Musorujsag
Élő Eredmények

Lőrincz Tamás világbajnok

Lőrincz Tamás világbajnok

M4 Sport
Lőrincz Tamás aranyérmet nyert kedden a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

A Bp. Honvéd olimpiai ezüstérmese, háromszoros Európa-bajnoka hétfőn kiváló birkózással, kemény küzdelemben kivívott, de magabiztos győzelmekkel verekedte át magát üzbég, ukrán és litván riválisán az elődöntőig, ahol a hazai Askat Dilmuhamedovot 1-1-gyel verve jutott a fináléba.

Az olimpiai kvótát már a négy közé kerülésével megszerző magyar hétfőn méltatta döntőbeli svéd riválisát, Alex Bjurberg Kessidist, aki bravúrokkal jutott fináléba. A nála egy fejjel magasabb görög származású kötöttfogásút kellemetlen stílusú palinak nevezte, aki mindenbe belekontráz, azt azonban elárulta, ha előzetesen választhatott volna, minden bizonnyal a svédet kérte volna ellenfélnek az aranycsatára.

A keddi meccs eleje a várt és megszokott kötöttfogású forgatókönyv szerint zajlott kemény állóharccal a szőnyeg közepén. Lőrincz igyekezett kivenni riválisa jobb karját, vagy betenni a kezét az ellenfél hóna alá, s ugyan erőfeszítéseit akció nem koronázta, a találkozó első, s mint utóbb kiderült utolsó intését Kessidis kapta (1-0).

A lenti helyzetben Lőrincz Tamás gyorsan fordított emelésre rendezkedett be. Onnan előbb sikerült Kessidis menekülési kísérletét megfognia, majd szépen átbillentette ellenfelét (3-0), közben tartotta a fogást és újra indított. A billentés megint sikerült (5-0), ám beragadt kicsit a svéd alá, aki sikeresen visszafogott, és tusveszélyes helyzetbe szorította őt. A helyzet magyar szempontból rendkívül ijesztő volt, de a 32 éves Lőrincz ki tudott fordulni, s csak két pontot hozott rajta ellenfele. Legalábbis az eredményjelző ezt mutatta – tévesen. Az akció közben, még a második billentés előtt ugyanis Kessidis lábat fogott, amiért a mérkőzésvezető – és Sike András szövetségi kapitány is – már jelezte a kétpontos intést. A bírói tanácskozás után aztán már 5-0 állt a táblán, s a lábfogásért a svédet újra leküldték.

Kessidis kérte edzőjét, hogy videóztasson, ám ezzel csak azt érte el, hogy öt helyett – a rossz challengért járó eggyel – hatra nőtt a hátránya. Ez azt jelentette, hogy lentről már egy kétpontos akcióval lezárhatja a meccset Lőrincz Tamás, amit egy előre billentéssel meg is tett (8-0 – technikai tus), majd diadalittasan fogadta a szőnyegre rohanó Sike Andrást és a magyar zászlóval köszöntötte a Barisz Aréna közönségét.

„El sem hiszem. Még nem tudom felfogni, annyira gyorsan történt az egész” – mondta óriási monoklival a szeme alatt első világbajnoki címének megszerzését követően Lőrincz. „Az az igazság, hogy a meccs előtt nem éreztem magam kirobbanó erőben, nem voltam friss, de valószínűleg csak azért, mert két napja ma ettem először. A meccsen ez szerencsére nem látszott. A lenti helyzetben sikerült a rebúrt megtartanom, pedig próbált felállni. Nagyon sokat gyakoroltam idén az ilyen szituációt edzéseken. Elmondhatatlanul boldog vagyok.”

Hozzátette, érezte, hogy szabálytalankodott a svéd, lábat fogott, akasztott is, így nem idegeskedett, amíg a döntésre várt, Kessidis – a magyar szerint meggondolatlan – challenge pedig nagyon jól jött neki.

„Nagyon nagy dolog, hogy az öcsémmel egyszerre tudtunk vb-döntőzni. Nagyon büszke vagyok rá, teljesen megérdemelte a vb-ezüstöt, jövőre az olimpián pedig megveri majd az ukránt, s remélem, mindketten érmesek leszünk” – mondta pillanatokkal azelőtt, hogy az őt köszöntő öccse, Viktor nyakába borult, majd percekig ölelték egymást.

Az olimpiai ezüstérmes, ceglédi születésű sportolónak ez a 13. dobogós helyezése világversenyről, amivel a sportágban magyar rekorder. Világbajnokságokon negyedik érmét nyerte, de most először sikerült aranyat begyűjtenie. A 2014-es vb-n harmadik volt, míg tavaly, illetve két éve második helyen zárt.

A magyar kötöttfogásúak három éremmel és két kvótával zártak a kazah fővárosban: vasárnap Korpási Bálint bronzérmet nyert az olimpia műsorán nem szereplő 72 kilogrammos súlycsoportban, míg hétfőn Lőrincz Viktor – kvótája mellé – ezüstöt a 87 kilósok között.

Szerdán Barka Emese (57 kg), Sleisz Gabriella (65 kg) és Németh Zsanett (76 kg) képviseli a magyar színeket a világbajnokságon.

A délutáni döntőket és bronzmeccseket 12:45-től szerdán is élőben közvetítjük az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

kötöttfogás 60 kg:
világbajnok: Fumita Kenicsiro (Japán)
2. Szergej Jemelin (Oroszország)
3. Ali Reza Ajat Ollah Nedzsati (Irán) és Mirambek Ajnagulov (Kazahsztán)

a döntőben:
Fumita-Jemelin 10-5

kötöttfogás 77 kg:
világbajnok: LŐRINCZ TAMÁS
2. Alex Bjurberg Kessidis (Svédország)
3. Jalgasbaj Berdimuratov (Üzbegisztán) és Mohammadali Abdolhamid Geraj (Irán)

a döntőben:
Lőrincz-Kessidis 8-0 – technikai tus

kötöttfogás 130 kg:
világbajnok: Riza Kayaalp (Törökország)
2. Oscar Pino Hinds (Kuba)
3. Iakobi Kajaia (Georgia) és Heiki Nabi (Észtország)

a döntőben:
Kayaalp-Pino Hinds 3-1

Borítókép: Lőrincz Tamás (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)

További tartalmak