Vigaszágban reménykedhetnek a magyar birkózók

Mindhárom szőnyegre lépő magyar birkózó kiesett a római Európa-bajnokság péntek délelőtti programjában, így csak abban az esetben versenyezhetnek még, ha legyőzőik döntőbe jutnak.

A római birkózó Európa-bajnokságot az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

A szabadfogásúak 70 kilogrammos kategóriájában szereplő Asarin Roman technikai tussal kapott ki a negyeddöntőben.

A nem olimpiai súlycsoportban versenyző magyar az első három perc után még csak 1-0-s hátrányban volt a moldovai Mihail Savával szemben, a pihenő után azonban riválisa először elkapta a lábát, amiből mögé került és többször is megpörgette, majd egy újabb hasonló akcióval idejekorán lezárta az összecsapást (11-0). Amennyiben Asarin legyőzője bejut a fináléba, a magyar a vigaszágon küzdhet a bronzéremért.

A világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmail technikai tussal kikapott a nyolc között. A 65 kilogrammos szabadfogású sportoló sima sikerrel kezdett az Eb-n, úgy, hogy az első menetet "lepihente", a második meccsén viszont nem jött be neki ugyanez a taktika.

A fehérorosz Njurgun Skrijabin láthatóan tartott olimpiai kvótás ellenfelétől, nagyon óvatosan terelgette a szőnyegen, az összekapaszkodást pedig nem erőltette. Közben - a magyar színekben a szeptemberi vb-n bemutatkozott - Muszukajev végig hátrált, s akkor sem indult előre, amikor intésben volt (0-1).

Az FTC sportolója a nyolcaddöntőben török riválisát úgy győzte le, hogy a második menetben fél perc után aktívabbá vált és sorra érte el akcióit, a fehérorosz ellen viszont csak az egyenlítésig jutott egy gyors kitolással (1-1), azt követően már nem tudta meglepni riválisát. Skrijabin nagyon jól reagált minden beindulásra, majd lábra támadott (1-3), Muszukajev pedig a fogásából a szőnyegen kívülre ugrott (1-4).

Hárompontos hátrányban a 27 éves birkózó igyekezett akciózni, ám a fehérorosz továbbra is kiválóan hatástalanította a támadásait, majd egy jó kontrával levitte, orsóba fogta a lábát, és pörgetésekkel technikai tusgyőzelmet aratott (1-12). Muszukajev akkor kerülhet vigaszágra, ha legyőzője az esti elődöntőben győzni tud.

A 97 kilogrammos Olejnik Pavlo kikapott első meccsén Rómában.

Olejnik Nurmagomed Gadzhiyevvel találkozott, aki már az első három percben eldöntötte a meccset. Az azeri egy kiléptetéssel szerzett előnyt másfél perc után, majd kiválóan kontrázva előbb mögékerüléssel, aztán egy újabb kiléptetéssel 4-0-s előnyhöz jutott.

A második szakaszban Olejnik végig ment előre, de minden akcióját védte a riválisa, vagy meg is kontrázta. Így hiába csinált egy két pontot érő mögékerülést 10 másodperccel a vége előtt, addigra már 7-0-s hátrányban volt. Olejnik már csak a vigaszágban bízhat, amihez az azeri fináléba jutására van szüksége.