×

Már a vigaszágban sem reménykedhet Sastin Marianna és Sleisz Gabriella

A 62 kilós Sastin Marianna és a 65 kilogrammos Sleisz Gabriella is vereséget szenvedett a negyeddöntőben a római birkózó Európa-bajnokság csütörtöki napján.

A római birkózó Európa-bajnokságot az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Előbb a női szakág egyetlen magyar világbajnokát, Sastint szólították szőnyegre, aki az előző három kontinensviadal bronzérmesével, az azeri Tatyjana Omelcsenkóval találkozott. Az első perc meddő állóháborúval telt, amelyben a mérkőzésvezető az olimpiai kvótával rendelkező magyart látta passzívabbnak, így elsőként őt intette meg. Sastinnak fél perce volt akciót csinálni, de a támadáskényszer óvatlanná tette, ugyanis Omelcsenko a földre rántotta, majd ott tusveszélyes helyzetbe kényszerítette őt, így négypontos előnybe került.

A második három percre nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a Vasas 36 éves birkózója, aki úgy csökkentette hátrányát, hogy riválisa intés után nem csinált akciót. A hajrában tovább űzte-hajtotta ellenfelét a hat Eb-n is érmes Sastin, aki egy kiléptetéssel és Omelcsenko újabb intésével 4-3-ra feljött, de fordítani már nem tudott. Edzője és férje, Wöller Ákos videobírót kért az utolsó másodpercben, mondván, az azerit menekülésért meg kellene inteni, de ezt elutasították, így Sastin 5-3-ra alulmaradt.

Hasonlóan szoros küzdelemben kapott ki Sleisz, aki a román színekben versenyző Incze Krisztával csapott össze. Az első menetben egyik fél sem tudott akciót végrehajtani, egy intés után pedig Incze került előnybe. A második menetben hasonló körülmények között egyenlített Sleisz, aki ezt követően ügyesen ellépett egy kitolási kísérletnél, így ellenfele lépett ki a küzdőtérről (2-1). A hajrában folyamatos védekezésre kényszerült Sleisz, de nem bírta megtartani előnyét, ugyanis Incze - sokadik próbálkozásra - 11 másodperccel a vége kitolta a magyar birkózót, így utolsó szerzett ponttal ő jutott tovább a 2-2-es eredménnyel.

Mindkét magyar versenyző abban bízhat, hogy legyőzője megnyeri a délutáni elődöntőjét, és akkor pénteken a vigaszágon küzdhetnek tovább a bronzéremért.

Az 59 kilós Galambos Ramóna a vigaszágon lépett szőnyegre, de ott sem tudott javítani azok után, hogy szerdán már az első mérkőzésén kikapott technikai tussal a moldovai Anastasia Nichitától. Ezúttal a bronzmérkőzésért Anzselina Liszak volt az ellenfele, de ugyanúgy idő előtt véget ért a mérkőzése. Az ukrán birkózó az egész meccsen erősebbnek tűnt, Galambos egyáltalán nem talált fogást rajta. Másfél perc után passzivitásért megintették, így fél perce volt, hogy akciót csináljon, ezzel szemben éppen ellenfele tudott pontokat szerezni, mivel átkarolta őt, majd nagy ívben eldobta (0-4), a szünet előtti másodpercekben pedig egy mögékerüléssel tette magabiztossá vezetését (0-6). A folytatásban agresszívabb volt Galambos, de a tavaly vb- és Eb-5. Liszak háromszor kiléptette a szőnyegről, az elsőnél ráadásul hiába kért videobírót a magyar szakvezetés, így kialakult a technikai tushoz szükséges tízpontos különbség.

Az 53 kilogrammos kategóriában Dénes Mercédesz visszalépett, mivel a magyar szövetség beszámolója szerint megbetegedett az olasz fővárosban.

A magyarok abban bízhattak, hogy legyőzőjük megnyeri a délutáni elődöntőjét, és akkor pénteken a vigaszágon küzdhetnek tovább a bronzéremért, de Omelcsenko és Incze is kikapott.

nők 50 kg:
Európa-bajnok: Miglena Szeliska (Bulgária)
2. Okszana Livacs (Ukrajna)
3. Milana Dadaseva (Oroszország) és
Kszenija Sztankevics (Fehéroroszország)

a döntőben:
Szeliska-Livacs 5-3

nők 55 kg:
Európa-bajnok: Olga Horosavceva (Oroszország)
2. Szolomija Vinnik (Ukrajna)
3. Sofia Magdalena Mattsson (Svédország) és
Bediha Gun (Törökország)

a döntőben:
Horosavceva-Vinnik 10-0 technikai tus

nők, 59 kg:
Európa-bajnok: Anastasia Nichita (Moldovai)
2. Biljana Dudova (Bulgária)
3. Anhelina Liszak (Ukrajna) és
Ljubov Ovcsarova (Oroszország)

a döntőben:
Nichita-Dudova 5-4

nők, 68 kg:
Európa-bajnok: Hanum Velijeva (Oroszország)
2. Dalma Caneva (Olaszország)
3. Alla Cserkaszova (Ukrajna)és
Danute Domikaityte (Litvánia)

a döntőben:
Vlijeva-Caneva 11-0 technikai tus

nők, 76 kg:
Európa-bajnok: Jekatyerina Bukina (Oroszország)
2. Yasemin Adar (Törökország)
3. Iselin Solheim (Norvégia) és
Aline Focken (Németország)

a döntőben:
Bukina-Adar 4-3