Mindkét magyar parádézva jutott negyeddöntőbe a birkózó-vb-n

A magyar színekben most bemutatkozó, szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) és a sportág egyetlen magyar női világbajnoka, Sastin Marianna (62 kg) is kiváló teljesítménnyel jutott negyeddöntőbe a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján.

Muszukajev Iszmail (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség) Muszukajev Iszmail az olimpiai bajnok elleni győzelem után (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)


A 26 éves dagesztáni származású sportoló nagyon könnyedén állt a selejtezőhöz, de így is simán, helyenként szinte bohóckodva győzte le a palaui riválisát.


A következő körben már jóval nagyobb falat következett, hiszen a nyolcaddöntőbe jutásért az olimpiai bajnok georgiai Vladimer Khinchegashvilivel küzdött, ennek megfelelően Muszukajev ezúttal nagyon koncentráltan birkózott, s hiába irányított ellenfele, az első perc végén a georgiai karlefogásából elforogva kiszabadult, majd azzal a lendülettel lábra támadott és levitte Khinchegashvilit (2-0).

Muszukajev a folytatásban nagyon okosan védekezve őrizte előnyét, egészen az első menet „hajrájáig” minden akciókezdeményezést leszerelt, sőt a szünetre már 3-0-lal mehetett, és bár passzivitás miatt kapott egy intést, az utolsó fél percre magabiztosan előnnyel mehetett. Az olimpiai bajnok utolsó erőtartalékait is mozgósította, de hiába volt többször is közel Muszukajev a zónához, mindig ügyesen elforgott onnan, majd a vége előtt tíz másodperccel egy szép kontrával ismét Khinchegashvili mögött termett és 5-1-re megnyerte a mérkőzést.


Muszukajev a nyolcaddöntőben az amerikai származású, ám San Marinó-i színekben versenyző Aminettel találkozott. Az első meccséhez hasonlóan ezúttal is a bírónak kellett közel egy perc után komolyabb aktivitásra bírnia. A felszólításnak két gyors támadással tett eleget, előbb mögé ment, majd kivitte ellenfelét a szőnyegről (3-0).

A szünetig ismét visszavett a tempóból, a pihenőt követően pedig riválisa minden kezdeményezésére kontrázott, kivitelek és mögé kerülések követték egymást a szőnyegen, ám 8-0-nál Muszukajev lezártnak tekintette a találkozót, s megvárta, amíg lepereg a mérkőzésidő.

Az elődöntőért és a kvótáért a török Eb-második Selahattin Kilicsallayant kell majd legyőznie.

Sastin Marianna (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség) Sastin Marianna a Campagna elleni mérkőzésen (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)


A sportág eddigi egyetlen magyar női világbajnokát közel három órával a program rajtja után szólították csak szőnyegre az olasz Aurira Campagna ellen, aki legyőzte őt az idei Európ-bajnokságon. Sastin rendkívül magabiztosan kezdett, a szünetben 2-0-ra vezetett, így a második három percben az Eb-ezüstérmes Campagnának kellett mennie, Sastin pedig két percen át jól védekezett.

Azonban az olasz ekkor nagyobb fokozatba kapcsolt, s óriási elánnal űzte ellenfelét, mire a Vasas kiválósága megpróbált egy csípődobást, de Campagna meg tudta azt kontrázni, és levitte őt, a 2-2-pedig már neki kedvezett.

Az utolsó percben mindenképpen pont kellett a magyarnak, aki szépen befogott riválisa hóna alá és hosszú másodpercekig rángatta, fárasztotta, majd 20 másodperccel a vége előtt kiterelte a zónához, Campagna pedig kilépett (3-2). Az olasznak nem maradt más választása, valósággal rárontott a magyar klasszisra, aki ezt egy gyönyörű, négy pontot érő csípődobással használta ki (7-2) és lezárta a meccset.A dél-koreai Csoj Dzsie elleni nyolcaddöntő első másfél perce eseménytelenül telt, ekkor Sastint figyelmeztették passzivitásért, mire ő szinte azonnal gyönyörűen mögé ment (2-0), lentről pedig kétszer billentett, kétszer pörgetett (10-0), így technikai tussal győzött.

A négybe jutásért, valamint a tokiói kvótáért moldáv riválissal birkózik majd.