Váncza lecsúszott az Eb-dobogóról

Váncza István kiegyenlített, látványos akciókat hozó küzdelemben kikapott a bronzmérkőzésen, így az ötödik helyen végzett a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában, a római birkózó Európa-bajnokságon.

A világversenyen most debütáló Váncza jól birkózott az Eb-n, kedden az azeri Islambek Dadovot és a lengyel Roman Pacurkowskit is legyőzte, majd a negyeddöntőben nem bírt az orosz Nazir Abdulajevvvel. Utóbbi elődöntős sikerével a magyar birkózó a vigaszágon kapott újabb esélyt, amivel szerdán élni tudott, a bolgár Dejvid Dimitrovot technikai tussal verte, így este bronzért mérkőzhetett Karen Aszlanyannal.

Aktívan kezdett az örmény ellen, akit megintettek, majd Váncza egy dobásra két pontot kapott (3-0). Az első szakaszban már nem változott az eredmény, a második elején viszont a magyar birkózót intették, Aszlanyan pedig kiemelte, azután pedig eldobta őt, amiért négy pontot kapott (3-5). A nagy értékű akció miatt különösen nehéz helyzetbe került a magyar, mert az egyenlítés nem ért volna számára sikert. Emiatt nagyon ment előre, egy gyors akcióját azonban ellenfele megkontrázta (3-7). Egyre fogyott az idő, már csak kilenc másodperc volt hátra, amikor az FTC junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmese két pontért levitte Aszlanyant (5-7), utána viszont már nem volt esélye értékelhető akciót végrehajtani. Aszlanyan pályafutása harmadik Eb-bronzát nyerte.

A kötöttfogású szakág Váncza ötödik helye mellett három éremmel fejezte be szereplését. Kedden Lévai Zoltán (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) második, Torba Erik (63 kg) pedig harmadik lett.

Az első női versenynapon mindössze egy-egy mérkőzés jutott a két magyarnak, Galambos Ramónának és Németh Zsanettnek: mindketten sima vereséget szenvedtek a nyolcaddöntőben.

A nem olimpiai kategóriában, 59 kilogrammban szereplő Galambos a moldovai Anastasia Nichitával találkozott, aki a tavalyi világbajnokságon 57 kilóban ötödik lett és olimpiai kvótát szerzett, míg az Európa Játékokon bronzéremmel zárt, azaz egyértelmű esélyesként léphetett szőnyegre a magyar ellen.

A mérkőzés igazolta a papírformát, Nichita nagyon jó érzékkel indított, és ritmusváltásaival rendre meglepte Galambost, aki képtelen volt ellenállni riválisa lábra és derékra támadásainak. A moldovai sorra érte el akcióit, így még a szünetig összegyűjtötte a technikai tushoz szükséges pontokat (10-0).

Galambos Ramóna (piros) és a moldovai Anastasia Nichita (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)A 2017-ben Eb-ezüstérmes, 2018-ban vb-ötödik Németh Zsanettnek (76 kg) előzetesen jóval több esélye volt a győzelemre, ám az ukrán Alla Belinszka elleni nyolcaddöntős összecsapásán erőtlennek tűnt. Németh kezdeményezően lépett fel és egy szép mögékerüléssel vezetéshez jutott (2-0), röviddel ezután viszont Belinszka a hátára dobta őt (2-4).

A pihenőig egy újabb mögé kerüléssel Németh döntetlenre alakította az állást, majd a második menet elején kiléptetéssel (5-4) visszavette a vezetést, ám az ukrán erre azonnal válaszolt és egy újabb ledöntéssel hátára vágta Némethet (5-8), amivel eldöntötte a meccset. A zárásig kiléptetéseken kívül egyéb akció nem történt a szőnyegen, Belinszka pedig 10-6-os sikerrel került a nyolc közé.

Galambos és Németh egyformán abban bízhatott, hogy legyőzője fináléba jut és ezzel vigaszágra segíti őt. Előbbinek ez össze is jött, mert Nichita a döntőig menetelt, utóbbinak viszont nem, mert Belinszka már a következő körben, a negyeddöntőben kikapott.

kötöttfogás 60 kg:
Európa-bajnok: Gevorg Haribjan (Örményország)
2. Kerem Kamal (Törökország)
3. Murad Bazarov (Azerbajdzsán) és Amiran Shavadze (Georgia)

a döntőben:
Haribjan-Kamal 5-5, nagyobb értékű akcióval

kötöttfogás 67 kg:
Európa-bajnok: Morten Thoresen (Norvégia)
2. Nazir Abdulajev (Oroszország)
3. Kristupas Sleiva (Litvánia) és Karen Aszlanyan (Örményország)
5. VÁNCZA ISTVÁN

a döntőben:
Thoresen-Abdulajev 2-2, később szerzett ponttal

kötöttfogás 72 kg:
Európa-bajnok: Frank Stäbler (Németország)
2. Iuri Lomadze (Georgia)
3. Ulvu Ganizade (Azerbajdzsán) és Selcuk Can (Törökország)

a döntőben:
Stäbler-Lomadze 6-2

kötöttfogás 82 kg:
Európa-bajnok: Rafig Huseynov (Azerbajdzsán)
2. Daniel Alekszandrov (Bulgária)
3. Bogdan Kourinnoi (Svédország) és Hannes Wagner (Németország)

a döntőben:
Huseynov-Alekszandrov 2-1

kötöttfogás 97 kg:
Európa-bajnok: Artur Alekszanyan (Örményország)
2. Nikoloz Kakhelashvili (Olaszország)
3. Alekszandr Golovin (Oroszország) és Cenk Ildem (Törökország)

a döntőben:
Alekszanyan-Kakhelashvili 7-1