Thomas Tuchel irányítja a Dortmundot.

A Klopp éra után

A Klopp helyére érkező Tuchelnek sikerült felráznia, és új fazont adnia a Dortmund játékának, így a Borussia ismét a Bayern München első számú kihívója lehet.Shinji Kagawa visszatért, a többi kulcsembert pedig sikerült megtartani. Bár az Európa-ligában szépen menetelt a gárda, a negyeddöntőben a Liverpool FC egy parádés párharc után búcsúztatja a BVB-t.(1-1,3-4) A bajnokságban másodikként zárnak, így ismét kiharcolják a BL indulást. Annál fájóbb volt a Bayern Münchennel szemben büntetőkkel elvesztett kupadöntő, ami a harmadik volt az elmúlt három évben. A szezon végén Mats Hummels bejelentette, hogy a Bayern Münchennél folytatja pályafutását.

Sikerei, díjai

Nemzeti szinten

 • Fußball-Bundesliga/Német Bajnokság
Bajnok (8): 1955–56, 1956–57, 1962–63, 1994–95, 1995–96, 2001–02, 2010–11, 2011–12
Második (6): 1948–49, 1960–61, 1965–66, 1991–92, 2012–13
 • Német (DFB)-Kupa
Győztes (4): 1964–65, 1988–89, 2011–12, 2016–2017
Második (3): 1962–63, 2007–08, 2013–14
 • Német Szuperkupa
Győztes (6): 1989, 1995, 1996, 2013, 2014, 2019
Második (2): 2011, 2012
Nem hivatalos győzelem: 2008-as német labdarúgó-szuperkupa
 • Ligakupa
Második (1): 2003

Nemzetközi szinten

 • UEFA-bajnokok ligája
Bajnok (1): 1996–1997
Döntős (1): 2012–2013
 • Kupagyőztesek Európa-kupája
Győztes (1): 1965–1966
 • UEFA-kupa/Európa-liga: (1996)
Döntős (2): 1992–1993, 2001–2002
 • UEFA-szuperkupa
Második (1): 1997
 • Világkupa
Győztes (1): 1997

Játékosok

Jelenlegi keret

2019. június 29-i állapot szerint.


Játékosok kölcsönben

Híres játékosok

Források

 • A Borussia Dortmund hivatalos honlapja

További információk

 • DortmundFanatics
 • Magyar szurkolói oldal

Játékosok

 • Kapusok
 • Bürki
 • Drljača
 • Hitz
 • Unbehaun
 • Hátvédek
 • Akanji
 • Collins
 • Emre Can
 • Guerreiro
 • Hummels
 • Meunier
 • Morey
 • Piszczek
 • Schulz
 • Zagadou
 • Középpályások
 • Bellingham
 • Brandt
 • Dahoud
 • Delaney
 • Knauff
 • Passlack
 • Raschl
 • Reus
 • Reyna
 • T. Hazard
 • Wanner
 • Witsel
 • Csatárok
 • Haaland
 • Moukoko
 • Reinier
 • Sancho
 • Tigges