Kettő olimpiai kvótát szereztek a magyarok csütörtökön a birkózó-vb-n

A magyar színeket képviselő Muszukajev Iszmail (65 kg) és az egyetlen magyar női világbajnok, Sastin Marianna olimpiai kvótát szerzett és pénteken a bronzéremért küzdhet a Nur-Szultanban zajló kvalifikációs birkózó-világbajnokságon.

Muszukajev Iszmail (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség) Muszukajev Iszmail magabiztos birkózással győzte le török ellenfelét, de az elődöntőben kikapott (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)A dagesztáni származású, honosított versenyző palaui, georgiai és San Marinó-i rivális magabiztos legyőzésével jutott el a negyeddöntőig, amelyben a törökök idei Európa-bajnoki ezüstérmesét, Selahattin Kilicsallayant 15–2-es technikai tussal verte, amivel egyúttal megszerezte a kvótát.

Muszukajev az elődöntőben Gadzsimurad Rasidovval találkozott, óvatos iramban kezdődött a meccs, érezhető volt, hogy a felek jól ismerik egymást, így egyikük sem vállalt felesleges kockázatot. A meddő állóharcban Muszukajevet látták passzívabbnak a bírók, így a második figyelmeztetésnél intették, a következő 30 másodpercben azonban nem ő, hanem Rasidov vitt mögékerülésig egy akciót (0-2).

A szünetig nem változott az állás, a második menet elején aztán az orosz kitolta Muszukajevet (3-0), aki a folytatásban nagyobb intenzitással birkózott, többször is lábra támadással próbálkozott, egyszer sikerült is levinnie riválisát, s egy pontra felzárkózott. A hajrában Muszukajev igyekezett újra levinni Rasidovot, aki azonban biztosan állt a lábán és megnyerte a mérkőzést.

„Kicsit bosszant ez a mostani mérkőzés, szerettem volna nyerni – nyilatkozta Muszukajev vesztes meccse után, azt is megjegyezve, hogy a 32 között legyőzött georgiai olimpiai bajnokkal, Vladimer Khinchegashvilivel másodszor birkózott, s másodszor győzte le, így őt nem lepte meg saját sikere. – Az olimpiai kvótának nagyon örülök, holnap pedig mindent megteszek majd, hogy megszerezzem a bronzérmet” – tette hozzá.

Sastin Marianna (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség) Sastin Marianna a moldáv elleni negyeddöntőben (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)Sastin Marianna is ellenállhatatlanul birkózott az elődöntőig, ahol régi ismerősével, a bolgár Tajbe Juszeinnel találkozott, akit a 2013-as vb döntőjében emlékezetes csatában győzött le.

A két klasszis összecsapása ezúttal nem hozott nagy csatát, egy percig sem tartott, miután Juszeinnek sikerült gyorsan meglepnie a Vasas sportolóját, levitte, orsóba fogta és négyszer megpörgette (0-10), ami technikai tust jelentett.

„Egész nap jól működött az a taktika, amit Ákossal (edző-férjével, Wöller Ákossal) kitaláltunk, az utolsó meccset leszámítva. Ezt nagyon sajnálom, nem így szerettem volna, de rögtön az elején beszorult a lábam. Próbáltam kijönni, de olyan szoros volt a fogása, hogy nem volt esélyem, a térdemet meg nem akartam kitöretni – mondta a vegyeszónában a 36 éves versenyző, aki negyedik olimpiájára készülhet. – A kvóta volt a legfontosabb, holnap pedig majd javítok.”

A karrierje negyedik olimpiája előtt álló 36 éves Sastin, illetve Muszukajev bravúrjával már négy kvótánál tart a magyar csapat a kazah fővárosban. Vasárnap a kötöttfogású Lőrincz Viktor (87 kg), hétfőn pedig bátyja, Tamás (kötöttfogás 77 kg) szerezte meg a tokiói indulási jogot az országnak.

Sastin Marianna értékelése az elődöntő után:

Eredmények:
nők, 57 kg, világbajnok:

Kavaj Riszako (Japán)
2. Zsung Ning-ning (Kína)
3. Odunayo Folasade Adekuoroye (Nigéria) és
Irina Kuracskina (Fehéroroszország)
a döntőben:
Kavaj-Zsung 9-6

nők, 59 kg, világbajnok:

Linda Morais (Kanada)
2. Ljubov Ovcsarova (Oroszország)
3. Shoovdor Baatarjav (Mongólia) és
Pej Hszing-zsu (Kína)
a döntőben:
Morais-Ovcsarova tus

nők, 65 kg, világbajnok:

Inna Trazsukova (Oroszország)
2. Irina Koljagyenko (Ukrajna)
3. Elis Manolova (Azerbajdzsán) és
Vang Hsziao-csian (Kína)
a döntőben:
Trazsukova-Koljagyenko 13-0 - technikai tus

nők, 76 kg, világbajnok:

Adeline Maria Gray (Egyesült Államok)
2. Minagava Szuzuki Hiroe (Japán)
3. Aline Rotter Focken (Németország) és
Epp Mae (Észtország)
a döntőben:
Gray-Minagava Szuzuki 4-2