Muszukajev Iszmail az olimpiai kvóta mellé a világbajnoki bronzérmet is megszerezte

Muszukajev Iszmail közönségszórakoztató mérkőzésen legyőzte címvédő japán riválisát és ezzel bronzérmet nyert a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság pénteki versenynapján.

(forrás: M4 Sport) (forrás: M4 Sport)Az FTC versenyzője most mutatkozott be magyar színekben világversenyen, s már csütörtöki teljesítményével letette névjegyét emlékezetes produkciójával. Az előcsatározások során palaui, georgiai, San Marinó-i és török rivális legyőzésével jutott elődöntőbe és szerzett olimpiai kvótát, majd az elődöntőben nagy csatában kapott ki 3-2-re a későbbi győztes, orosz Gadzsimurad Rasidovtól.

Muszukajev egészen egyedi stílust képvisel, villámgyors mozdulatai még a szakembereket is lenyűgözik, kiválóan támad, s egészen parádésan jön ki a nehéz helyzetekből. Mindezen képességeit pedig a japánok büszkesége, Otoguro Takutóval szemben is megcsillogtatta.

A mérkőzés első felében mindössze egy - a japánnak kedvező - intéspont született (0-1), mégis roppant élvezetes küzdelmet láthatott a Barisz Arénát megtöltő hozzáértő publikum. Muszukajev és Otoguro sem igazán kockáztatott, de mindketten rendre megpróbálkoztak egy-egy villámgyors támadással, melyből az éppen védekezésre kényszerített fél akrobatikus ügyességgel táncolt ki.

A második menetben már nem csak a menekülések okoztak felhördülést, hanem a támadások is. A negyedik percben a hátrányban lévő Muszukajev indult meg lábra egy szemmel alig érzékelhető villanással, s került ellenfele mögé, amivel 2-1-re átvette a vezetést, majd a szakasz felénél a japán szabálytalanságért járó intéssel már két ponttal vezetett (3-1). Otoguro ugyanakkor nem szándékozott belenyugodni az eredménybe, s a kissé fáradó riválisát sokadik támadásával végül sikerült levinnie, amivel fél perccel a vége előtt egyenlített (3-3).

Az intés miatt azonban így is a korábban orosz színekben junior vb-második Muszukajev állt jobban, aki talán testben már nem volt friss, de fejben koncentrált maradt, s ellenfele indítását szép derékra támadással előzte meg (5-3), amivel lezárta a helyosztót, és megszerezte karrierje első felnőtt világversenyes medálját.

"Köszönöm Istennek, hogy idáig eljutottam. Már tegnap biztos voltam benne, hogy Otoguro lesz a vigaszágról az ellenfelem, így ma egész nap készültem ellene, videóztunk, a taktikán gondolkodtunk" - mondta mosolyogva a meccs után Muszukajev, aki a közönségszórakoztató stílusával kapcsolatos kérdésre is reagált. - "Gyerekkoromtól nagyon gyors vagyok, és ez a fegyverem a mai napig, ezzel tudom legyőzni az ellenfeleimet. Hálás vagyok Magyarországnak, örülök, hogy lehetőséget adtak a versenyzésre és befogadtak."

A 26 éves sportoló az első magyar szabadfogású érmet nyerte Nur-Szultanban, ahol ez volt a negyedik magyar dobogós hely. Korábban a kötöttfogású csapatból Lőrincz Tamás (77 kg) győzött, Lőrincz Viktor (87 kg) második lett, Korpási Bálint (72 kg) pedig a harmadik helyen végzett.

Muszukajev és a Lőrincz-testvérek mellett Sastin Marianna is olimpiai kvótát szerzett a kazah fővárosban, ahol pénteken az ötödik helyen zárt 62 kilogrammban.

Az első két szabadfogású aranyérmet orosz versenyző nyerte a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, melynek utolsó két női döntőjében kirgiz és amerikai sportoló diadalmaskodott pénteken.

Szombaton egy magyar, Veréb István (86 kg) lép majd szőnyegre.

Eredmények:
nők, 62 kg, világbajnok:
Ajszulu Tinyibekova (Kirgizisztán)
2. Tajbe Juszein (Bulgária)
3. Kavaj Jukako (Japán) és
Henna Katarina Johansson (Svédország)
5. SASTIN MARIANNA

a döntőben:
Tinyibekova-Juszein 5-3

nők, 68 kg, világbajnok:
Tamyra Mariama Mensah (Eyesült Államok)
2. Anna Jenny Eva Maria Fransson (Svédország)
3. Anna Schell (Németország) és
Battsetseg Soronzonbold (Mongólia)

a döntőben:
Mensah-Fransson 8-2

szabadfogás, 57 kg, világbajnok:
Zavur Ugujev (Oroszország)
2. Suleyman Atli (Törökország)
3. Kumar Ravi (India)
Nuriszlam Szanajev (Kazahsztán)

a döntőben:
Ugujev-Atli 13-3 - technikai tus

szabadfogás 65 kg, világbajnok:
Gadzsimurad Rasidov (Oroszország)
2. Daulet Nijazbekov (Kazahsztán)
3. MUSZUKAJEV ISZMAIL és
Bajrang Bajrang (Indiai)

a döntőben:
Rasidov-Nijazbekov 11-0 - technikai tus