Musorujsag
Élő Eredmények

Ki ez a dagesztáni születésű birkózó, aki vb-bronzot és kvótát szerzett Magyarországnak?

Ki ez a dagesztáni születésű birkózó, aki vb-bronzot és kvótát szerzett Magyarországnak?

m4sport.hu
Muszukajev hazájában nem akart birkózni, így a nemzetközi trendhez igazodva keresett egy olyan országot, ahol van esélye komoly világversenyeken szerepelni.

 

A szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) először az olimpiai kvótát biztosította, majd egy bronzérmet is nyert a nur-szultani kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. A magyar színekben versenyző sportoló látványosan birkózott, sokszor úgy tűnt, mint ha a közönség szórakoztatása lenne a legfontosabb számára.

A 26 esztendős dagesztáni származású sportoló első meccsén megerőltetés nélkül győzte le palaui riválisát, a következő körben pedig szenzációs teljesítménnyel verte a riói olimpia 57 kilós bajnokát, a georgiai Vladimer Khinchegashvilit. A nyolcaddöntőben a San Marinó-i Malik Amine ellen ismét csak akkor csinált pontot, ha a bíró rászólt, akkor viszont villámgyorsan. Végül 8-0-val hozta ezt a meccsét is.

A negyeddöntőben a törökök idei Európa-bajnoki ezüstérmesét, Selahattin Kilicsallayant 15-2-es technikai tussal verte. Az elődöntőre azonban alaposan elfáradt és orosz riválisa 3-2-re diadalmaskodott ellene. A pénteki helyosztón a címvédő japán Otoguro Takutóval csapott össze és 5-3-as győzelmet aratott.

Sikeres szereplése nem meglepetés, hiszen már fiatalon is számos kiemelkedő eredménye volt. Többek között junior vb-ezüstérmes, U23-as Európa-bajnok.

Az egyik legemlékezetesebb meccse a 2016-os orosz olimpiai válogatón volt, amikor az 55 kg-osok versenyén a negyeddöntőben kikapott a kétszeres világbajnok Viktor Lebegyevtől. Mivel igazságtalannak tartotta a bíró több döntését is, előbb ellenfelének, majd annak szakmai stábjának ment neki és a szőnyegre érkező rendőrök is csak nehezen tudták megfékezni.

Az oroszok végül utólag elismerték a bírói hibákat, és Muszukajevnek adták a meccset, mégis Lebegyev jutott tovább, aki később a döntőben is megkapta a bírói segítséget. Az eset után a dagesztániak hazamentek a kvalifikációs versenyről, Muszukajev pedig nem akart többet orosz színekben indulni. (Főleg azután, hogy az orosz szövetség vezetői kijelentették, hogy a tiltakozó sportolók egyike sem kerülhet be az olimpiai csapatba.) Az olimpia után próbálkozott 61 kilóban is, míg végül kikötött a 65 kilósok között.

„Mivel nagyon nehéz nekik orosz színekben kiharcolni a részvételt, így sok birkózó (dagesztániak, csecsenek,) vált országot. Nekünk a szintén dagesztáni Juszup Abduszalomov, a pekingi olimpia 84 kg-os ezüstérmese, a lengyel szabadfogásúak jelenlegi vezetője ajánlotta őt, aki jó barátom” – nyilatkozta megkeresésünkre Gulyás István, korábbi szövetségi kapitány arról, miként került Muszukajev Magyarországra.

A szakember elárulta, Eb-n vagy vb-n nem kell, hogy az adott ország versenyzője honosított legyen, elég ha tartózkodási engedélye van. Ugyanakkor kvalifikációs világversenyen illetve olimpián csak állampolgárok indulhatnak. Mivel Muszukajev már honosított, így nincs akadálya, hogy jövőre akár az olimpián képviselje Magyarországot.

Gulyás szerint már rég, a Szovjetunió felbomlása óta ezt az utat járja a világ. A szlovák, román, lengyel válogatott is tele van honosított versenyzőkkel, a franciáknál csecsen túlsúly van, míg az olaszoknál is szinte csak olyan birkózók vannak a nagy tornákon, akik messze Olaszországtól születtek.

„Nekik ez olyan kitörési lehetőség, mint nálunk volt a sport az 50-es, 60-as években. Náluk a birkózás nagyon fontos és elismert sport. Ezt jól mutatja, hogy számos birkózó ment a karrierje után politikai pályára és ért el ott is jelentős sikert” – mondta Gulyás, aki szerint Muszukajevet érdemes volt idehozni, hiszen technikás, nagy tudású versenyző, aki jól támadja a lábat, ami jellemző a volt orosz versenyzőkre.

További tartalmak