Muszukajev kikapott a bronzmeccsen

A honosított versenyző már két ponttal is vezetett, végül mégsem sikerült nyernie azeri ellenfelével szemben.

 A magyar Muszukajev Iszmailnak nem sikerült az éremszerzés a római birkózó Európa-bajnokságon 2020. február 15-én. MTI/Koszticsák SzilárdA szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail kikapott a bronzmérkőzésen a római birkózó Európa-bajnokságon, így ötödikként zárt.

A magyar színekben a szeptemberi vb-n bronzéremmel bemutatkozó versenyző az azeri Ali Rahimzadéval csapott össze szombat este. Az első másfél percben meddő állóháború alakult ki, egyik fél sem talált fogást a másikon.

A mérkőzésvezető Muszukajevet látta passzívabbnak, így őt intette meg, azaz a magyarnak fél perce volt akciót csinálni, hogy ne kerüljön hátrányba. Amikor már úgy tűnt, hogy az U23-as világbajnokságon két éve ezüstérmes azeri előnybe kerül, Muszukajev hirtelen ritmust váltva kitolta a szőnyegről, így ő vonulhatott előnnyel pihenőre.

A folytatásban sem változott a küzdelem képe, nem tudtak mit kezdeni egymással a felek, de ekkor Rahimzadét intették meg, Muszukajev pedig résen volt, minden akciókísérletet hárított, így már 2-0-ra vezetett. Mivel a 27 éves magyar a későbbiekben is csak az előny megtartására törekedett, újra őt intették, ekkor viszont nem tudott pontot érő akciót csinálni, igaz nem is akart, mivel így is 2-1-re vezetett.

Csakhogy a hajrában megbosszulta magát a passzivitása, mivel Rahimzade felkapta a lábát, és kitolta őt a küzdőtérről kilenc másodperccel a vége előtt. Az utolsó szerzett ponttal az azerinek kedvezett a 2-2-es állás, amely már nem is változott a végéig.

A szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában szereplő Kuramagomedov Murad a szombat délutáni elődöntőben nem bírt a hazai közönség előtt szereplő Frank Chamizo Marquezzel.

A honosított versenyző két magabiztos siker után várta a címvédő és tavaly világbajnoki ezüstérmes rivális elleni küzdelmet. Azonban Marquez már nagy falatnak bizonyult, végig a kubai születésű olasz irányított, ezért passzivitásért Kuramagomedov intették, aki a félperces akciókényszerben sem tudott mit kezdeni esélyesebb ellenfelével, és így már egypontos hátrányba került.

Az első menet vége előtt ráadásul a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok mögéje került, vagyis 3-0-s előnnyel vonulhatott pihenni. A folytatásban sem változott a küzdelem, a bíró ismét a 23 éves magyart látta passzívnak, aki ezúttal sem tudott akciót kezdeményezni, azaz már 0-4 állt az eredményjelzőn. Marquez a hátralévő időben újabb mögékerüléssel tette még magabiztosabbá sikerét (0-6).

A 86 kilós Nagy Mihály, a nehézsúlyú Ligeti Dánielhez és a 92 kilogrammos Tóth Bendegúzhoz hasonlóan kiesett, mivel az ő legyőzője sem jutott fináléba. Vasárnap a 74 kilós Kuramagomedov Murad lesz érdekelt a magyarok közül a bronzmérkőzésen.