Két vb-ezüstérmest búcsúztattak kezdésként a magyar birkózók az Eb-n

Magyar szempontból remekül kezdődött hétfőn a birkózók Európa-bajnoksága Rómában, ahol Lévai Zoltán a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájának selejtezőjében simán legyőzte a svédek világbajnoki ezüstérmesét, Alex Bjurberg Kessidist.

Lévai Zoltán remekül kezdett az Eb-n (Fotó: Magyar Birkózó Sport)
A hórihorgas svéd szeptemberben, a nur-szultani olimpiai kvalifikációs vb fináléjában Lőrincz Tamástól kapott ki technikai tussal, és ugyan a BHSE klasszisa nem utazott el a kontinensviadalra, Kessidis vélhetőleg nem örült, amikor a sorsoláson megkapta helyettesét, az utánpótlás korosztályokban sikert sikerre halmozó Lévait első ellenfélül.

A nemzetközi szövetség közvetítése alapján a mérkőzés tulajdonképpen végig Lévairól szólt, aki az első pillanattól nagy erővel ment előre, kereste a fogást, és védekezésre kényszerítette riválisát, akit másfél perc után meg is intettek (1-0). A parterhelyzetből a magyar tehetség nem tudott akciót csinálni, viszont állásból ott folytatta, ahol az intés előtt abbahagyta és egy szép karberántás után levitte a svédet (3-0), így pedig kényelmes előnnyel mehetett pihenni.

A második szakaszban sem sokat változott a meccs képe, Kessidisnek mennie kellett volna, ehelyett a magyar volt az erőteljesebb és egy újabb intéssel 4-0-ra növelte előnyét, amit végéig magabiztosan őrzött meg a kifejezetten tompán birkózó ellenfelével szemben.Lévai Zoltán a nyolcaddöntőben a szlovák Denis Horvath-ot technikai tussal múlta felül, így várhatja a negyeddöntőt.

Torba Erik is győzelemmel kezdett, ő az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Victor Ciobanut győzte le 10-3 arányban.


A tavaly világbajnoki második, így már olimpiai kvótás Lőrincz Viktor (87 kg), aki gyakorlatilag bemelegítő meccset vívott az olasz Mirco Minguzzival. A BHSE klasszisa intés után két pörgetéssel kevesebb mint két perc után már 5-0-ra vezetett, majd egy kivitellel 7-0-ra növelte előnyét. A szünetig az olasz egy Lőrincz által vitatott kiléptetéssel szépített (1+1 pont, utóbbi rossz challeng-ért) 7-2-re, a második menetben viszont szinte meg sem tudta moccantani az erejével láthatóan spóroló magyar vetélytársát.


A nehézsúlyú Varga Ádám papírforma vereséget szenvedett a nyolcaddöntőben és már csak a vigaszági folytatásban bízhat.